Viktoria (2014) román-bolgár film

Viktoria (2014) román-bolgár film

A hetvenes évek végén Bulgáriában megszületik Viktoria, akit testi fogyatékossága miatt csodagyereknek tartanak. A politika hamar felemeli a kislányt, majd a társadalmi változások miatt elengedi a kezét.

Van aki csak hírből ismeri a kommunizmust, a film jóvoltából most egy kicsit betekinthet a régi világba.

Nézd meg a filmajánló alatt a jelenetfotókat és a filmelőzetest!

Viktoria adatlap, plakát

Viktoria (2014) román-bolgár film plakátja

Színes, bolgár, román film, készült 2014-ben, hossza 155 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: dráma, családi film,
Nemzetközi filmadatbázis: Viktoria
Forgatókönyv: Maya Vitkova
Szereplők: Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Mariana Krumova, Dimo Dimov, Georgi Spasov, Anastasia Ingilizova, Svetoslav Draganov

Rendezte: Maya Vitkova
Hazai mozipremier: 2018. május 17.
Magyarországon forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Tartalom

A Nyugatról álmodozva Borjana semmiképp sem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria. A csecsemőnek rejtélyes módon hiányzik a köldöke, ezért azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, és Viktoriát kilenc éves koráig tejben-vajban füröszti állam anyácska. A kommunizmus bukásával aztán Viktoria aranyéletének is vége szakad. A három részben elmesélt, több évtizedet átfogó történet egyszerre intim és nagyszabású anya-lánya történet, valamint szarkasztikus humorú, filozófiai tanmese, mely szélesebb történelmi perspektívából mutatja a kommunizmust és az európai rendszerváltozások eseményeit.

A Viktoria világpremierje a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. A világ egyik legrangosabb mozgóképes seregszemléje után a film bejárta a világ filmfesztiváljait, s mások mellett a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is elnyerte.

Jelenetfotók – képek


Fotók: Vertigo Média Kft

Filmelőzetesek – videók – filmklipek

Angol feliratos előzetes

Scroll to top