Viharsarok: fesztiválsikerek külföldön

Berlinben, Pozsonyban, Mexikóban és Vilniusban is sikerrel vetítették a Viharsarok című magyar filmet.

Hárman egy ágyban

Miután a Berlinalén zajlott nemzetközi premieren kitűnő kritkákat kapott Császi Ádám első egész estés játékfilmje, a Viharsarok, az elmúlt hetekben már több másik filmfesztivált is megjárt.

Sikerrel szerepelt a pozsonyi FebioFesten, a mexikói Guadalajarában, illetve Vilniusban is. Itthon március közepe óta játsszák a mozik, és még mindig nem csappant meg az érdeklődés a film iránt. A Viharsarok a kamaszkor drámája: mozgalmas, érzelemmel telt története önmagukat kereső kamaszok felnőtté éréséről szól.

A nemzetközi meghívások is egyre szaporodnak: a film ázsiai premierjét a rangos tajpeji fesztiválon tartják júliusban, amely Tajvan egyik legnagyobb kulturális rendezvényének és az egyik legjelentősebb ázsiai filmfesztiválnak számít. Negyven ország százhatvan filmjét láthatják itt a nézők, akik százezres nagyságrendben vesznek részt az eseményen. Nemcsak szakmabeliek, hanem a közönség is képviselteti magát, és ami ennél is fontosabb: döntően fiatalok ülnek a nézőtereken. Természetesen a profi filmesek jelenléte is hangsúlyos, nem véletlen, hogy sok film itt talál ázsiai forgalmazóra.

Szintén a fiatalok részvétele miatt jelentős a Csehországban lévő zlíni fesztivál, amely kifejezetten az ifjúsági és fiatal felnőtteknek szóló filmekre koncentrál. Ebben a műfajban a legöregebb ilyen rendezvény a világon, hiszen 1961 óta minden évben megrendezik. Nemcsak Zlínben jelentős: programjai Prágába és egyéb cseh városokba is elérnek. Az utóbbi években a közönség száma itt is megközelítette a százezer főt.

Viharsarok - jelenetfotó

A seattle-i filmfesztivál az USA északnyugati területén szinte az egyetlen nagyszabású filmes rendezvény, ami ennek megfelelően elég sokszínű, de annál nívósabb programmal jelentkezik minden évben. Céljuk, hogy a világ minden tájáról megmutassák közönségüknek az adott időszak legkülönlegesebb filmjeit, és hogy tudatosságra, tájékozottságra és nyitottságra ösztönözzék velük a nézőket. Idén negyvenedik alkalommal rendezik meg a fesztivált.

A Viharsarok az első olyan filmek egyike, amelyeknek a forgatókönyvét a 2011-ben alapított, az új filmfinanszírozási rendszerért felelős Magyar Nemzeti Filmalap támogatásra érdemesnek nyilvánította. A kritikusok Császi Ádám rendezőé mellett Rév Marcell operatőr rendkívüli teljesítményét, és a főszereplők, Sütő András és Varga Ádám színészi alakítását is rendre kiemelik.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenkettő =


Scroll to top