A valósághoz keményen ragaszkodó nem dokumentumfilm

Mi lenne, ha a budapesti Teréz körúti robbantás történetét megfilmesítenék, és a filmhez szereplőként felkérnék a merénylet célpontjaként a közelben járőrszolgálatot teljesítő két rendőr törzsőrmestert? Mivel a házi készítésű szögbomba szerencsére nem okozott súlyos sérüléseket, a két rendőr akár filmszerepet is vállalhatna. Ugye szinte elképzelhetetlennek tűnik a dolog?

A Viszkis című filmnek is lehetett volna Ambrus Attila a főszereplője – de nem lett.

Amerikában azonban bármi előfordulhat, főleg ha egy igazi filmes zseni neki lát dolgozni.

Ahhoz már hozzá szokhattunk, hogy egy film megtörtént eseményeket dolgoz fel, ragaszkodik az eredetihez végletekig hasonlító helyszínhez, de amit Clint Eastwood új akciófilmjének forgatásakor csinált az már-már dokumentumfilm szerűvé változtatta az alkotást.

Hirdetés

Mit tett a korosodó rendező?

Egyebek mellett a legfontosabb jelenetet nem stúdióban, nem díszletek és preparált kellékek között forgatták, hanem ott, ahol zajlik: egy robogó gyorsvonat ülései között, a keskeny folyosón, rengeteg emberrel.
A párizsi vonat jelenetfotó

A Párizs-Brüsszel expresszen megkísérelt terrorista merényletről szóló Clint Eastwood-film, A párizsi vonat (The 15:17 to Paris, hazai bemutató: március 15.) sok szempontból ragaszkodik a valósághoz. Legizgalmasabb jelenete például szinte olyan, mint egy híradófelvétel. És ez nem is véletlen. Hanem koncepció.

– Azt szerettem volna, hogy a filmnek ez a része teljesen valóságosnak érződjön – nyilatkozta Eastwood, aki színészként és rendezőként is a régimódi férfiasság híve. – Ott helyben is nagyon valóságos volt. E jelenet során nem használtunk reflektorokat, speciális fényeket, azt akartam, hogy a valóság köszönjön vissza a vászonról. Nyugi, így is elég izgalmas lesz. Egy ilyen film forgatásakor mások félbevágott vonatmodelleket használnak. Nálunk meg az egész stáb meg a sok színész és statiszta és fegyverszakértőt meg mindenki felzsúfolódott a vonatra, és tényleg azon a pályán robogtunk, ahol a terrorista eredetileg gyilkolni akart. És mert a statisztaszerepeket is jórészt azok játsszák, akik 2015-ben átélték mindezt, a feszültség már munka közben tapintható volt.

Természetesen azt a három katonát akik szembe szálltak a merénylőkkel azok a civilek alakítják, akik 2015-ben ténylegesen kezükbe vették saját és utastársaik sorsának irányítását…

Forrás: IC Press

Scroll to top