A vadászat (2013) dán film

A vadászat (Jagten, The Hunt) története egy modern boszorkányüldözés. Egy dán kisváros zárt közössége vadászik az általa – egy gyermeki füllentés miatt – kiközösített tagjára. Filmajánló a Filmrakatban.

A negyvenéves, elvált Lucas (Mads Mikkelsen), aki éppen kezdi rendbe hozni az életét egy nap súlyos váddal szembesül: legjobb barátjának lánya vádolja meg olyasvalamivel, amit a kisváros nem tud sem elfogadni, sem megbocsátani és kezdetét veszi a vadászat, melyben Lucas kedves szomszédai szép lassan bosszúszomjas csőcselékké változnak. Megtörtént gyermekpszichológiai eset alapján készült A vadászat, a rendező Thomas Vinterberg elmondása szerint a valóság annyira kegyetlen volt, hogy talán senki sem hinné el.

A vadászat - plakát
A vadászat – plakát

A vadászat [+16]

dán dráma

Rendező: Thomas Vinterberg
Forgatókönyvíró: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Producer: Sisse Graum Jørgensen, Morten Kaufmann, Thomas Vinterberg
Fényképezte: Charlotte Bruus Christensen
Vágó: Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud

Szereplők:

Mads Mikkelsen,
Thomas Bo Larsen,
Annika Wedderkopp

Országos bemutató: 2013.02.21.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

A vadászat – filmajánló

A 40-es, nemrég elvált Lucas Dániában él, egy kisvárosban, ahol mindenki ismer mindenkit. Egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Épp azon dolgozik, hogy rendbe hozza az életét és úgy tűnik jó úton halad: tizenéves fia vele akar élni, és a gyönyörű Nadja (Alexandra Rapaport) személyében új barátnőre is talál. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját, és a gyerekek, kollégák is kedvelik őt. Amikor kolléganőjével, Nadjával randizni kezd, úgy tűnik az életében minden ismét a helyére kerül.

Mikkelsen és Alexandra Rapaport
Mikkelsen és Alexandra Rapaport

A gyermeki hazugság

A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására. Clara (Annika Wedderkopp) aki legjobb barátjának, Theonak (Thomas Bo Larsen) a lánya, az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit: megmutatta neki a péniszét. A gyermeki hazugság többé már nem vonható vissza, a kisváros lakói nem tudnak vagy nem akarnak tudomást venni az igazságról. Visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll a modern kori boszorkányüldözés előtt.

A vadászat 2
Annika Wedderkopp

Mads Mikkelsen a Cannes-i díjazott

Ahogy a különböző besöpört díjak is mutatják, A vadászat legnagyobb ereje a színészi játékban rejlik. A vadászat című film világpremierje 2012-ben Cannes-ban volt, a filmfesztiválon három díjat is nyert, Mads Mikkelsen megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. Mikkelsen egy szerethető, hétköznapi embert formált meg Lucas személyében, aki szép lassan összeroppan az igaztalan vádak súlya alatt.

Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen

 

Ország:
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − három =


Scroll to top