Úton (2013) amerikai film

Az Úton (On the Road) című film a 60-as évek Amerikáját átutazó fiatalok kalandjainak bemutatása mellett arra is keresi a választ, hogy a beatnemzedéknek sajátságos bibliába foglalt életérzését vissza lehet-e adni napjainkban megfilmesített formában. Emlékeim szerint a hazai kulturális életbe a legintenzívebben talán Hobo pumpálta bele az Úton szerzőjének, Jack Kerouac amerikai írónak (költőnek) a nevét és alkotásait, melyek közül a film alapjául szolgáló művet az egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartják.

Úton (On the Road) 3
Úton (On the Road)

Az író önéletrajzi ihletésű művében a csaknem három évig tartó utazását örökítette meg, melynek során barátjával, Neal Cassadyvel átélt kalandjai vetette papírra általános kritikusi értetlenség, de hatalmas közönségsiker közepette. A 60-as évek fiataljai körében oly népszerű – mindent elsöprő – szabadságvágyának, szexuális forradalmának és a hippi életmódnak tükörképe a könyv és az ebből készült film is. A történeti hűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a fékevesztett életmód okozta az író, Jack Kerouac vesztét: 47 évesen halt bele alkoholfüggőségébe.

Úton [+12]

Dráma

Rendező: Walter Salles
Zene: Gustavo Santaolalla

Szereplők:

Garrett Hedlund,
Sam Riley,
Tom Sturridge,
Kristen Stewart,
Kirsten Dunst,
Amy Adams,
Viggo Mortensen,
Steve Buscemi,

Magyarországon forgalmazza a PARLUX.
Magyar premier: 2013. márcus 21
(Végleges időpont)

A beatnemzedék alapművének főszereplője Sal Paradise (Sam Riley). Sal kezdő New York-i újságíró, aki egy nap megismerkedik egy vad és erőszakos börtöntöltelékkel, Dean Moriarty-val (Garrett Hedlund) és szabadság iránti csillapíthatatlan vágyuk kielégítésére egy közös utazásra indulnak. Az utazás során minden olyat kipróbálnak, ami a beatnemzedék szabályok nélküli életét jellemzi. Szabadon szexelnek, drogoznak, meztelenkednek és berúgnak. Ennél konkrétabb története a filmnek nincs.

Úton (On the Road) 5
Sam Riley és Garrett Hedlund

A fizikailag és érzelmileg is új tapasztalatokat rejtő út alatt újabb és újabb örömteli felfedezéseket tesznek, nem utolsósorban saját maguk megismerése kapcsán. A főhőst Kerouac saját magáról mintázta meg, Dean figurája pedig Neal Cassadyt takarja, továbbá olyan hírességekre is történik utalás az Úton, mint Allen Ginsberg, vagy William S. Burroghs.

Úton – hivatalos szinkronos előzetes

Frissítve: 2013. 02.23

http://youtu.be/MRhwUYFDnrc

Jack Kerouac a beatnemzedék körében bibliaként tisztelt műve megfilmesítve jelentős vitákat szított már a 2012-es Cannes-i bemutatásakor is. Ahhoz hogy magát a könyvet teljesen megértsük, élni kellett abban a korban amelyben íródott, most meg itt van a film, ami a megfilmesíthetetlent kísérelte meg filmre vinni. Francis Ford Coppola (Keresztapa trilógia) már 1979-ben megszerezte az Úton filmes jogait, de csak 2012-re érett meg az elkészítés ideje.

Ország:
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =


Scroll to top