Úton (2013) amerikai film

Az Úton (On the Road) című film a 60-as évek Amerikáját átutazó fiatalok kalandjainak bemutatása mellett arra is keresi a választ, hogy a beatnemzedéknek sajátságos bibliába foglalt életérzését vissza lehet-e adni napjainkban megfilmesített formában. Emlékeim szerint a hazai kulturális életbe a legintenzívebben talán Hobo pumpálta bele az Úton szerzőjének, Jack Kerouac amerikai írónak (költőnek) a nevét és alkotásait, melyek közül a film alapjául szolgáló művet az egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartják.

Úton (On the Road) 3
Úton (On the Road)

Az író önéletrajzi ihletésű művében a csaknem három évig tartó utazását örökítette meg, melynek során barátjával, Neal Cassadyvel átélt kalandjai vetette papírra általános kritikusi értetlenség, de hatalmas közönségsiker közepette. A 60-as évek fiataljai körében oly népszerű – mindent elsöprő – szabadságvágyának, szexuális forradalmának és a hippi életmódnak tükörképe a könyv és az ebből készült film is. A történeti hűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a fékevesztett életmód okozta az író, Jack Kerouac vesztét: 47 évesen halt bele alkoholfüggőségébe.

Úton [+12]

Dráma

Rendező: Walter Salles
Zene: Gustavo Santaolalla

Szereplők:

Garrett Hedlund,
Sam Riley,
Tom Sturridge,
Kristen Stewart,
Kirsten Dunst,
Amy Adams,
Viggo Mortensen,
Steve Buscemi,

Magyarországon forgalmazza a PARLUX.
Magyar premier: 2013. márcus 21
(Végleges időpont)

A beatnemzedék alapművének főszereplője Sal Paradise (Sam Riley). Sal kezdő New York-i újságíró, aki egy nap megismerkedik egy vad és erőszakos börtöntöltelékkel, Dean Moriarty-val (Garrett Hedlund) és szabadság iránti csillapíthatatlan vágyuk kielégítésére egy közös utazásra indulnak. Az utazás során minden olyat kipróbálnak, ami a beatnemzedék szabályok nélküli életét jellemzi. Szabadon szexelnek, drogoznak, meztelenkednek és berúgnak. Ennél konkrétabb története a filmnek nincs.

Úton (On the Road) 5
Sam Riley és Garrett Hedlund

A fizikailag és érzelmileg is új tapasztalatokat rejtő út alatt újabb és újabb örömteli felfedezéseket tesznek, nem utolsósorban saját maguk megismerése kapcsán. A főhőst Kerouac saját magáról mintázta meg, Dean figurája pedig Neal Cassadyt takarja, továbbá olyan hírességekre is történik utalás az Úton, mint Allen Ginsberg, vagy William S. Burroghs.

Úton – hivatalos szinkronos előzetes

Frissítve: 2013. 02.23

http://youtu.be/MRhwUYFDnrc

Jack Kerouac a beatnemzedék körében bibliaként tisztelt műve megfilmesítve jelentős vitákat szított már a 2012-es Cannes-i bemutatásakor is. Ahhoz hogy magát a könyvet teljesen megértsük, élni kellett abban a korban amelyben íródott, most meg itt van a film, ami a megfilmesíthetetlent kísérelte meg filmre vinni. Francis Ford Coppola (Keresztapa trilógia) már 1979-ben megszerezte az Úton filmes jogait, de csak 2012-re érett meg az elkészítés ideje.

Ország:
Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tizenhét =


Scroll to top