A túlélő

A túlélő - plakát
A forgatókönyv Marcus Luttrell „Lone Survivor: An Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10” c. könyve alapján készült.

A Vörös Szárnyak Hadművelet egy titkos amerikai katonai akció fedőneve volt Afganisztánban. Az akcióban résztvevő négyfős egységből csak egy túlélő maradt. Marcus Luttrel (a filmben Mark Wahlberg alakítja) később könyvet írt a tragédiáról.

A túlélő [+16]

2013 – színes amerikai akciófilm

Eredeti cím: Lone Survivor
Producerek: Peter Berg, Sarah Aubrey, Randall Emmett, Norman Herrick, Barry Spikings, Akiva Goldsman, Mark Wahlberg, Stephen Levinson, Vitaly Grigoriants
Operatőr: Tobias A. Schliessler;
Zene: Steve Jablonsky
Rendező-forgatókönyvíró: Peter Berg
Főszereplők: Mark Wahlberg, Emile Hirsch, Taylor Kitsch, Ben Foster, Eric Bana

Hazai bemutató dátuma: 2014. február 12. Forgalmazza a Cinetel.
A négyfős, SEAL-kommandós osztag
A négyfős, SEAL-kommandós osztag

A túlélő – mozifilm ajánló

2005. június 28-án az amerikai haditengerészet megindította a Vörös Szárnyak Hadműveletet. Az akció célja az volt, hogy felkutassák és likvidálják az afganisztáni hegységek között rejtőző tálib vezért, Ahmad Shahd-ot. A bevetés azonban nem várt szörnyű fordulatot vett. A négyfős, SEAL-kommandós osztag csakhamar harapófogóban találta magát, körbevéve egy egész sereg tálib fegyveressel, reménytelenül elvágva a segítségtől. Az akció súlyos kudarccal végződött, a négyesből egyedül Marcus Luttrel (Mark Wahlberg) maradt életben.

Eric Bana A túlélő című filmben
Eric Bana A túlélő című filmben

Luttrel, aki tehát maga a címbéli túlélő, évekkel később könyvet írt a tragédiáról, amely azonnal bestsellerré vált a The New York Times listáján. Visszaemlékezéseit a bátorság és hősiesség egyik legigazabb történetének tartják. A filmadaptációt Peter Berg rendezte, akinek olyan akciófilmeket köszönhetünk, mint a szintén a közel-keleti háborúval foglalkozó A királyság, a Hancock című rendhagyó szuperhősmozi, vagy legutóbb a Csatahajó.

Hibás, de emberséges döntés: futni hagyták a gyerekeket
Hibás, de emberséges döntés: futni hagyták a gyerekeket

A túlélő című háborús akciófilmet, drámát a Variety és a Hollywood Reporter is a jövő évi Oscar-gála komoly esélyeseként emlegeti. A lapok megjegyzik továbbá, hogy nem csak Peter Berg rendezői munkája kiemelkedő, de legtöbb színésze is sokkal többet mutat képességeiből, mint eddig bármikor.

A túlélő előzetese

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mozifilm innen:

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + nyolc =


Scroll to top