Transz

- filmrakat | 2013. március 23. szombat
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)
Transz: Vincent Cassel (Franck)

Transz: Vincent Cassel (Franck)

Ki a jó és ki a rossz a Transz (Trance) című angol thrillerben? Franck (Vincent Cassel) egy tolvajbanda főnöke, Simon (James McAvoy) egy aukciósház alkalmazottja, aki összeáll a bandával műkincset lopni, vagy Elizabeth (Rosariao Dawson) a pszichológus, aki Franck memóriáján dolgozva próbálja kideríteni: hová tűnt az ellopott műkincs?

TRANSZ [+16]

angol thriller

Fényképezte: Anthony Dod Mantle
Zene: Rick Smith. Látvány: Mark Tildesley
Írta: Joe Ahearne, John Hodge.

Rendezte: Danny Boyle

Főszereplők: James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel, Tuppence Middleton.

Magyarországi mozibemutató: 2013. június 6.
Forgalmazza az InterCom

Transz rövid története

Még a Poirot-féle bűnügyi regényekből ismert a mondás: tökéletes bűntény nincs. Simonnak (James McAvoy) – aki egy aukciósház alkalmazottja – erről egész más a véleménye: szerinte aki elég tökös, elég ötletes és tényleg nagyon akarja a pénzt, annak sikerülni fog.

Transz: a bandafőnök felfogad egy hipnoterapeutát

Transz: a bandafőnök felfogad egy hipnoterapeutát

Összeáll egy csapat bűnözővel, hogy ellopjanak egy dollármilliókat érő műtárgyat. A rablás sikerül is, ám akció közben nagyon beütötte a fejét: így aztán teljesen elfelejtette, hova rejtette el a milliókat érő festményt. A banda főnöke (Vincent Cassel) mindent megpróbál, hogy emlékeztesse őt, de sem a fenyegetés, sem a kínzás nem segít. Így aztán felbérelnek egy hipnoterapeutát (Rosario Dawson), hogy vezesse be őket szövetségesük elméjének titkos gondolatai közé és találják meg a milliós értékű műkincset.

Transz: menekül a pszichoterapeuta

Transz: menekül a pszichoterapeuta

Minél mélyebbre merülnek Simon tudatalattijába, annál több titokra bukkannak. Vágy, valóság és hipnotikus álom összekeveredik, a határok elmosódnak… pedig a festménynek lennie kell valahol.

Transz: Rosario Dawson (Elizabeth)

Transz: Rosario Dawson (Elizabeth)

Rendezte Danny Boyle

Bár a Transz látszólag rablásos filmnek indul, valami más lesz belőle, és kiszámíthatatlanná válik. A rendező szeretett volna elszakadni a klasszikus film noirtól, és hozzáadni a filmhez valamit, amit ő „érzelmi töltésnek” nevezett, továbbá felfrissíteni a femme fatale (végzet asszonya) figura hagyományos értelmezését is. A történet három központi figura körül bonyolódik, hol egyiket, hol a másikat állítva a középpontba. Danny Boyle a Gettómilliomos után igazi thrillert rendezett. Számtalan meghökkentő fordulat, elképesztő ötlet és kitalálhatatlan befejezés teszi a filmet kihagyhatatlanná.

Három ütős szerep van, és ez mindig hatásos egy filmben – mondja Boyle. – Hasonlót már csináltam a Sekély sírhantban is. Három nagyszerű szereplő – vajon melyik áll a film középpontjában? Ennek a hármasságnak van egy dinamikája, ahogy eljátszunk a kérdéssel: melyik karakterhez tartozik igazából a történet.

Transz 1

Transz: hol lehet a festmény?

 A Transz bandavezére: Vincent Cassel

A francia színész egyre gyakrabban tűnik fel angol nyelvű filmekben, sőt az utóbbi időben szinte csak ilyen produkciókban szerepelt. Franck egy olyan gengszter akivel szemben talán még a rokonszenv is felébredhet a nézőkben. Mint minden szereplőről a Transzban, róla is elmondható, hogy nem egészen olyan, mint ahogy azt az első pár percben gondoljuk róla. A Cézár díjas színész így beszél a filmről:

Azt szeretem a filmben, hogy egészen normálisan indul, aztán a forgatókönyv 25. oldala táján valami egészen más lesz belőle – mondja Cassel. – Keverednek benne a műfajok, és az sem teljesen egyértelmű, ki a jó, és a ki rossz. Először gondolunk valamire, aztán más lesz belőle, és végül megint teljesen más. A karakterek változnak. Félrevezet, ha valamelyikről véleményt alkotsz. Hirtelen rájössz, hogy talán kicsit elhamarkodtad a dolgot, és az egész nem az, aminek gondoltad.
Ha van egy jó forgatókönyv és egy jó rendező, színészként sokkal kevesebb a tennivalód. Ha jól megírt szöveggel kell dolgoznod, akkor nem kell újragondolni, elég, ha megtanulod a párbeszédeket. Ha tudod, hogy a rendező kézben tartja a dolgokat – és Danny esetében ez határozottan így van –, akkor ritkán kell kérdéseket feltenni. Ő mindig új dolgokkal próbálkozik.

Transz feliratos előzetes

http://youtu.be/a-fcl_JlSw4

{adinserter 10}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

16 + tizenkettő =

Címlapról

A hűséges (2018) francia-belga film

A hűséges (2018) francia-belga romantikus dráma
Matthias Schoenaerts főszereplésével készült A hűséges, mely egy önmagát megtagadni nem tudó gengszter és egy...
Tovább

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább