Transz (2013) angol film

Transz: Vincent Cassel (Franck)
Transz: Vincent Cassel (Franck)

Ki a jó és ki a rossz a Transz (Trance) című angol thrillerben? Franck (Vincent Cassel) egy tolvajbanda főnöke, Simon (James McAvoy) egy aukciósház alkalmazottja, aki összeáll a bandával műkincset lopni, vagy Elizabeth (Rosariao Dawson) a pszichológus, aki Franck memóriáján dolgozva próbálja kideríteni: hová tűnt az ellopott műkincs?

TRANSZ [+16]

angol thriller

Fényképezte: Anthony Dod Mantle
Zene: Rick Smith. Látvány: Mark Tildesley
Írta: Joe Ahearne, John Hodge.

Rendezte: Danny Boyle

Főszereplők: James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel, Tuppence Middleton.

Magyarországi mozibemutató: 2013. június 6.
Forgalmazza az InterCom

Transz rövid története

Még a Poirot-féle bűnügyi regényekből ismert a mondás: tökéletes bűntény nincs. Simonnak (James McAvoy) – aki egy aukciósház alkalmazottja – erről egész más a véleménye: szerinte aki elég tökös, elég ötletes és tényleg nagyon akarja a pénzt, annak sikerülni fog.

Transz: a bandafőnök felfogad egy hipnoterapeutát
Transz: a bandafőnök felfogad egy hipnoterapeutát

Összeáll egy csapat bűnözővel, hogy ellopjanak egy dollármilliókat érő műtárgyat. A rablás sikerül is, ám akció közben nagyon beütötte a fejét: így aztán teljesen elfelejtette, hova rejtette el a milliókat érő festményt. A banda főnöke (Vincent Cassel) mindent megpróbál, hogy emlékeztesse őt, de sem a fenyegetés, sem a kínzás nem segít. Így aztán felbérelnek egy hipnoterapeutát (Rosario Dawson), hogy vezesse be őket szövetségesük elméjének titkos gondolatai közé és találják meg a milliós értékű műkincset.

Transz: menekül a pszichoterapeuta
Transz: menekül a pszichoterapeuta

Minél mélyebbre merülnek Simon tudatalattijába, annál több titokra bukkannak. Vágy, valóság és hipnotikus álom összekeveredik, a határok elmosódnak… pedig a festménynek lennie kell valahol.

Transz: Rosario Dawson (Elizabeth)
Transz: Rosario Dawson (Elizabeth)

Rendezte Danny Boyle

Bár a Transz látszólag rablásos filmnek indul, valami más lesz belőle, és kiszámíthatatlanná válik. A rendező szeretett volna elszakadni a klasszikus film noirtól, és hozzáadni a filmhez valamit, amit ő „érzelmi töltésnek” nevezett, továbbá felfrissíteni a femme fatale (végzet asszonya) figura hagyományos értelmezését is. A történet három központi figura körül bonyolódik, hol egyiket, hol a másikat állítva a középpontba. Danny Boyle a Gettómilliomos után igazi thrillert rendezett. Számtalan meghökkentő fordulat, elképesztő ötlet és kitalálhatatlan befejezés teszi a filmet kihagyhatatlanná.

Három ütős szerep van, és ez mindig hatásos egy filmben – mondja Boyle. – Hasonlót már csináltam a Sekély sírhantban is. Három nagyszerű szereplő – vajon melyik áll a film középpontjában? Ennek a hármasságnak van egy dinamikája, ahogy eljátszunk a kérdéssel: melyik karakterhez tartozik igazából a történet.

Transz 1
Transz: hol lehet a festmény?

 A Transz bandavezére: Vincent Cassel

A francia színész egyre gyakrabban tűnik fel angol nyelvű filmekben, sőt az utóbbi időben szinte csak ilyen produkciókban szerepelt. Franck egy olyan gengszter akivel szemben talán még a rokonszenv is felébredhet a nézőkben. Mint minden szereplőről a Transzban, róla is elmondható, hogy nem egészen olyan, mint ahogy azt az első pár percben gondoljuk róla. A Cézár díjas színész így beszél a filmről:

Azt szeretem a filmben, hogy egészen normálisan indul, aztán a forgatókönyv 25. oldala táján valami egészen más lesz belőle – mondja Cassel. – Keverednek benne a műfajok, és az sem teljesen egyértelmű, ki a jó, és a ki rossz. Először gondolunk valamire, aztán más lesz belőle, és végül megint teljesen más. A karakterek változnak. Félrevezet, ha valamelyikről véleményt alkotsz. Hirtelen rájössz, hogy talán kicsit elhamarkodtad a dolgot, és az egész nem az, aminek gondoltad.
Ha van egy jó forgatókönyv és egy jó rendező, színészként sokkal kevesebb a tennivalód. Ha jól megírt szöveggel kell dolgoznod, akkor nem kell újragondolni, elég, ha megtanulod a párbeszédeket. Ha tudod, hogy a rendező kézben tartja a dolgokat – és Danny esetében ez határozottan így van –, akkor ritkán kell kérdéseket feltenni. Ő mindig új dolgokkal próbálkozik.

Transz feliratos előzetes

{adinserter 10}

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mozifilm innen:

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 15 =


Scroll to top