TOP 10 Colin Firth film, melyeket vétek lenne kihagyni

Colin Firth 10 legjobb filmje

Colin Firth a Szupernova című film főszerepében. Ez a film annyira új, hogy még nem szerepelhet a TOP10-es összeállításban. Pedig...

Colin Firth napjaink egyik legjobb férfiszínésze. Olyan, aki minden szerepet el tud játszani. Ha megnézed a következő felsorolást, akkor erről magad is meggyőződhetsz.

Az összeállításban olyan filmeket válogattunk össze, melyekben a filmsztár színészi játéka, vagy a történet, vagy mindkettő miatt érdemes beülni a moziba, illetve böngészni a streaming szolgáltatók kínálatát. Hátha felbukkan valamelyik Colin Firth film!

Colin Firth 10 legjobb filmje, melyeket feltétlenül meg kell nézned

Kimaradt valami az összeállításból? Biztosan, hiszen Firth már 60 is elmúlt, a remek filmjeinek pedig se szeri se száma. Íme a mi legjobb Colin Firth filmek válogatásunk:

1. A király beszéde (2010)

Hogy Colin Firt Oscar-díjas színész, azt A király beszédének köszönheti. 2011-ben a film is és a színész is megkapta az aranyszobrot.

A film VI. György brit királyról, II. Erzsébet királynő apjáról szól. Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie foglalta el trónt - igen kelletlenül.

A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal, aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

Ha megnézed a filmet, számodra is egyértelmű lesz, hogy ki kapta 2011-ben a legjobb férfiszínésznek járó Oscar-díjat.

Hirdetés

2. Igazából szerelem (2010)

Egy teljesen más stílusú film az Igazából szerelem mint A király beszéde. Ezt a filmet a legjobb romantikus filmként szokták emlegetni. De nem ez Colin Firth romantikus filmje igazából, hanem az, amelyikben Darcyként jelenik meg a filmvásznon.

Tudod melyikre gondolok?

Az Igazából szerelem története 10 egymástól független szálból épül fel, melyből az egyik Jamie, az író (Colin Firth) és Aurélia (Lúcia Moniz), a portugál házvezetőnő szerelmének története:

Az író Jamie-t barátnője elküldi Juliet és Péter esküvőjére, azonban ő otthon marad rosszullétre hivatkozva. Jamie hazaszalad az esküvő és a fogadás között, hogy megnézze barátnőjét, és rajtakapja a saját testvérével.

Az összetört Jamie franciaországi nyaralójába menekül, ahol találkozik Auréliával, a portugál házvezetőnővel, aki nem beszél angolul. Annak ellenére, hogy képtelenek kommunikálni, vonzódnak egymáshoz.

Amikor Jamie visszatér Angliába, rájön arra, hogy szerelmes Auréliába, és elkezd portugál nyelven tanulni. Ezután elmegy Franciaországba, és megkéri Aurélia kezét a lány apjától, de ő nincs otthon. Együtt indulnak el Aurélia munkahelyére, az étterembe, ahol pincérnőként dolgozik.

Jamie az étteremben összegyűlt tömeg előtt portugál nyelven ismét megkéri a lány kezét, aki angolul igent mond, miközben a tömeg ujjong.

3. Mamma Mia (2018)

Colin Firth énekel a Mamma Miában!

Az Abba-film sztorija: Donna független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t, és éppen most készül elengedni a kezét.

Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t és a módos, sokszor elvált Tanyát a régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Ám titokban Sophie is hívott három vendéget.

A lány már régóta kutatja apja kilétét, hogy legyen, aki az oltárhoz kíséri. Ezért aztán elhív három pasit Donna múltjából a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak 20 évvel korábban. Az egyikük Harry "Hős Bika" Bright (Colin Firth)...

4. Suszter, Szabó, Baka, Kém (2011)

Csakhogy egy izgalmas kémtörténet is legyen a listában. (Oké, még jön a Kingsman).

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, úgynevezett vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen - tehát leleplezése mindennél fontosabb.

Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni. Elrejtett dossziék, szétzúzott életek szégyellt emlékei, halálosan veszélyes kémek alkotják munkája gerincét mindaddig, míg egy kiugrott ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy) fel nem tűnik.

Ha már szóba került: a legjobb Tom Hardy filmeket a linkre kattintva tudod megnézni.

Ahogy segítségével egyre több tény tárul Smiley elé, egyre tisztábban látja az élet-halálra menő kémjátszmák és a játékosok mozgatórugóit. Végül az áruló portréja is egyre élesebbé válik.

5. Kingsman - A titkos szolgálat (2014)

Igen, Colin Firth verekedni is tud, nem is akár hogyan!

A zűrös életű Tökit kicsapták az iskolából, munka nélkül tengődik, az anyja lakásában lakik. Amikor autólopásért lecsukják, felhívja az apja halála után kapott érmén lévő telefonszámot.

Ki is hozza őt a sittről a kifogástalan modorú, angolosan elegáns kém, Harry Hart (Colin Firth), akinek annak idején a fiú apja mentette meg az életét. Harry megütközik a srác életmódján, ám lenyűgözi a fiú tehetsége és az intelligenciája, ezért felajánlja neki, hogy jelentkezhet a csapatába, ahol igazi James Bondot faragnak belőle.

6. Leány gyöngy fülbevalóval (2003)

Ebben a filmben (is) szerelmes férfit alakít Colin Firth.

A filmben a tizenhét éves Griet (Scarlett Johansson) édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen cselédnek szegődni a festő, Johannes Vermeer (Colin Firth) családjához.

A lány kortalan szépsége felkelti a festőművész érdeklődését, és bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi Griet ösztönös tehetségét, és fokozatosan beavatja őt művészetének titokzatos világába.

Amikor anyósa, Maria Thins (Judy Parfitt) észreveszi, hogy Griet lett Vermeer múzsája, veszedelmes döntést hoz.

7. Szerelmes Shakespeare (1998)

Ebben a filmben Lord Wessexet alakítja Colin Firth, akihez Shakespeare múzsájának hozzá kellene menni.

Gondban van 1593 nyarán William Shakespeare. A londoni színházi élet ifjú titánja alkotói válságban szenved, semmilyen épkézláb ötlet nem jut az eszébe. Akárhogy sürgetik a mecénások és a színházigazgatók, képtelen folytatni legújabb darabját.

Leginkább múzsára lenne szüksége. Amikor megismerkedik a gyönyörű Lady Violával, nyomban szerelemre gyullad iránta. Az ihlet visszatér és William a maga érzelmét szövi új darabja soraiba.

Ám a sors közbeszól, Erzsébet királynő parancsára Lady Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez.

8. Egy egyedülálló férfi (2009)

A főszereplő George Falconer (Colin Firth) homoszexuális, brit születésű egyetemi tanár.

Az Egyesült Államok a múlt század hatvanas éveinek elején. A kubai rakétaválság árnyékában, Los Angelesben, egy személyes dráma zajlik.

George Falconer, az ötvenkét éves angol, homoszexuális professzor nyolc hónappal ezelőtt elveszítette a partnerét. Tizenhat esztendőn át élt Jimmel, a halála után nem találja a helyét. Állandóan kísérti a múlt, a Jimmel töltött pillanatok, emlékek idéződnek fel benne.

1962. november 30-án George végül úgy dönt, hogy véget vet az életének. A nap azonban bővelkedik váratlan eseményekben és találkozásokban, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy George eldöntse, tartogat-e még valamit számára az élet?

9. Bridget Jones naplója (2001)

A romantikus vígjátékban Mark Darcyt alakítja Colin Firth.

Bridget Jonest a harmadik X-en is túl a legmeghittebb viszony egy üveg borhoz köti. Reménytelenül szerelmes főnökébe, Daniel Cleaverbe, és rokonai unos-untalan azokkal a témákkal zaklatják, amelyek minden szingli rémálmai: házasság, család és gyerekek.

A magát kövérnek tartó Bridget az igaz szerelmet keresi három jó barátja és naplója segítségével, ahova súlyát, valamint az aznap elfogyasztott cigaretta- és alkoholmennyiséget szorgosan írja. Az anyjánál tartott partin megismeri Mark Darcyt...

A Colin Firth filmek magyarul szerintem jobbak, mint eredeti nyelven. Szerinted?

10. 1917 (2018)

Javában zajlik az I. világháború, amikor két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíz meg Erinmore tábornok (Colin Firth): az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak.

Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak…

Fentiekből talán kiderül, hogy miért Colin Firth napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb hollywoodi sztárja. Akár romantikus filmről, akár háborús filmről, vagy éppen vígjátékról van szó, mindegyikben képes kiemelkedő alakítást nyújtani.


Szerintem ezek Colin Firth legjobb filmjei. Ha gondold, vitatkozz velem! Írd meg hozzászólásban, hogy szerinted mi maradt ki, vagy mi az, aminek nincs itt a helye.

Vagy csak egyszerűen kattints a LIKE gombra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + tizenöt =

Scroll to top