Tony Scott idén lenne 70 éves

Tony Scott, sok más film mellett a Top Gun, Az utolsó cserkész, a Tiszta románc és a Tűzben edzett férfi című filmek rendezője 1944. június 21-én született. A sikerfilmek rendezője tavalyelőtt önként ment át a másvilágra…

Tony Scott
Tony Scott

A szintén világhírű rendező Ridley Scott öccse 1971-ben kezdte rendezői karrierjét a Loving Memory (Loving Memory) című filmmel, de nem aratott vele különösebb sikert. A nagy áttörést az 1983-ban bemutatott Az éhség (The Hunger) című filmtől várta, ám a film épphogy nem lett totális bukás, pedig a főszerepeket olyan sztárok játszották, mint Catherine Deneuve, David Bowie és Susan Sarandon.

1986. Top Gun

A világsikert a Don Simpson és Jerry Bruckheimer producerekkel történő találkozás hozta el számára, akik egy fiatal színészt ajánlottak figyelmébe: Tom Cruise-t. Az azóta kultfilmmé lett Top Gun 1986-ban került a mozikba, Tony Scottot és Tom Cruise-t egy csapásra a filmsztárok közé repítette.

Denzel Washington Tony Scott kedvence
Denzel Washington

Pályafutása során számtalan világsztárral dolgozott együtt (pl.: Eddie Murphy –  Beverly Hills-i zsaru, vagy  Quentin Tarantino forgatókönyvíró – Tiszta románc), azonban Scott kedvence Denzel Washington volt, akivel összesen öt közös filmjük van. Közülük Az utolsó esély, A hajsza a föld alatt és A száguldó bomba voltak a legnépszerűbbek.

Rendezői pályafutása ellett producerként is sikert sikerre halmozott. Televíziós sorozatok mellett producere volt A szupercsapat, A fehér pokol és a Prométheusz című filmeknek is. Utóbbival több mint 300 millió dollár nyereséget ért el…

Barátai, ismerősei szerint halála előtt is tele volt tervekkel, így mindenkit váratlanul ért, amikor  2012. augusztus 19-én véget vetett életének: leugrott az ötvenhat méter magas Vincent Thomas-Hídról, miután úgy vélte, hogy gyógyíthatatlan daganatot találtak a szervezetében.

Tony Scott 2014. június 21-én lenne 70 éves.

 

 

 

 

 

 

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =


Scroll to top