Quantcast

Természetes fény (2021)

Egy pillanatra képzeld el, hogy a második világháborúban, a keleti fronton vagy. Bármivel is foglalkoztál eddig, most ölnöd kell. És felelős vagy a bajtársaidért is. Épp ebben a helyzetben van Semetka István, a Természetes Fény főhőse. Magyar katonák a 2. világháborúban.

Természetes fény

Természetes fény – Magyar katonák a keleti fronton, a 2. világháborúban

magyarfrancia német Dráma, 103 perc, korhatár: 12 év

Miről szól a Természetes fény? Magyar katonák sorsáról, a 2. világháborúban, a keleti front mögött.

Ahol a harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti megszállt területeken.

A Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat.

A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.


Ha még nem döntöttél, hogy megnézd-e vagy sem a filmet, akkor itt van egy kis segítség: 5 ok, amiért érdemes megnézni a Természetes fényt.


A Természetes fény világpremierje a 71. Berlinalén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjában volt, ahol Nagy Dénes elnyerte a legjobb rendező Ezüst Medve-díját. A világ egyik legrégebbi ’A’ kategóriás filmfesztiválja történetében először nyerte el a fesztivál második legfontosabb díját magyar alkotó.

A film rendezője a többszörösen díjazott Nagy Dénes, akinek a Természetes fény az első játékfilmje. Nagy korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a 38. Magyar Filmszemlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

A rendező Závada Pál nagysikerű regényét adaptálta vászonra. A megrendítő erejű filmben teljesen új arcok láthatók, főszereplői ismeretlen, amatőr színészek. A nagyszabású és hiteles képi világ megteremtése Nagy Dénes állandó alkotótársa Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Genezis, Fűzfa) és Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervező érdeme.

A film történész szakértője Ungváry Krisztián volt. A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF arte koprodukciójában, a Magyar Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi Filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages európai koprodukciós támogatás, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült.


Természetes fény plakát

Rendezte:
Nagy Dénes

Szereplők:
Szabó Ferenc, Garbacz Tamás, Bajkó László, Franczia Gyula.

Hazai mozipremier: 2021. szeptember 16.
Magyarországon forgalmazza: Vertigo Media
Gyártó: Campfilm
Gyártás éve: 2021

Természetes fény filmelőzetes


Európai Filmíjat kaphat a Természetes fény

Beválogatták 2021. legjobb európai filmjei közé a magyar katonák 2. világháborús sztoriját. A magyar film az Európai Filmakadémia bizottságának határozata alapján szerepel abban, a 40 európai filmet – köztük további két magyar produkciót – magába foglaló válogatásban, amelyből az Akadémia négyezer fős tagsága fogja kiválasztani az ez évi jelölteket.

Azt a szűkített mezőnyt, amelyek közt a szavazatok alapján eldől, hogy 2021-ben ki kapja az Európai Filmdíjat (EFA) ebben a kategóriában. Az ünnepélyes átadó gálát ebben az esztendőben december 11-én tartják meg a berlini fesztiválpalotában.


Ha tetszett a filmajánló, ne rejtsd véka alá a véleményed! Írd meg hozzászólásban! Vagy egyszerűen kattints a LIKE gombra itt lenn. Köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 9 =

Scroll to top