Téli álom török film (2015)

A Téli álom (Kis uykusu) című török film a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi filmkritikusok díját. A hirtelen jött havazás bezárja otthonukba a kis hotel lakóit, ahol az eddig elfojtott indulatok hirtelen a felszínre törnek. A Téli álom költői mese a szegények és gazdagok közti szakadékról, illetve vallásról és politikáról, valamint a hihetetlen szépségű, vadregényes Anatóliáról. Filmajánló a Filmrakatban.

Téli álom (2015) színes török dráma

Téli álom (+12)
Színes, feliratos, török dráma – 2015

Eredeti cím: Kis uykusu
Rendezte: Nuri Bilge Ceylan
Írta: Nuri Bilge Ceylan
Producer: Zeynep Ozbatur Atakan, Olivier Père
Fényképezte: Gökhan Tiryaki
Vágó: Nuri Bilge Ceylan, Bora Göksingöl

Szereplők: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag

Országos bemutató: 2015. január 15. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Aydin egy kis hotelt vezet feleségével a festői Anatólia közepén.

Téli álom – Filmajánló

Az egykori színész, Aydin egy kis hotelt vezet feleségével a festői Anatólia közepén. A hegytető uraként Aydin a környékbeliek jótevő vezetőjeként tekint magára, ám a lakosoknak meglehetősen ambivalens vele a viszonya. Így van ezzel felesége is, és viharos kapcsolatukon nem sokat segít, hogy Aydin frissen elvált húga is velük lakik. Amikor aztán beköszönt a tél és vele a havazás, a menedékként szolgáló hotelből mozdulni sem tudnak. Egy nap kővel bedobják a férfi autójának ablakát, ami nemcsak a lakosokkal, de a feleségével való feszült viszonyát is a végletekig kiélezi. Elfojtott indulatok törnek felszínre az izolált török társadalomban.

Nuri Bilge Ceylan (Három majom, Éghajlatok, Messze) filmjének világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díja mellett a fesztivál fődíját, az Arany Pálma-díjat is elnyerte – 1982 óta első török alkotásként. A Téli álom négy Európai Filmdíj-jelölést kapott és Törökország hivatalos Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ceylan fullasztó drámájának forgatókönyvét Csehov három rövid elbeszélése ihlette, amelyeket 15 éves kora óta tervezett egyszer feldolgozni a rendező. Mellette Dosztojevszkij, Voltaire, és Tolsztoj is inspirálta Ceylant.

A Téli álom a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díja mellett a fesztivál fődíját, az Arany Pálma-díjat is elnyerte

Téli álom – eredeti nyelven, angol felirattal

Ország:
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top