Szeretők, utazók (2013) spanyol film

Kicsit talán Dekameron érzésű lehet a Szeretők, utazók (Los amantes pasajeros) című spanyol vígjáték alaptörténete. Míg Boccaccio novellagyűjteményének keretét az adja, hogy hét nő és három férfi egy vidéki kastélyban összezárva különféle történetekkel szórakoztatja egymást, addig a Szeretők, utazók egy olyan csapatnyi emberről szól, akik egy balesetet szenvedett repülőgépen ragadnak, a külvilágtól elzártan. Az utasok legféltettebb titkaikról vallanak egymásnak, az alkotók titkolózása miatt talán ez a legtöbb, ami a filmről elmondható.

Szeretők, utazók plakát
Szeretők, utazók plakát

Szeretők, utazók [+16]

vígjáték

Írta és rendezte: Pedro Almodóvar
Producerek: Agustin Almodóvar és Esther Garcia
Zenéjét szerezte: Alberto Iglesias
Fényképezte: José Luis Alcaine

Szereplők:

Penélope Cruz, Antonio Banderas, Paz Vega, Bianca Suárez

Bemutatja a Budapest Film.
Premier: 2013. március 28.

Pedro Almodovar 19. filmje

A Szeretők, utazók a spanyol származású rendező 19. filmje. Almodovar a közelgő bemutató kapcsán egy hosszabb interjút adott, amiből az alábbi részlet is származik:

A Szeretők, utazók egy csapat emberről szól, akik egy repülőgépen ragadnak, a külvilágtól elzártan. A forgatókönyvet úgy kezdtem el írni, mint egy komikus szösszenetet, és végül egy morális, verbális és irreális vígjáték lett belőle.

Igyekeztem a realitást félretenni, bár az időnként belopódzik anélkül is, hogy észrevennéd. Nem volt semmilyen tudatos filmes referencia a fejemben a történet születése közben. A színház, a televízió és a klausztrofóbiám sokkal inkább jelen vannak benne, mint a mozi. Azok közé a rendezők közé tartozom, akikre akkor is hatással van a televízió, ha nem nézik. Az új televíziós narratíva egyszerre tölt el félelemmel és nyűgöz le.

Akármiről is legyen szó, a szavak a főszereplők. Sosem titkoltam, hogy kezdetben nagy regényíró akartam lenni. Miközben vártam a pillanatra, gyakorlásképpen írtam pár forgatókönyvet. Aztán telt-múlt az idő, és nem lett belőlem nagy regényíró, még csak író sem. Azt hiszem, leginkább a legutóbbi forgatókönyveimben vehető észre a nosztalgia a regény narratívája iránt, de a Szeretők, utazók mégis inkább a színház iránti nosztalgiámból született. Filmjeim sokkal tartoznak a színháznak, tele vannak kétszemélyes jelenetekkel, és időnként leplezetlen monológokkal. Ebben a filmben több karaktert szerepeltetek, mint szoktam, de minden eddiginél kisebb térben.

Szeretők, utazók 8
Szeretők, utazók: Javier Cámara, Raúl Arévalo és Carlos Areces

Klausztrofóbiás mindenki?

Sok ember kis helyen összezárva érdekes reakciókat válthat ki egyes emberekből. A Szeretők, utazók című film feltehetőleg ezt az orvosi tényt is felhasználja a történetszövés során. Az emberek  az őket körülvevő személyes térként ismert védőburokban él, ám ennek a buroknak a mérete egyénről-egyénre változik. Kinek a védőburka nagyobb, azt nyomasztja, szorongással tölti el, ha a teret összenyomják körülötte. Azt gondolom, hogy ez a klausztrofóbia lényege.

Filmelőzetes

http://youtu.be/Awifk9fbpls

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mozifilm innen:

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 9 =


Scroll to top