Szarajevói filmfesztivál: 9 magyar film

- filmrakat | 2014. augusztus 14. csütörtök
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Viharsarok című magyar-német koprodukció indul a versenyprogramban, emellett még nyolc magyar alkotást mutatnak be a szarajevói filmfesztiválon. Röviden bemutatjuk a magyar filmeket.

Császi Ádám Viharsarok című filmje indul a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában

Császi Ádám Viharsarok című filmje indul a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában

A Császi Ádám Viharsarok című filmje a fiatal felnőttkor szexuális identitáskeresésének drámáját meséli el egy szerelmi háromszög történetén keresztül. Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét versenyen kívül, gálavetítésen mutatják be. A filmek a Proton Cinema produkciójában készültek a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával – közölte a Magyar Filmunió az MTI- vel.

A rövidfilmek mezőnyében két magyar film látható: Szőcs Petra költő-filmrendező A kivégzés című filmjének főszereplői egy kisiskolás testvérpár, akik újra meg újra eljátsszák a Ceausescu-házaspár kivégzését. Az alkotás a Merkelfilm, a Katapult Film, a Laokoon Film és az Argo Audiovizuális Egyesület (Románia) közös produkciójában készült.

Kárpáti György Mór, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatójának Provincia című diplomafilmje egy áruszállító sofőrről szól, aki autója lerobbanása miatt véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül. Az SZFE és a Mirage Film Stúdió koprodukciója a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

Fehér Isten című filmet versenyen kívül, gálavetítésen mutatják be

A Fehér Isten című filmet versenyen kívül, gálavetítésen mutatják be

Dokumentumfilmek

A 20 alkotást felvonultató dokumentumfilm-versenybe három magyar alkotás kapott meghívást. Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok tárgyalásait dolgozza fel. Kovács Kristóf Besence Open című filmje egy kis ormánsági falut mutat be, amely teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós támogatást, bár a futballpályáját szerették volna felújítani. Sós Ágnes Szerelempatak című mozgóképe a szerelemről és a vágyakozásról szól.

Gyermekfilmek

A gyerekfilmes válogatást gazdagítja Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmje. A barátságról, elfogadásról, valamint a 2D és 3D világok egymás mellett létezéséről szóló történet 2013-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) produkciójában készült.
Az augusztus 23-ig tartó fesztivál játékfilmes zsűrijének elnöke Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező, a héttagú nemzetközi zsűri tagja Tóth Orsi színésznő. A rendezvényen műsorra tűzik Tarr Béla 2004-ben készült Prológus című ötperces alkotását is.

Forrás: MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

Lajkó – cigány az űrben (2018) magyar vígjáték

Lajkó – cigány az űrben: alternatív történelem
A Lajkó – cigány az űrben egy olyan alternatív történelmet mesél el, mely szerint egy...
Tovább

Hurrikán meló (2018) amerikai akció thriller

Hurrikán meló: a páncélteremben
A közelgő hurrikán miatt 600 millió dollárnyi bankjegyet kell megsemmisíteni, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Az...
Tovább

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller plakát
Az 1920-as években egy ausztrál bennszülött önvédelemből lelő egy fehér embert. A Veszett vidék arról...
Tovább