Sokkal durvább a kémkedés most, mint a hidegháború idején?

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Összefogott öt Oscar-díj - Kémek hídjaKémkedés a hidegháborúban? Ugyan! A kémkedés története újabban keményebben fogó tollal íródik. A legendás rendező a hírszerzés mai helyzetével kapcsolatosan annak apropóján fejtette ki véleményét, hogy legújabb filmje a hatvanas évek elején játszódó kémtörténetet mesél el.

Még Steven Spielberg-et is meg lehet lepni. A legendás rendező legújabb munkája, a Kémek hídja (Bridge of Spies, hazai bemutató: november 26.) megtörtént esetet dolgoz fel. Tom Hanks egy biztosítási ügyekkel foglalkozó ügyvédet játszik benne, aki a hatvanas évek elején egy Kelet-Berlinben lezajló kémcserét kénytelen lebonyolítani. Bár a filmezést alapos kutatás előzte meg, egy részlet rejtve maradt: és Spielberg is csak egy New York-i elővetítést követő beszélgetésben, a filmbéli ügyvéd gyerekeitől szerzett róla tudomást.

1965-ben már majdnem készült film az ügyből, akkor Gregory Peck kapta volna a szovjet kémet egy elfogott amerikai kémpilótára cserélő, kénytelenségből hőssé váló átlagember szerepét. Az MGM stúdió végül a kubai rakétaválság hatására fújta le a forgatást: úgy érezték, a 3. világháború küszöbén nem szabad a Szovjetuniót ilyen filmmel provokálni.

Pedig Spielberg szerint, azóta csak rosszabb lett a helyzet.

A hidegháború udvarias játék volt ahhoz képest, ami ma zajlik – mondta a rendező a Kémek hídja vetítését követő beszélgetésen. – A kémkedés ma sokkal durvában megy. Amikor az ember tévét néz, a tévé is nézi őt: mindenkit nagyon sok fül hallgat…

Ez tetszik, ezt megosztom!

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenhét =


Scroll to top