Saul fia (2015) magyar film

- filmrakat | 2015. május 4. hétfő
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Saul fia (2015) magyar filmA Saul fia a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a társaik tetemének eltakarításával megbízott – egyben halálra ítélt – Sonderkommandót állítja a középpontjába. A történelmi film 1944-ben játszódik az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban. Nemes Jeles László filmjének stábja, szereplői, jelenetképei – filmajánló a Filmrakatban.

Saul fia (12)
színes, történelmi magyar film, 2015, 107 perc

Nemzetközi cím: Son of Saul. Gyártó: Laokoon Filmgroup

Rendezte: Nemes Jeles László. Forgatókönyv: Nemes Jeles László, Clara Royer. Fényképezte: Erdély Mátyás. Producer: Sipos Gábor, Rajna Gábor. Vágó: Matthieu Taponier. Hang: Zányi Tamás

Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor

Országos bemutató: 2015. június 11. Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Saul fia – filmajánló

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

A film alkotói, nemzetközi sikere

A Saul fia a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába!Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

Nemes Jeles alkotása már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába!

Saul fia – trailer

Hamarosan…

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább

Melissa McCarthy férje rendezte a színésznő új filmjét

Melissa McCarthy A partiállat című filmben
Nem csak rendezte, más feladatokat is ellátott Melissa McCarthy férje a színésznő legújabb filmjének készítésekor....
Tovább

Szuperhősös film készül Chris Pratt főszereplésével

Komikusból akcióhős: Chris Pratt | Filmrakat.hu
Chris Pratt főszereplésével idén nyáron mutatják be a hazai mozik a legújabb Jurassic World filmet,...
Tovább