Saul fia (2015) magyar film

Saul fia (2015) magyar filmA Saul fia a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a társaik tetemének eltakarításával megbízott – egyben halálra ítélt – Sonderkommandót állítja a középpontjába.

A történelmi film 1944-ben játszódik az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban. Nemes Jeles László filmjének stábja, szereplői, jelenetképei – filmajánló.

Saul fia (12)
színes, történelmi magyar film, 2015, 107 perc

Nemzetközi cím: Son of Saul. Gyártó: Laokoon Filmgroup

Rendezte: Nemes Jeles László. Forgatókönyv: Nemes Jeles László, Clara Royer. Fényképezte: Erdély Mátyás. Producer: Sipos Gábor, Rajna Gábor. Vágó: Matthieu Taponier. Hang: Zányi Tamás

Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor

Országos bemutató: 2015. június 11. Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Saul fia – filmajánló

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból.

A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt.

A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek.

Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

A film alkotói, nemzetközi sikere

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Úgy is lehet 2. világháborús filmet készíteni, hogy egyetlen harci jelenet sincs benne.

Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

Nemes Jeles alkotása már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába!

Saul fia – trailer

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top