Saul fia (2015) magyar film

Saul fia (2015) magyar filmA Saul fia a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a társaik tetemének eltakarításával megbízott – egyben halálra ítélt – Sonderkommandót állítja a középpontjába.

A történelmi film 1944-ben játszódik az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban. Nemes Jeles László filmjének stábja, szereplői, jelenetképei – filmajánló.

Saul fia (12)
színes, történelmi magyar film, 2015, 107 perc

Nemzetközi cím: Son of Saul. Gyártó: Laokoon Filmgroup

Rendezte: Nemes Jeles László. Forgatókönyv: Nemes Jeles László, Clara Royer. Fényképezte: Erdély Mátyás. Producer: Sipos Gábor, Rajna Gábor. Vágó: Matthieu Taponier. Hang: Zányi Tamás

Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor

Országos bemutató: 2015. június 11. Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Saul fia – filmajánló

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból.

A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt.

A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek.

Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

A film alkotói, nemzetközi sikere

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Úgy is lehet 2. világháborús filmet készíteni, hogy egyetlen harci jelenet sincs benne.

Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

Nemes Jeles alkotása már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába!

Saul fia – trailer

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló témájú filmek:

Mozifilm innen:

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top