A sárkányok útja is fontos szempont felhőkarcoló tervezésekor

Hogy kerül a sárkányok útja megfontolandó szempontként egy toronyház tervezésekor? A legújabb akciófilm kapcsán erre is fény derül. Annyit előre elárulhatunk, hogy a toronyházak elállják a sárkányok útját, hacsak nem készülnek erre fel időben az építészek…

A Felhőkarcoló című akciófilmben Dwayne Johnson a világ legmagasabb épületében üldözi a terroristákat – igaz, ez az épület fiktív, mert 1067 méter magas, 240 emeletes függőleges várost még senki nem mert építeni. Ettől függetlenül a film lélegzetelállítóra sikeredett, aminek egy világhírű építész is a részese lehetett.

Hogy a sztori mégis valószerű legyen, a film alkotói azt az embert kérték fel szakértőnek, aki a világ legmagasabb – és létező – épületét, a dubaji Burdzs Kalifát tervezte. Adrian Smith a neve, és a következő legmagasabb épületet is ő alkotta, ez pedig az épülőben lévő szaúdi Dzsedda Torony, amely hamarosan túlszárnyalja méreteiben a Burdzs Kalifát. A filmet egyébként már kritizálják építészkörökben, amiért megkérdőjelezi a felhőkarcolók biztonságát: például miután felgyújtják a terroristák, nehéz eloltani.
Merre visz a sárkány útja?

Adrian Smith annyira ügyelt a hitelességre, hogy a filmbeli kínai felhőkarcolónak két nyílást is tervezett, hogy a sárkányok könnyen eljuthassanak a vízhez. A feng shui tanítása szerint ugyanis a nagy épületek akadályozzák a sárkányokat a közlekedésben, ami rosszat jelent, ezért nagy lyukakat terveznek nekik a felhőkarcolókban.

Hirdetés

Johnson számára egyébként összeállítottak egy építészetről szóló könyvet, amit meg kellett tanulnia, mert a filmben a felhőkarcolók szakértőjét alakítja (aki persze egykori kommandós). Az építészeti gyorstalpalóval a háta mögött Johnson hitelesebben tud szakérteni nagy nyilvánosság előtt, vélték a film alkotói.

Forrás: UPI Hírek

Scroll to top