Rodin – Az alkotó (2017) francia életrajzi film

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Ki volt Auguste Rodin? Alkotó szobrász, korának egyik legkiemelkedőbb alakja. Számos viharos kapcsolata közül a film megemlíti Camille Claudelhez fűződő viszonyát, akivel hosszú ideig éltek boldog kapcsolatban, ám később elváltak útjaik, ami nagyon megviselte a művészt. A film Rose Beurettel való élethosszig tartó szerelmét is megidézi… Olvasd el a film rövid tartalmát, nézd meg a feliratos előzetest és a jelenetfotókat a plakát alatt!

Rodin – Az alkotó

Plakát, adatlap

Rodin – Az alkotó (2017) francia életrajzi film

Színes, francia film, készült 2018-ban, hossza 119 perc

Korhatár: 12 év

Eredeti cím: Rodin

Forgatókönyv: Jacques Doillon
Szereplők: Vincent Lindon, Izia Higelin, Séverine Caneele, Edward Akrout

Rendezte: Jacques Doillon

Hazai filmpremier: 2017. november 9.
Magyarországon forgalmazza: ADS Service Kft.

Tartalom

Párizs, 1880. A 40 éves Auguste Rodin megkapja élete addigi legkomolyabb megbízását. Nekifog A pokol kapuja című monumentális alkotásnak, melynek néhány szobra, A csók és A gondolkodó legismertebb művei lettek. Életének társa évtizedek óta Rose Beuret, ám egy napon találkozik az ifjú Camille Claudellel. A tehetséges tanítvány hamarosan a segédje lesz, majd a szeretője. Szenvedélyes évek következnek a kölcsönös csodálat és bűnrészesség jegyében.

Szakításuk után Rodin fáradhatatlanul dolgozik tovább. Egyszerre szembesül az elutasítással és a rajongással, melyeket szobrainak érzékisége provokál. Balzacot mintázó óriási szobra, melyet élete végéig nem ismernek el, minden kétséget kizáróan a modern szobrászat kiindulópontja. A Rodin általa alkotott szobrok jelentős része roppant érzéki, az általa megformált testek a maguk finomságával rengeteg mindent kifejeznek.

A filmben miközben megismerjük Rodin életét, vívódásait, alkotói módszereit, a kor művészeti kontextusa is felvillan: megjelenik többek között Rilke és Stefan Zweig is. Jacques Doillon életrajzi hitelességű nagyjátékfilmjének aktualitását az adja, hogy az egyetemes szobrászművészet egyik legkiemelkedőbb alakja, Rodin 100 éve, 1917-ben halt meg.
Kiegészítő szöveg

Jelenetfotók – Képek

Rodin – Az alkotó 2
Rodin – Az alkotó (2017) francia életrajzi film
Rodin – Az alkotó 1

Fotók: ADS Service Kft

Filmelőzetes

Ország:
Ez tetszik, ezt megosztom!

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top