Remény (2013)

Mozifilmen a remény

Akár egy női név is lehet a Remény (Magyarországon elfogadott, bejegyezhető), és a mozifilmek témájaként is gyakorta előfordul. Csokonai Vitéz Mihály még verset is írt A reményhez címmel. Ez egy olyan érzés, gondolat, amely bízik valamely pozitív dolog eljövetelében, megvalósulásában, illetve bekövetkeztében. A hitnél gyengébb érzületként aposztrofálhatnánk. Ha nem meghatározni, hanem elmeséltetni szeretnénk az érzést, akkor Stephen King: A remény rabjai című könyvét, illetve a hamarosan mozikba kerülő filmet tudnám ajánlani ehhez eszközül. Ami miatt a filmmagazinban most előkerült a téma, az a Szép remények – Great Expectations című film közelgő bemutatója. (Mike Newell filmje. Mozibemutató: 2013. február 14.).

Szép remények 2. kép
Szép remények

Remény-regény

Charles Dickens klasszikus regényének sokadik feldolgozása bizonyítja, hogy érdemes ezzel az érzéssel újra és újra foglalkozni, függetlenül attól, hogy beteljesül-e, vagy sem. A film egy feltörekvő ifjú és egy életen át tartó reményteli szerelem története. Reményteli, mivel időről időre beteljesülni látszik, ám a tökéletes boldogság a filmben végig csak álom marad.

Szép remények szinopszis

Jeremy Irvine – Pip

Egy rejtélyes jótevőnek hála, az ifjú Pip reményt kap arra, hogy kitörjön a szegénységből. Miközben bejárja az osztálykülönbségek által megosztott London világát, Pip szép lassan úriemberré válik, és frissen szerzett társadalmi rangját felhasználva megkörnyékezi a csodaszép Estellát, az elkényeztetett örökösnőt, akit gyermekkora óta szeret. A jólét mögött rejlő, sokkoló igazság megismerése, a reményt nyújtó személye azonban beláthatatlan következményekkel jár, és veszélybe sodor mindent, ami Pip szívének kedves.

Charles Dickens legnagyobb története

Charles Dickens 1860-ban jelentette meg először a Szép remények történetét, az All The Year Round című folyóiratban, majd a következő évben már kötetben is kiadatta, amiből az első nyomás után pár héttel már a negyedik kiadást is megrendelték a kereskedők. A Szép remények nyilvánvalóan Dickens legnagyobb története. Olyan témákat jár körül, amik nem veszítik el aktualitásukat:

  • gyerekek, akiket tönkretettek a felnőttek;
  • emberek, amint megpróbálják összeszedni széthullott életüket;
  • bosszúvágy;
  • elhagyatottság;
  • amikor az ember rájön, hogy nem is az, akinek hitte magát;
  • a társadalom peremén élők;
  • nyomor;
  • nők, akiket eladnak, mintha piaci áruk lennének, vagy akiket ékszerként mutogatnak.
Szép remények
Reménytelen szerelem?

A társadalmi pozíció problémája még mindig jelen van, még ha sokkal alattomosabb formában is, mint a 19. században. Dickens ragyogóan bemutatta Pip felemésztő vágyát, hogy a dzsentrihez tartozzon, anélkül, hogy tudná, mivel is jár ez pontosan. Az egész történetet átszövi a vágy, ami egy jobbnak gondolt életbe és egy igaz szerelem beteljesülésébe vetett hitet jelent ebben a történetben. Mike Newell feldolgozása hamarosan a mozikban: Great Expectations.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 18 =


Scroll to top