Remény (2013)

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Mozifilmen a remény

Akár egy női név is lehet a Remény (Magyarországon elfogadott, bejegyezhető), és a mozifilmek témájaként is gyakorta előfordul. Csokonai Vitéz Mihály még verset is írt A reményhez címmel. Ez egy olyan érzés, gondolat, amely bízik valamely pozitív dolog eljövetelében, megvalósulásában, illetve bekövetkeztében. A hitnél gyengébb érzületként aposztrofálhatnánk. Ha nem meghatározni, hanem elmeséltetni szeretnénk az érzést, akkor Stephen King: A remény rabjai című könyvét, illetve a hamarosan mozikba kerülő filmet tudnám ajánlani ehhez eszközül. Ami miatt a filmmagazinban most előkerült a téma, az a Szép remények – Great Expectations című film közelgő bemutatója. (Mike Newell filmje. Mozibemutató: 2013. február 14.).

Szép remények 2. kép
Szép remények

Remény-regény

Charles Dickens klasszikus regényének sokadik feldolgozása bizonyítja, hogy érdemes ezzel az érzéssel újra és újra foglalkozni, függetlenül attól, hogy beteljesül-e, vagy sem. A film egy feltörekvő ifjú és egy életen át tartó reményteli szerelem története. Reményteli, mivel időről időre beteljesülni látszik, ám a tökéletes boldogság a filmben végig csak álom marad.

Szép remények szinopszis

Szép remények 2. kép
Jeremy Irvine – Pip

Egy rejtélyes jótevőnek hála, az ifjú Pip reményt kap arra, hogy kitörjön a szegénységből. Miközben bejárja az osztálykülönbségek által megosztott London világát, Pip szép lassan úriemberré válik, és frissen szerzett társadalmi rangját felhasználva megkörnyékezi a csodaszép Estellát, az elkényeztetett örökösnőt, akit gyermekkora óta szeret. A jólét mögött rejlő, sokkoló igazság megismerése, a reményt nyújtó személye azonban beláthatatlan következményekkel jár, és veszélybe sodor mindent, ami Pip szívének kedves.

Charles Dickens legnagyobb története

Charles Dickens 1860-ban jelentette meg először a Szép remények történetét, az All The Year Round című folyóiratban, majd a következő évben már kötetben is kiadatta, amiből az első nyomás után pár héttel már a negyedik kiadást is megrendelték a kereskedők. A Szép remények nyilvánvalóan Dickens legnagyobb története. Olyan témákat jár körül, amik nem veszítik el aktualitásukat:

  • gyerekek, akiket tönkretettek a felnőttek;
  • emberek, amint megpróbálják összeszedni széthullott életüket;
  • bosszúvágy;
  • elhagyatottság;
  • amikor az ember rájön, hogy nem is az, akinek hitte magát;
  • a társadalom peremén élők;
  • nyomor;
  • nők, akiket eladnak, mintha piaci áruk lennének, vagy akiket ékszerként mutogatnak.
Szép remények
Reménytelen szerelem?

A társadalmi pozíció problémája még mindig jelen van, még ha sokkal alattomosabb formában is, mint a 19. században. Dickens ragyogóan bemutatta Pip felemésztő vágyát, hogy a dzsentrihez tartozzon, anélkül, hogy tudná, mivel is jár ez pontosan. Az egész történetet átszövi a vágy, ami egy jobbnak gondolt életbe és egy igaz szerelem beteljesülésébe vetett hitet jelent ebben a történetben. Mike Newell feldolgozása hamarosan a mozikban: Great Expectations.

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − hat =


Scroll to top