Premier előtt: A nagy Gatsby

- filmrakat | 2013. május 13. hétfő

Hamarosan itt a premier, a hazai mozik 2013. május 16-án mutatják be A nagy Gatsby (The Great Gatsby) című filmet Leonardo DiCaprioval, Tobey Maguireval és Carey Mulligannel a főszerepben.

A nagy Gatsby. Rendkívüli érzékkel ismerte fel az élet kínálta lehetőségeket.

A nagy Gatsby. Rendkívüli érzékkel ismerte fel az élet kínálta lehetőségeket.

Az Amerikai Egyesült Államokban hétvégén bemutatott film rekord közeli eredményt, 51,1 millió dolláros bevételt hozott. A film alapjául szolgáló F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby című könyv április 19-én, a film premier előtt egy hónappal jelent meg az Európa Kiadó gondozásában.

Premier előtt, csak röviden a történet

A nagy Gatsby a leendő író, Nick Carraway történetét követi nyomon, attól kezdve, hogy 1922 tavaszán elhagyja Közép-Nyugatot, és megérkezik New Yorkba, egy olyan időszakban, amikor az erkölcsök lazák, tombol a jazz, virágzik az alkoholcsempészet, egekbe szöknek az értékpapírok.

A nagy Gatsby 1

A nagy Gatsby: Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire (Nick Carraway)

Miközben Nick a saját „amerikai álmát” kergeti, megismerkedik a szomszédságában élő titokzatos partycsászárral, Jay Gatsbyvel, s találkozik unokatestvérével, Daisyvel, valamint annak szoknyabolond férjével, Tom Buchanannal. Nekik köszönhetően Nicket beszippantja a gazdagok magával ragadó világa, az illúzióik, szerelmeik és cselvetéseik. És ahogy Nick bekerül ebbe a világba, tolla megelevenedik, és mesél az elérhetetlen szerelemről, a megvesztegethetetlen álmokról és óriási tragédiákról, tükröt tartva ezzel saját modern világuknak és küzdelmeiknek.

Premier: 2013. május 16-án. A nagy Gatsby

Premier: 2013. május 16-án. A nagy Gatsby

Gatsby: Leonardo DiCaprio

Gatsby szerepére a sikeres filmek (Rómeó+Júlia, Ausztrália, Moulien Rouge) rendezője Baz Luhrmann Leonardo DiCapriot kérte fel, akivel már dolgozott együtt a Rómeó+Júlia című filmben. A színész új mélységet adott a karakternek, lebilincselően titokzatosnak formálta meg.

Gatsbyt felejthetetlen volt eljátszani – emlékszik vissza DiCaprio. – Ő testesíti meg az amerikai álmot, azt az ideát, hogy bármi lehetsz, ha nagyon, ha eléggé akarod… és mindezt egy nő szerelméért. De még így is újraértelmezhető a karakter sok szempontból. Vajon Daisy nem csupán az álmai a terméke? Valóban szerelmes a nőbe? Azt hiszem, ő reménytelenül romantikus, de közben hihetetlenül üres is az élete, és éppen ezt akarja megtölteni valamivel.

A nagy Gatsby 4

A nagy Gatsby: Gatsby és Daisy szerelme

New York újraépítése

A film hagyományos és 3D változatban is bemutatásra kerül a premier alkalmából. Alap esetben a 3D-t mindenki a speciális effektusokkal, harci, vagy űrjelenetekkel köti össze, itt azonban a rendező azért a 3D technikát használta, hogy fokozza és hangsúlyozza a színészek teljesítményét és a jelenlétét. A nagy Gatsby világa valódi, a jelmezek és az 1920-as évek New Yorkja valósághűen tárul elénk. Nem csoda, hisz az akkori metropoliszt korhű dokumentumok alapján újraépítették. Igaz egy másik földrészen, Ausztráliában.

A nagy Gatsby 5

A nagy Gatsby: egy élet egy szerelemért

Baz Luhrmann  a film zenéjéről

Segíteni akartunk a közönségnek, hogy azt érezze, amit az az olvasó, aki 1925-ben kezébe vette a könyvet. Valami olyasmit, amit a jazz jelent a történetben. A jazz, ami akkor forradalmi volt, megborzongató és szexuálisan felkavaró.

A nagy Gatsby film zenéjébe már a premier előtt belehallgathatunk:

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

7 − négy =