Oscar-díj: új tagokkal bővül a filmakadémia

- filmrakat | 2014. június 28. szombat
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Mások mellett akciósztárokat, színes bőrű színésznőt, zenészt és japán animációs filmrendezőt invitált soraiba az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia – tükrözve a szervezet sokszínűbb tagság felé való nyitását. Összesen 271 meghívót küldtek ki.

Mads Mikkelsen is meghívást kapott az Oscar ítészek közé

Mads Mikkelsen is meghívást kapott az Oscar ítészek közé

A filmakadémia új tagjai között minden évben olvasható számos Oscar-jelölt vagy díjazott neve a legutóbbi díjszezonból. A 2013-as mezőnyből Barkhad Abdi (Philips kapitány), Lupita Nyong’o (12 év rabszolgaság), Mijazaki Hajao (Szél támad), Pharrell Williams (Gru 2.), Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez (Jégvarázs), Jason Statham (Parker) vagy A vadászat főszereplője, Mads Mikkelsen (képünkön, fenn) is meghívást kapott a szervezettől.

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke a Varietynek nyilatkozva úgy fogalmazott:

“Folytatjuk a kezdeményezést, hogy új hangokkal bővüljön a filmakadémia. A filmkészítés sokkal változatosabbá vált és a közönség is reagál erre. Fantasztikus filmesek élnek világszerte, akik legjobb tudásukat hozzák, mi pedig el akarjuk ismeri őket és fel akarjuk venni a filmakadémiába. A tagság egyre inkább tükrözi a nagyvilágot”.

12 év rabszolgaság: Lupita Nyong'o is meghívást kapott a Filmakadémiába

12 év rabszolgaság: Lupita Nyong’o is meghívást kapott a Filmakadémiába

Az idei meghívottak sokszínűsége valóban tükrözi ezt a célt: számos nő, külföldi származású színész, különböző etnikai hátterű művész van közöttük és a felkért tagok életkora is nagyon változatos.

Két éve a Los Angeles Times zavarba ejtő statisztikát hozott nyilvánosságra a filmakadémia hatezer fős tagságáról. Mint ismertették, az Oscar-szavazók 77 százaléka férfi, 94 százaléka fehér és túlnyomó részt amerikai volt. Miközben ezek a demográfiai adatok egybevágnak a filmiparban uralkodó tényleges helyzettel, a filmakadémia vezetői úgy döntöttek, hogy kiszélesítik a tagságukat és igyekeznek elősegíteni a változást a hollywoodi munkahelyek kiegyensúlyozottságában.
A filmakadémia a tavaly 276 fős listával tette meg az első lépést. Az új tagok legalább egyharmada képviselte a hiányzó “más hangokat”. A szervezet ráadásul drasztikusan megnövelte az új meghívottak számát: 2004 és 2012 között évente átlag 133 új tagot kértek fel – emlékeztetett a Variety.com.

Boone ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tagság feltételei nem változtak.

“A színvonal mindig magas volt és az is marad, a cél, hogy a legjobbak legjobbjait találjuk meg a filmes világban. Ez az elismerésről és a befogadásról szól” – jegyezte meg.

A hollywoodi filmes portál szerint a színesedő tagság nagy változásokat hozhat az Oscar-díjak odaítélésében és a változások már meg is kezdődtek. Az utóbbi években már nehéz meghatározni, hogy milyen a “tipikus oscaros film”.

MTI | Variety

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

5 × 4 =

Címlapról

Hurrikán meló (2018) amerikai akció thriller

Hurrikán meló: a páncélteremben
A közelgő hurrikán miatt 600 millió dollárnyi bankjegyet kell megsemmisíteni, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Az...
Tovább

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller plakát
Az 1920-as években egy ausztrál bennszülött önvédelemből lelő egy fehér embert. A Veszett vidék arról...
Tovább

Ready Player One (2018) amerikai sci-fi, akciófilm

Ready Player One: irány az OASIS!
Steven Spielberg Ready Player One című filmje az egyik legjobban várt mozibemutató 2018-ban.
Tovább