Oscar-díj: új tagokkal bővül a filmakadémia

Mások mellett akciósztárokat, színes bőrű színésznőt, zenészt és japán animációs filmrendezőt invitált soraiba az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia – tükrözve a szervezet sokszínűbb tagság felé való nyitását. Összesen 271 meghívót küldtek ki.

Mads Mikkelsen is meghívást kapott az Oscar ítészek közé
Mads Mikkelsen is meghívást kapott az Oscar ítészek közé

A filmakadémia új tagjai között minden évben olvasható számos Oscar-jelölt vagy díjazott neve a legutóbbi díjszezonból. A 2013-as mezőnyből Barkhad Abdi (Philips kapitány), Lupita Nyong’o (12 év rabszolgaság), Mijazaki Hajao (Szél támad), Pharrell Williams (Gru 2.), Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez (Jégvarázs), Jason Statham (Parker) vagy A vadászat főszereplője, Mads Mikkelsen (képünkön, fenn) is meghívást kapott a szervezettől.

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke a Varietynek nyilatkozva úgy fogalmazott:

“Folytatjuk a kezdeményezést, hogy új hangokkal bővüljön a filmakadémia. A filmkészítés sokkal változatosabbá vált és a közönség is reagál erre. Fantasztikus filmesek élnek világszerte, akik legjobb tudásukat hozzák, mi pedig el akarjuk ismeri őket és fel akarjuk venni a filmakadémiába. A tagság egyre inkább tükrözi a nagyvilágot”.

12 év rabszolgaság: Lupita Nyong'o is meghívást kapott a Filmakadémiába
12 év rabszolgaság: Lupita Nyong’o is meghívást kapott a Filmakadémiába

Az idei meghívottak sokszínűsége valóban tükrözi ezt a célt: számos nő, külföldi származású színész, különböző etnikai hátterű művész van közöttük és a felkért tagok életkora is nagyon változatos.

Két éve a Los Angeles Times zavarba ejtő statisztikát hozott nyilvánosságra a filmakadémia hatezer fős tagságáról. Mint ismertették, az Oscar-szavazók 77 százaléka férfi, 94 százaléka fehér és túlnyomó részt amerikai volt. Miközben ezek a demográfiai adatok egybevágnak a filmiparban uralkodó tényleges helyzettel, a filmakadémia vezetői úgy döntöttek, hogy kiszélesítik a tagságukat és igyekeznek elősegíteni a változást a hollywoodi munkahelyek kiegyensúlyozottságában.
A filmakadémia a tavaly 276 fős listával tette meg az első lépést. Az új tagok legalább egyharmada képviselte a hiányzó “más hangokat”. A szervezet ráadásul drasztikusan megnövelte az új meghívottak számát: 2004 és 2012 között évente átlag 133 új tagot kértek fel – emlékeztetett a Variety.com.

Boone ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tagság feltételei nem változtak.

“A színvonal mindig magas volt és az is marad, a cél, hogy a legjobbak legjobbjait találjuk meg a filmes világban. Ez az elismerésről és a befogadásról szól” – jegyezte meg.

A hollywoodi filmes portál szerint a színesedő tagság nagy változásokat hozhat az Oscar-díjak odaítélésében és a változások már meg is kezdődtek. Az utóbbi években már nehéz meghatározni, hogy milyen a “tipikus oscaros film”.

MTI | Variety

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 5 =


Scroll to top