Oscar-díj 2015 – a díjazottak listája

- filmrakat | 2015. február 23. hétfő
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Az Oscar-díj 2015-ben is a legrangosabb filmes elismerés. A legjobb film ebben az évben a Birdman, avagy a mellőzés meglepő ereje című alkotás lett. És hogy kik nyertek még Oscar-díjat 2015-ben? Az alábbiakban kategóriánként összefoglaltuk a  nyerteseket.

Az Oscar-jelöltek listája itt tekinthető meg, közülük kerültek ki az idei győztesek. Íme:

A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díja

J. K. Simmons kapta az első aranyszobrocskát, a díjátadó gálán. A legjobb férfi mellékszereplő díját a Whiplash című filmben nyújtott alakításáért nyerte el a kopasz színész.

Whiplash (2014) amerikai film

A 60 éves filmsztár, akit először jelölt díjára az amerikai filmakadémia, a hófehér gyöngyökkel kivarrt ruhába öltözött Lupita Nyong’ótól vette át a díjat. Simmons a film alkotógárdájának és feleségének mondott köszönetet a színpadon és arra kérte a közönséget, hogy amíg tehetik, hívják fel a szüleiket.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díja

Sokan az orosz Leviatán című filmre voksoltak volna, végül Pawel Pawlikowski Ida című filmje kapta a legjobb idegen nyelvű film díját helyi idő szerint vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett 87. Oscar-díjátadó gálán. Az Ida Lengyelország 10. Oscar-jelölt alkotása a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, de ez az első film, amely meg is kapta a díjat. A fekete-fehér képi világú Ida a hatvanas évek Lengyelországában játszódik, főhőse egy novícia, aki apácává szentelése előtt tud meg egy titkot a családjáról, amely a náci megszállás idejére nyúlik vissza.

A legjobb női mellékszereplő Oscar-díja

Patricia Arquette nyerte el a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Sráckor című filmben nyújtott játékáért a 87. Oscar-ceremónián helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban.  A 46 esztendős színésznőnek ez volt az első Oscar-jelölése. Richard Linklater 12 évig forgatott Sráckor című filmjének szereplőjeként korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is átvehette. Arquette felül hófehér, deréktól lefelé fekete ruhában lépett az Oscar-színpadra. Beszédében elakadó hangon sorolta mindazokat, akiknek köszönettel tartozik: a filmakadémiát, a többi jelöltet, a “Sráckor-beli családját”. Befejezésként a nők egyenjogúságáért szállt síkra.

Walt Disney: Hős6os

A legjobb egész estés animációs film Oscar-díja

A Hős6os című Disney-alkotás nyerte el a legjobb egész estés animációs filmnek járó Oscar-díjat az amerikai filmakadémia 87. díjátadó gáláján. A Hős6os alkotói, Don Hall, Chris Williams és Roy Conli köszönőbeszédükben kiemelték, hogy idén nagyszerű éve volt az animációknak. A hősfilmek világát idéző animáció mellett a kategóriában a Doboztrollok, az Így neveld a sárkányodat 2., a Song of the Sea és a japán Kaguya-hime no monogatari (Kaguja hercegnő meséje) című alkotás is jelölt volt.

A legjobb operatőr Oscar-díja

Az operatőri Oscart a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című film fényképezéséért a mexikói Emmauel Lubezki vehette át, aki tavaly is elnyerte a díjat a filmakadémiától a Gravitáció operatőri munkájáért. Lubezki elmondta, hogy díját szeretné megosztani mások mellett Alejandro González Inárrituval, a Birdman rendezőjével.

A legjobb egész estés dokumentumfilm Oscar-díja

A Citizenfour című produkció nyerte az Oscar-díjat az egészestés dokumentumfilmek mezőnyében, az Edward Snowden közreműködésével készült dokumentumfilm három alkotója, Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy és Dirk Wilutzky első Oscar-díját kapta az amerikai filmakadémiától.

A legjobb filmzene Oscar-díja

A legjobb filmzene Oscarját Alexandre Desplat kapta A Grand Budapest Hotelért. Alexandre Desplat filmzeneszerző az Oscar-színpadra lépve zseninek nevezte Wes Andersont, A Grand Budapest Hotel rendezőjét. Felidézte, hogy csodás évtized áll mögötte Hollywoodban, és remek rendezőkkel dolgozott együtt.

A legjobb filmdal Oscar-díja

a legjobb filmdal elismerését pedig a Selma című filmből a Glory szerzői vehették át a helyi idő szerint vasárnap este megrendezett 87. Oscar-gálán Los Angelesben. A legjobb filmdal Oscarját átvéve a Glory szerzői, John Stephens és Lonnie Lynn a polgárjogi mozgalom jelentőségéről szóltak.

A legjobb animációs rövidfilm Oscar-díja

A legjobb animációs rövidfilm Oscar-díja a Feast című filmet készítő Patrick Osborne-nak és Kristina Reednek jutott.

A legjobb kisjátékfilmek Oscar-díja

A kisjátékfilmek mezőnyéből a The Phone Call című produkciót forgató Mat Kirkby és James Lucas kapta az aranyozott szobrot.

A legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díja

A Birdman kapta a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját. A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című film forgatókönyvét a produkciót rendező Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. és Armando Bo írta.

Kódjátszma (2015) amerikai thriller

A legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díja

Ezt a díjat a Kódjátszma szerzője vehette át a helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban megtartott 87. Oscar-díjkiosztó ceremónián. A Kódjátszma forgatókönyvírója, Graham Moore a díjat megköszönve a szexuális másságáért meghurcolt Alan Turing második világháborús brit kódfejtőre emlékezett, majd elárulta, hogy 16 évesen öngyilkosságot akart elkövetni, mert ő is másnak érezte magát. Moore arra bíztatott mindenkit, hogy ne adja fel önmagát, mert elérheti álmait. A hollywoodi közönség állva tapsolta meg.

A legjobb férfi színész Oscar-díja

Eddie Redmayne, A mindenség elmélete főszereplője kapta a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat vasárnap este. A hihetetlenül hiteles alakítás kapcsán méltó helyre került az aranyszobor.

Trailer: A mindenség elmélete (2015) amerikai dráma

Eddie Redmayne első Oscar-jelölését váltotta díjra. A 33 éves brit színész Stephen Hawking elméleti fizikust személyesítette meg A mindenség elméletében nagy technikai bravúrral ábrázolva a tolószékbe kényszerülő, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS-ben) szenvedő tudóst. Játékáért az idei díjszezonban ő is Golden Globe-, valamint BAFTA-díjban részesült.

A legjobb női színész Oscar-díja

Malkin Anya: Julianne Moore

Malkin Anya: Julianne Moore – a gyönyörű boszorkány

Julianne Moore, a Still Alice című Alzheimer-dráma főszereplője kapta a legjobb színésznő díját helyi idő szerint vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett 87. Oscar-gálán. Az 55 esztendős Moore-t idén ötödször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat, és mikor orvoshoz fordul, kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved. Az azonos című könyv nyomán forgatott produkcióval Moore korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte, valamint a hollywoodi színészcéh (SAG) is az ő alakítását tartotta a legjobbnak az idei mezőnyből.

A legjobb film Oscar-díja 2015-ben

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című film kapta a legjobb film díját.

Egy korosodó legendás sztár (Michael Keaton).Photo by Atsushi Nishijima. Copyright © 2014 Twentieth Century Fox.

Egy korosodó legendás sztár (Michael Keaton).Photo by Atsushi Nishijima. Copyright © 2014 Twentieth Century Fox.

A legjobb rendező Oscar-díja 2015

A mexikói Alejandro González Inárritu a legjobb rendező Oscarját kapta a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmért a 87. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

Forrás: MTI | 2015

 

Ha tetszik, jelezd nekünk: