Orosz tábornokként először – Gary Oldman

- filmrakat | 2015. április 21. kedd
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Orosz tábornokként először - Gary OldmanGary Oldman több mint 25 éve a filmművészet legendás alakja, ikonikus figuráit több millióan ismerik világszerte. Eddig sosem alakított orosz tábornokot a 44. gyermek című filmben most ez is megadatott neki. Nagyon meg fognak lepődni, ha elolvassák mennyi kiváló filmben szerepelt Gary Oldman! Egy aktuális filmsztár a Filmrakatban.

Gary Oldman az egyik legjobban fizetett színész, életművében számtalan sikerfilm található. Sirius Black szerepét eljátszotta a Harry Potter és az azkabani fogolyban, majd a Harry Potter és a tűz serlegében, a Harry Potter és a főnix rendjében és a Harry Potter és a halál ereklyéi – 2. rész című fináléban.

Gordon felügyelőt először a Batman: kezdődik! című 2005-ös produkcióban formálta meg, majd a 2008-as A sötét lovagban és a 2012-es A sötét lovag: Felemelkedésben is eljátszotta a népszerű rendőrt.

2011-ben John le Carré Suszter, szabó, baka, kémjének adaptációjában a legendás kémet, George Smileyt alakította. Amellett, hogy ezért Oscar®-díjra jelölték, munkáját BAFTA-jelöléssel, British Independent Film-díjjal és Empire-díjjal ismerték el. Oldman számtalan díj birtokosa, többek között a 2011-es Empire Icon nevű életműdíjnak, továbbá a Gotham Awards-féle Career Tribute díjnak és Az év nemzetközi sztárja díjnak, amelyet a Palm Springs Filmfesztiválon adnak át.

Gary Oldman 1979-ben kezdte színpadi karrierjét, és a következő néhány esztendő során kizárólag színházban dolgozott. 1985 és 1989 között a londoni Royal Courton lépett fel. Legkorábbi filmjei az Időközben az angol Mike Leightől és a The Firm a néhai Alan Clarke-tól. Ezeket követően olyan produkciókban szerepelt, mint a Sid és Nancy, a Hegyezd a füled!, a Rosencrantz és Guildenstern halott, a Henry és June, a JFK – A nyitott dosszié, a Drakula, a Tiszta románc, a Romeo vérzik, Az ötödik elem, A skarlát betű, a Lost in Space, Az elnök különgépe és az Éli könyve.

1995-ben Oldman és producertársa, Douglas Urbanski megalapított egy gyártó céget, amely nemsokára bemutatta az Éhkoppont, Oldman első íróként és rendezőként is jegyzett munkáját. A film szerepelt a 1997-es Cannes-i Filmfesztivál versenyében, ahol Kathy Burke megnyerte a Legjobb színésznőnek járó díjat, Oldmant pedig Palme d’Orra jelölték. A film egyéb elismerések mellett megnyerte a neves Channel 4 rendezői díját az Edinburghi Filmfesztiválon, egy Empire-díjat és egy BAFTA-t a Legjobb filmért és Legjobb eredeti forgatókönyvért.

2000-ben Oldman szerepet vállalt A manipulátor című politikai drámában, amelyet Urbanskivel producerként is jegyez. A film, amelyben Joan Allen, Jeff Bridges, Christian Slater és Sam Elliott is játszott, számos elismerést szerzett, köztük két Oscar®-jelölést.

A Filmrakat Filmmagazinban – a 44. gyermek című film előtt – A majmok bolygója – forradalom, a Robotzsaru és a Paranoia című filmek kapcsán olvashattak róla: Gary Oldman.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

Hurrikán meló (2018) amerikai akció thriller

Hurrikán meló: a páncélteremben
A közelgő hurrikán miatt 600 millió dollárnyi bankjegyet kell megsemmisíteni, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Az...
Tovább

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller plakát
Az 1920-as években egy ausztrál bennszülött önvédelemből lelő egy fehér embert. A Veszett vidék arról...
Tovább

Ready Player One (2018) amerikai sci-fi, akciófilm

Ready Player One: irány az OASIS!
Steven Spielberg Ready Player One című filmje az egyik legjobban várt mozibemutató 2018-ban.
Tovább