Orosz tábornokként először – Gary Oldman

Orosz tábornokként először - Gary OldmanGary Oldman több mint 25 éve a filmművészet legendás alakja, ikonikus figuráit több millióan ismerik világszerte. Eddig sosem alakított orosz tábornokot a 44. gyermek című filmben most ez is megadatott neki. Nagyon meg fognak lepődni, ha elolvassák mennyi kiváló filmben szerepelt Gary Oldman! Egy aktuális filmsztár a Filmrakatban.

Gary Oldman az egyik legjobban fizetett színész, életművében számtalan sikerfilm található. Sirius Black szerepét eljátszotta a Harry Potter és az azkabani fogolyban, majd a Harry Potter és a tűz serlegében, a Harry Potter és a főnix rendjében és a Harry Potter és a halál ereklyéi – 2. rész című fináléban.

Gordon felügyelőt először a Batman: kezdődik! című 2005-ös produkcióban formálta meg, majd a 2008-as A sötét lovagban és a 2012-es A sötét lovag: Felemelkedésben is eljátszotta a népszerű rendőrt.

2011-ben John le Carré Suszter, szabó, baka, kémjének adaptációjában a legendás kémet, George Smileyt alakította. Amellett, hogy ezért Oscar®-díjra jelölték, munkáját BAFTA-jelöléssel, British Independent Film-díjjal és Empire-díjjal ismerték el. Oldman számtalan díj birtokosa, többek között a 2011-es Empire Icon nevű életműdíjnak, továbbá a Gotham Awards-féle Career Tribute díjnak és Az év nemzetközi sztárja díjnak, amelyet a Palm Springs Filmfesztiválon adnak át.

Gary Oldman 1979-ben kezdte színpadi karrierjét, és a következő néhány esztendő során kizárólag színházban dolgozott. 1985 és 1989 között a londoni Royal Courton lépett fel. Legkorábbi filmjei az Időközben az angol Mike Leightől és a The Firm a néhai Alan Clarke-tól. Ezeket követően olyan produkciókban szerepelt, mint a Sid és Nancy, a Hegyezd a füled!, a Rosencrantz és Guildenstern halott, a Henry és June, a JFK – A nyitott dosszié, a Drakula, a Tiszta románc, a Romeo vérzik, Az ötödik elem, A skarlát betű, a Lost in Space, Az elnök különgépe és az Éli könyve.

1995-ben Oldman és producertársa, Douglas Urbanski megalapított egy gyártó céget, amely nemsokára bemutatta az Éhkoppont, Oldman első íróként és rendezőként is jegyzett munkáját. A film szerepelt a 1997-es Cannes-i Filmfesztivál versenyében, ahol Kathy Burke megnyerte a Legjobb színésznőnek járó díjat, Oldmant pedig Palme d’Orra jelölték. A film egyéb elismerések mellett megnyerte a neves Channel 4 rendezői díját az Edinburghi Filmfesztiválon, egy Empire-díjat és egy BAFTA-t a Legjobb filmért és Legjobb eredeti forgatókönyvért.

2000-ben Oldman szerepet vállalt A manipulátor című politikai drámában, amelyet Urbanskivel producerként is jegyez. A film, amelyben Joan Allen, Jeff Bridges, Christian Slater és Sam Elliott is játszott, számos elismerést szerzett, köztük két Oscar®-jelölést.

A Filmrakat Filmmagazinban – a 44. gyermek című film előtt – A majmok bolygója – forradalom, a Robotzsaru és a Paranoia című filmek kapcsán olvashattak róla: Gary Oldman.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top