Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák (2015) magyar dokumentumfilm

Meleg férfiak, hideg diktatúrák (2015) magyar dokumentumfilmA másfél órás kreatív, szocio – dokumentumfilm azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményei, a kikért titkosszolgálati akták, a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet.

Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák (16)

magyar dokumentumfilm, 2015, 90 perc

Írta és rendezte: Takács Mária
Producer: Ugrin Julianna.

Szereplők: Láner László, Nádasdy Ádám, Pálfi Balázs, Pálos Attila, Rakiás Ferenc, Takács Bencze Gábor, Tölgyesy Zoltán, Banach Nagy Milán, Halmai Gábor, Hanzli Péter, Michel

Operatőr:Trencsényi Klára, Szőnyi István, Vízkelety Márton, Michel. Zene: Jiří Kadeřábek

Bemutató dátuma: 2015. július 2. (?)

Idős meleg férfiak generációjával foglalkozó film

Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák – filmajánló

Idős meleg férfiak generációjával foglalkozó film a mai napig nem készült. Az alkotók fontosnak tartották ezeket az élettörténeteket megörökíteni, mielőtt azokat a 60 körüli meleg férfiak magukkal viszik. A történetek jelentős része épp a külvilággal való ütközések, a félelmek, önalávetések vagy szembefordulások dokumentuma. A személyes és kulturális réteg ily módon egymásba íródik.

A szereplők válogatásánál alapvetően két szempontot vettek figyelembe. Az első szűk keresztmetszet a névvel, arccal való szereplés. A mai magyar politikai helyzet miatt egyáltalán nem egyszerű ma olyan meleg embereket találni, akik szabadon, a nyilvánosságot vállalva elmondanák élettörténetüket.

A sokszínűség volt a másik fontos szempont, azaz a karakterek legyenek különböző társadalmi hátterűek, legyen más a szakmájuk, az egzisztenciális helyzetük, legyen köztük fővárosi illetve vidéki.

A családos meleg férfi; az örökké magányos vidéki meleg ember; a fürdőkbe, meleg szórakozóhelyekre járó, a lebukást vállaló pasik; az első aktivisták karakterei jelennek meg.

A többszörösen összetett, sajátos keresztmetszetben kirajzolódik az a folyamat is, ahogyan a rendszerváltozás után az addig tabuként kezelt téma a közbeszéd része lett. Az informális csoportokból, baráti társaságokból megszerveződnek az első meleg egyesületek, évekig szerkesztik az első magyar meleg magazint, a Mások újságot. Az egyéni vágyak politikai követeléssé artikulálódnak.

A nagyobb társadalmi-politikai láthatóság sajnos nem feltétlenül jár együtt az erősebb elfogadottsággal. Az ingerküszöböt és a toleranciát illetően – a társadalom állapotával szorosan összefüggő – visszarendeződésnek is tanúi vagyunk, ezt az elmúlt évek melegfelvonulásai mutatják a leglátványosabban.

A filmet nem csak interjúhelyzetek, az archív fotók, mozgóképek gazdag használata jellemzi. A szereplők eljátsszák a Kelet-Közép-Európában legendás meleg hely, az Egyetem presszó világát. Kipróbálják, hogyan lehetett a pesti korzón, vagy az egykori Jugoszlávia meleg nudista strandján ismerkedni.

Az interjúalanyok visszaemlékezésén keresztül a fiatal meleg generáció és a többségi társadalom visszaemlékezése is alakul. Az idősebbek történeteire a fiatalok reagálnak, saját történeteikkel, véleményükkel megkapjuk a „melegnek lenni – egykor és most” időbeli és térbeli dinamikáját.

A néző alapvetően két dologgal szembesülhet: alig tud valamit ezekről az élettörténetekről, a hazai meleg történelemről, illetve azzal, hogy az egyént és a közösséget megnyomorító személyes és hatalmi technikáknak – közömbösségével vagy éppen közreműködésével – ő is részese volt.

Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák – plakát

Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák - plakát

 

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top