Megtalált emlékek (2013) argentin-brazil-francia film

A Megtalált emlékek című film alapötletét az adta a brazil származású rendezőjének, hogy talált egyszer egy temetőt Forte Coimbra kis falujában, ami be volt zárva, így a helyiek nem tudtak máshova temetkezni, mint a hét órányi hajóútra lévő szomszéd városban.

Megtalált emlékek - falusiak
Megtalált emlékek – falusiak

Azóta akart Júlia Murat egy történetet írni valakiről, aki meg akart halni, de nem tudott, mert a faluja temetőjét bezárták. A Megtalált emlékek egy haldokló brazil falu, egy bezárt temető és egy fiatal fotós lány története.

Megtalált emlékek

[korhatár 12 év]

Found memories/ Historias que so existem quando lembradas
brazil-argentin-francia film

Rendező: Júlia Murat
Forgatókönyv: Júlia Murat, Maria Clara Escobar, Felipe Sholl
Operatőr: Lucio Bonelli
Vágó: Marina Meliande
Zene: LucasMarcier

Szereplők:
Madalena: Sona Guedes
Rita: Lisa E. Fávero

Bemutató: 2013. Országos Latin-Amerikai Filmfesztivál
Moziforgalmazásba kerül: 2013. március 14
Forgalmazza a Cirko Film
Megtalált emlékek - Madalena
Megtalált emlékek – Madalena

Megtalált emlékek röviden

Jotuomba egy kicsiny falu észak Brazíliában. Itt él az idősödő Madalena (Sona Guedes), aki egy nap – csakúgy mint minden reggel – kenyeret készít Antonio öreg boltjának. Aznap is átkel a vonatsíneken, amelyen már évek óta nem járnak vonatok, megtisztítja a temető zárt kapuját, meghallgatja a pap prédikációját, majd együtt ebédel a falu többi öregével.

A halott férje emlékébe kapaszkodó, szuvenírjei között élő Madalenat csak a fiatal fotós lány, Rita (Lisa E. Fávero) érkezése rázza fel. A lány egy szellemfaluba érkezik, ahol úgy tűnik az idő megállt. Rita a rohamosan fejlődő országnak ezt a lassan feledésbe merülő kis szegletét szeretné dokumentálni, amíg még lehet. Kezdetben mindenki kíváncsian, de szívélyesen fogadja, aztán előjön az ötletével: fotózni szeretne a lezárt temetőben.

Megtalált emlékek - Rita
Megtalált emlékek – Rita

A rendező kommentárja

A film eredeti ötletét egy kép adta. 1999-ben rendező-asszisztensként dolgoztam édesanyám “Brave New Land” fimjén, amikor találtam egy temetőt Forte Coimbra kis falujában (Brazilában), amely be volt zárva. A lakóknak egy másik városban kellett temetkezniük, ami hét órányi hajóútra volt. Ez a látvány rabul ejtett, azóta akartam egy történetet írni valakiről, aki meg akart halni, de nem tudott, mert a faluja temetőjét bezárták.

A történetet Vale do Paraíba környékére helyeztem, egy Rio de Janierohoz közel eső vidékre, amely végtelenül elszegényedett a századforduló kávéválsága, valamint a régiót érintő személyi vasúti közlekedés megszűnése során. Éppen befejeztem az egyetemet, ahol napokat töltöttem a fotólaborban, tanulmányozva a fotográfia nyújtotta lehetőségeket, vagy a „Foto-poética” tanulmány-csoportban kutattam a statikus fotózás felhasználását a filmkészítésben, amikor elkezdtem kidolgozni a forgatókönyvet. Akkor jöttem rá, hogy szükségem van egy olyan szereplőre, aki kívülállóként érkezik a régióba, hogy mozgásba hozza a történetet, valaki, aki a falu hanyatlását kutatja. Teljesen természetes volt számomra, hogy fotográfusként ábrázoljam, mint egy gyakorlati kivitelezőjét az én elméleti kutatásomnak. Megalkottam Ritát, egy fiatal fotográfust, aki lehetővé tette számomra, hogy felépítsem Madalena történetét, beszéljek a hagyományokról, a különböző generációk közötti ellentétekről. Ez a döntésem kulcshelyzetbe hozta a fotográfiát és hatással volt a film esztétikájára is.

Megtalált emlékek portugál előzetes, angol felirattal

A Megtalált emlékek a San Sebastiani Filmfesztivál különdíját kapta 2011-ben.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =


Scroll to top