Megoldás lehet egy új Oscar-díj

- filmrakat | 2014. július 19. szombat
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Egy új Oscar-díj kategória lehet a megoldás arra a problémára, hogy a tökéletes animációhoz testüket, hangjukat kölcsönző színészek neve fel sem merül a legrangosabb filmes díjkiosztó ünnepségen. A hazai mozikban futó A majmok bolygója – Forradalom című film egyik főszereplője Cézár a majmok vezére, alakítója Andy Serkis.

Cézár - Andy Serkis

Cézár – Andy Serkis

A majmok bolygója – Forradalom (+12) amerikai bemutatója után sok kritikus is arra jutott, tarthatatlan, hogy Andy Serkis még nem kapott Oscar-jelölést.

A szavazati jog persze továbbra is az Akadémia tagjait illeti, de a filmes szakírók közül többen úgy érezték, fel kell emelniük a szavukat a színész érdekében. Olyan forradalmi alakítások fűződnek a nevéhez, amelyek emlékezetesek, de a nézők talán nem is tudják, hogy ki is játszotta az adott figurákat. A majmok bolygója – Forradalomban és korábban A majmok bolygója – Lázadásban alakított Cézár mellett Andy Serkis nevéhez fűződik A Gyűrűk Ura-trilógia Gollamja és a Peter Jackson-féle King Kong címszerepe is.

Andy Serkis

Andy Serkis (Cézár) A majmok bolygója – Forradalom forgatásán munka közben

Akadnak kétkedők is, akik szerint ezeknél a karaktereknél nem egyértelmű, hogy meddig tart a színész munkája és hol kezdődik a számítógépes grafikusoké. A majmok bolygója – Forradalom rendezője, Matt Reeves szerint azonban egyértelmű, hogy mi az, amit Serkis tesz hozzá a figurához.

„A finomságok, az érzelmek… ezekben Andyt látjuk. Lenyűgöző az alakítása. Amikor összevágtuk a nyers felvételeket, amelyeken még nem voltak rajta a vizuális effektek, még nem látszott, milyen lesz a látvány, az a változat is tökéletesen működött érzelmi szempontból – mondja a rendező. – A Weta digitális stúdió fordítja le Andy alakítását a majom anatómiájára, nekik kell átmenteniük, ami eredetileg Andy szemében volt. A Weta is ugyanolyan fantasztikusan dolgozik, de az egy egészen más kategória. Ők is alkotnak, de az ő művészetük abban áll, hogy megőrzik, átmentik Andy színészi alakításának minden rezdülését a majom figurájába.”

Hogy kap-e végül Oscar-díjat Andy Serkis? Mi a magunk részéről megszavazzuk neki!

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy + 19 =

Címlapról

Lajkó – cigány az űrben (2018) magyar vígjáték

Lajkó – cigány az űrben: alternatív történelem
A Lajkó – cigány az űrben egy olyan alternatív történelmet mesél el, mely szerint egy...
Tovább

Hurrikán meló (2018) amerikai akció thriller

Hurrikán meló: a páncélteremben
A közelgő hurrikán miatt 600 millió dollárnyi bankjegyet kell megsemmisíteni, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Az...
Tovább

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller plakát
Az 1920-as években egy ausztrál bennszülött önvédelemből lelő egy fehér embert. A Veszett vidék arról...
Tovább