Május után

- filmrakat | 2013. február 24. vasárnap
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

A Május után című francia film az 1960-as 70-es évek meg nem értett fiatalságát mutatja be, akik az 1968-as nagy diáktüntetések után átlagos diákéletet élnek: tüntetnek, graffitiznek és szerelmeskednek. Az anarchista ideológiától néha erőszakossá válnak, ezért olykor menekülniük kell.

Május után 3

Május után, a 70-es évek fiatalsága

A film a rendező Olivier Assayas hetvenes években játszódó, életrajzi ihletettségű története. Franciaországban járunk, a mindenféle szempontból rendkívül bonyolult politikai és társadalmi helyzetű Európában, amikor a diákok a tanulás helyett inkább gyűlésekre, politikai tüntetésekre járnak.

MÁJUS UTÁN [+16]

Színes, francia dráma

Rendezte: Olivier Assayas
Forgatókönyvíró: Olivier Assayas
Producer: Charles Gillibert, Nathanaël Karmitz
Fényképezte: Eric Gautier
Vágó: Luc Barnier

Szereplők: Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand

Magyarországon forgalmazza a Verigo Média.
Hazai bemutató: 2013. április 04-én.
Május után 1

Május után: Clément Métayer kocsit gyújt fel

Anarchia, tüntetés, menekülés

Gilles tizennyolc évesen tervezi a jövőjét, festő lesz vagy filmrendező. Emellett aktívan politizál: terjeszti a baloldali underground újságokat, vagy felfesti az aktuális politikai szlogeneket az iskola falára ha kell. Érettségi előtt áll, azokban az időkben teljesen átlagosnak számító diákéletét éli osztálytársaival.

Egy politikai akció végrehajtása során találkozik Christine-nel, akivel első pillanatra egy hullámhosszon vannak. A fiatalok lázadása az első pillanattól kezdve törvénybe ütköző, ám amikor erőszakossá válnak tetteik, már nem egyszerűen rejtőzködniük, hanem menekülniük is kell. Május után egy balul sikerült akció következtében Gilles, Christine és barátaik a napfényes Olaszországba menekülnek, ahol – eléggé bohém életvitel mellett, de – folytatják a politizálást. Gyűléseket tartanak, propaganda filmeket vetítenek, stb.

Május után – háttér

1971-ben a politikai események felperzselik a fiatalok lázongó lelkét és megfertőzik az anarchista gondolatok. Tüntetnek, autókat gyújtanak fel, csak az underground sajtónak hisznek és aktívan politizálnak. Tanulmányaik helyett a megjelenő lapok híreire koncentrálnak, s forrongó ideákat hirdetve graffitizik ki iskolájuk falait.

Rendezte Olivier Assayas

A magyar édesanyja révén magyar gyökerekkel rendelkező Olivier Assayas hetvenes években játszódó, életrajzi ihletettségű Május után című filmje a felnőtté válás nehézségeiről és a meg nem értettségről szóló dráma. Assayas a filmjében a fiatalok szemszögéből dolgozza fel a ’60-70-es évek Európáját, s forradalmi hevülettel mutatja be az időszakot.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

13 + 14 =

Címlapról

Sztálin halála (2017) brit vígjáték

Sztálin halála (2017) brit vígjáték
Egészen az 50-es évek Szovjetuniójába repít vissza bennünket az orosz mozikból kitiltott, Sztálin halála című...
Tovább

A hűséges (2018) francia-belga film

A hűséges (2018) francia-belga romantikus dráma
Matthias Schoenaerts főszereplésével készült A hűséges, mely egy önmagát megtagadni nem tudó gengszter és egy...
Tovább

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább