Magyar retro 2.

A valaha sokat szajkózott 3,60-as kenyér és 5,20-as kolbász korszakát bemutató Magyar retro 2. – akárcsak a sorozat korábbi darabjai: a Budapest retro 1-2, a Balaton retro és a Magyar retro – archív mozihíradókból, rövid dokumentumfilmekből és reklámfilmekből készült.

Retro Kleopátra
Retro Kleopátra – hónaljcica a 80-as évekből

Magyar retro 2. (+6)

2013 – magyar dokumentumfilm

Rendezte: Papp Gábor Zsigmond

Forgalmazza az ADS Service Kft.
Bemutató dátuma: 2014. január 23.
Magyar retro 2. – röviden

Korabeli filmrészletekből, reklámokból összeállított dokumentumfilm a Magyar retro 2, mely filmrészletek olyanok, mint a Kádár-rendszer maga: egyszerre tragikusak és komikusak. Tragikusak, mert propagandafilmek lévén úgy próbálják beállítani a szocialista rendszert, mint a létező világok legeslegjobbikát, de leleplezik saját magukat.

Csikóárverés
Csikóárverés

A bemutatott filmrészletek komikusak is, mert megmosolyogtató az akkori divat, a hajviselet és a filmek alatt hallható narrátor.

Tudják-e, hogy milyen volt a szexuális felvilágosítás a szocializmusban? Hogy mit jelentett Boros Lajos számára a pol-beat? Hogy hány kilót emelt Bodrogi Gyula öltönyben? Hogy hogy nézett ki Miskolc, Debrecen, Győr, Pécs és Szeged a 60-as években? És hogy hogyan énekeltük a Himnuszt az iskolai évnyitókon?

Mézeskalács
Mézeskalács

Erre mind-mind választ kaphatnak a filmből, melyből minduntalan kiviláglik, hogy a Kádár-rendszer áruellátásban, munkahatékonyságban, de még a szociális területen is (lásd lakáspolitika, egészségügy) messze elmarad a nyugati jóléti társadalmaktól.

Az alkotás a premierrel egy időben elérhető lesz a UPC videótárában is.

Filmelőzetes

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =


Scroll to top