Luc Besson stílusa

Azt mondják, hogy egy Luc Besson-féle produkciót azonnal föl lehet ismerni a látványvilágáról. Hogy ez tényleg így van, arra legközelebb a Lucy című mozifilmje adhat újabb bizonyítékot.

Luc Besson
Luc Besson

A Bessonos stílus leginkább annak köszönhető, hogy a rendező a filmkészítés minden munkafázisában részt vesz, ugyanis valamennyi filmes szakterületen kipróbálta már magát, mielőtt rendező lett. A színészek és a stábtagok ezért nem lepődtek meg, amikor Besson még egy kis művért kent a statisztákra a Lucy forgatásán, vagy megigazította Scarlett Johnasson sminkjét.

„Luc szeret mindent maga csinálni – mondja a film producere. – Amikor van egy ötlete, nekivág, és megvalósítja. Ettől lesznek olyan intenzívek a filmjei jelenetei. Miután beálltunk a díszletbe, a színészek kerülnek a középpontba, és nem a technikai elemek. A színészek nagyra értékelik, hogy ott van mellettük, vállán a kamerával, és menet közben is instruálja őket.”

Besson azért ragaszkodik hozzá, hogy a kamerával együtt szinte benne legyen a jelenetben, mert minden snittről kristálytiszta elképzelése van.

„Szeretek nagyon közel lenni a színészeimhez. Rájöttem, hogy amikor azt mondom, ’Tessék!’, az olyan, mintha injekcióstűt döfnék a színész karjába. Érzéstelenítő hatású. A ’Tessék!’ és az ’Ennyi!’ között a színész más tudatállapotban van, amit én nem akarok megszakítani. Például előfordul, hogy a dialógus közepén közbeszólok: ’Állj, vegyél mély levegőt, és kezdd az elejéről’. Nem állunk le a jelenettel, mert a színészt nem szeretném kizökkenteni ebből a más állapotból. És ők ennek örülnek, mert ha újra a ’Tesséktől’ kellene nekifutni, megint fel kellene építeni magukban a kellő feszültséget.”

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + kettő =


Scroll to top