Luc Besson stílusa

- filmrakat | 2014. július 14. hétfő
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Azt mondják, hogy egy Luc Besson-féle produkciót azonnal föl lehet ismerni a látványvilágáról. Hogy ez tényleg így van, arra legközelebb a Lucy című mozifilmje adhat újabb bizonyítékot.

Luc Besson

Luc Besson

A Bessonos stílus leginkább annak köszönhető, hogy a rendező a filmkészítés minden munkafázisában részt vesz, ugyanis valamennyi filmes szakterületen kipróbálta már magát, mielőtt rendező lett. A színészek és a stábtagok ezért nem lepődtek meg, amikor Besson még egy kis művért kent a statisztákra a Lucy forgatásán, vagy megigazította Scarlett Johnasson sminkjét.

„Luc szeret mindent maga csinálni – mondja a film producere. – Amikor van egy ötlete, nekivág, és megvalósítja. Ettől lesznek olyan intenzívek a filmjei jelenetei. Miután beálltunk a díszletbe, a színészek kerülnek a középpontba, és nem a technikai elemek. A színészek nagyra értékelik, hogy ott van mellettük, vállán a kamerával, és menet közben is instruálja őket.”

Besson azért ragaszkodik hozzá, hogy a kamerával együtt szinte benne legyen a jelenetben, mert minden snittről kristálytiszta elképzelése van.

„Szeretek nagyon közel lenni a színészeimhez. Rájöttem, hogy amikor azt mondom, ’Tessék!’, az olyan, mintha injekcióstűt döfnék a színész karjába. Érzéstelenítő hatású. A ’Tessék!’ és az ’Ennyi!’ között a színész más tudatállapotban van, amit én nem akarok megszakítani. Például előfordul, hogy a dialógus közepén közbeszólok: ’Állj, vegyél mély levegőt, és kezdd az elejéről’. Nem állunk le a jelenettel, mert a színészt nem szeretném kizökkenteni ebből a más állapotból. És ők ennek örülnek, mert ha újra a ’Tesséktől’ kellene nekifutni, megint fel kellene építeni magukban a kellő feszültséget.”

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

17 − 9 =

Címlapról

Hurrikán meló (2018) amerikai akció thriller

Hurrikán meló: a páncélteremben
A közelgő hurrikán miatt 600 millió dollárnyi bankjegyet kell megsemmisíteni, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Az...
Tovább

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller plakát
Az 1920-as években egy ausztrál bennszülött önvédelemből lelő egy fehér embert. A Veszett vidék arról...
Tovább

Ready Player One (2018) amerikai sci-fi, akciófilm

Ready Player One: irány az OASIS!
Steven Spielberg Ready Player One című filmje az egyik legjobban várt mozibemutató 2018-ban.
Tovább