Leviatán (2014) orosz thriller

Leviatán (2014 – Leviathan) orosz thriller. A film ötletét Andrej Zvjagincev rendező egy Amerikában megtörtént bosszúhadjáratba átcsapott igazságkeresés és a Luther korabeli Michael Kohlhaas története adta. Mozifilmek a Filmrakatban.

Leviatán (+16) színes orosz thriller - 2014

Leviatán (+16)
Színes orosz thriller – 2014

Eredeti cím: Leviathan
Rendező: Andrej Zvjagincev
Forgatókönyvíró: Oleg Nyegin, Andrej Zvjagincev
Operatőr: Mihail Kricsman
Producer: Alexander Rodnyanszkij

Szereplők: Alekszej Szerebrjakov, Jelena Ljadova, Vladimir Vdovicsenkov, Anna Ukolova, Roman Madjanov

Bemutató: 2014. október 23. Magyarországon forgalmazza a Cirko Film.

A polgármester

Leviatán – filmajánló

Kolja Észak-Oroszország tengerpartján él családjával. Saját autószervize van, amely családi háza mellett helyezkedik el. Egy nap a polgármester megjelenik műhelyében és felszólítja Kolját, hogy adja át a vállalkozását, birtokát és a házát. Kolja azonban nem hajlandó teljesíteni a férfi kérését és a konfliktus eldurvul.

A film a 2014-es cannes-i filmfesztiválon a Legjobb Forgatókönyv díját nyerte el.

Eldurvul a konfliktus

A Leviatán című film ötlete: Marvin John Heemeyer története.

Heemeyert egy cementüzem új tulajdonosai megpróbálták arra kényszeríteni, hogy adja el nekik a műhelyét, amely az üzem területén volt. Miután Heemeyer minden ajánlatukat visszautasította, az üzem igazgatósága egyszerűen kerítést épített a műhely köré. Heemeyer minden lehetséges utat megpróbált jogainak védelmében, de a bürokratikus rendszerrel való reménytelen küzdelme után más megoldás mellett döntött: golyóállóvá tett, több tonnás buldózerének vezetőfülkéjébe zárkózva kihajtott a műhelyből. Lerombolta a cementüzem minden épületét és a kerítést, amely elvágta a külvilágtól, majd megindult a város felé. A rendőrség hasztalan próbálta megakadályozni. Több mint kétszáz lövedéket lőttek ki a buldózerre és teherautókkal álltak útjába, de mindhiába: Heemeyer minden elé került akadályt, és a városba érve egy tucatnyi irodaépületet is lerombolt. Miután befejezte bosszúhadjáratát, hangosbeszélőn beszélt a szemtanúkhoz: addig senki sem hallgatta meg, de most mindannyian meghallgatták, mondta. Ezután megölte magát a buldózer vezetőfülkéjében. Rajta kívül senki sem sérült meg az eset során.

Leviatán (16) trailer

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mozifilm innen:

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top