A legsötétebb óra (2017) amerikai háborús film

A legsötétebb óra - Gary Oldman a főszereplőNéhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért.

A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét… Olvasd tovább a film rövid tartalmát a plakát alatt!

A legsötétebb óra

Plakát, adatlap

A legsötétebb óra (2017) amerikai háborús film plakát

Színes, amerikai film, készült 2018-ban, hossza 125 perc

Korhatár: 12 év
Műfaj: háborús dráma
Eredeti cím (imdb): Darkest Hour
Forgatókönyv: Anthony McCarten
Szereplők: Gary Oldman, Stephen Dillane, John Hurt, Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas

Rendezte: Joe Wright

Hazai filmpremier: 2018. január 18.
Magyarországon forgalmazza: UIP-Duna Film.

A film rövid tartalma

Churchill briliáns politikus, a Parlament meghatározó alakja, de 65 évesen nemigen szokás valakit miniszterelnöknek kinevezni. Európa helyzete azonban kétségbeejtő. A szövetségesek folyamatosan visszavonulnak a németek elől, az egész brit hadsereg Franciaországban rekedt, ezért sürgősen Churchillt nevezik ki miniszterelnöknek 1940. május tizedikén.

Nő a valószínűsége, hogy Hitler lerohanja Angliát. A németek 300 ezer brit katonát kerítettek be Dunkirknél, s ebben az ijesztő helyzetben Churchill kénytelen konstatálni, hogy a saját pártja sző összeesküvést ellene, és VI. György királynak (az Emmy-díjas Ben Mendelsohn alakítja) kételyei vannak azt illetően, hogy az új miniszterelnök képes lesz megbirkózni a helyzettel. Churchillnek szembe kell néznie a végső dilemmával: szörnyű áron különbékét köt a náci Németországgal, hogy megmentse az országot, vagy harcol a túlerő ellen.

Churchill 31 éve élvezi hű felesége, Clemmie (az Oscar®-jelölt Kristin Scott Thomas játssza) támogatását, és most a brit polgárokhoz fordul, hogy inspirációt merítsen harcához, és megvédje az ország eszméit és szabadságát. Csatasorba állítja legendás szónoki képességeit, és fáradhatatlan titkárnője (Lily James) segítségével gyújtó hatású beszédeket ír, hogy lelket öntsön az emberekbe. A legsötétebb órákban sem csügged, mert mindörökre meg akarja változtatni a világtörténelem menetét.

Az Oscar®-jelölt és BAFTA-díjas Gary Oldman a főszereplője a BAFTA-díjas Joe Wright filmjének, amely a frissen miniszterelnökké választott Winston Churchill első hivatalban töltött heteit mutatja be a második világháború elején. Az Oscar®-jelölt Anthony McCarten eredeti forgatókönyve revelatív módon ábrázolja az embert az ikon mögött.

Jelenetfotók – képek

A legsötétebb óra - Most mi legyen?
A legsötétebb óra - Nagy-Britannia végveszélyben
A legsötétebb óra - Churchill és hű felesége, Clemmie

Fotók: UIP-Duna Film / © Focus Features, Universal

Filmelőzetesek – videók

Gary Oldman zseniális

A kamerák mögött

Hírek – érdekességek

A produkciót hat kategóriában jelölték az aranyszobrocskára írja a UIP Hírek. A legjobb film, legjobb férfi főszereplő, a legjobb látvány, a legjobb operatőri munka, a legjobb jelmez, a legjobb smink és frizura esetében vihetik ha az arany szobrot az alkotók – ha az Amerikai Filmakadémia is úgy akarja.
Frissítve: A 2018-as a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját Gary Oldman nyerte. További nyertesek itt!

Golden Globe díj 2018

A legjobb drámai színész díját ebben az évben Gary Oldman vihette haza, A legsötétebb óra című filmben nyújtott alakításáért.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló témájú filmek:

Mozifilm innen:

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top