10 legjobb Liam Neeson film, amit mindenképpen látni kell

Liam Neeson a 2021-es Az oltalmazó című filmjében. Gyakran áll a gyengébb oldalára...

10 legjobb Liam Neeson film, amit mindenképpen látni kell

Liam Neeson 2022-ben már 70 éves, ennek alkalmából egy csokorba szedtük a kedvenc filmjeinket tőle. Az örök fiatal akcióhős azzal lopta be magát a mozinézők szívébe, hogy folyamatosan a gyengék oltalmazóját alakítja a filmeken.

A sármos színész teljes neve William John "Liam" Neeson. 1952. június 7-én, Észak-Írországban született, Ballymena településen. Első jelentősebb főszerepe Oskar Schindler volt, a Steven Spielberg által rendezett Schindler listája (1993) című filmben.

Liam Neeson legjobb filmjei, melyeket feltétlenül meg kell nézned

Kimaradt valami az összeállításból? Biztosan, hiszen Liam Neeson fantasztikus színész, olyan, aki számtalan kiváló filmben szerepelt.

10. Igazából szerelem (2003)

A film egyik legmeghatóbb párosa a szerelmes kisfiú és az őt egyedül nevelő mostohaapa kettőse. Utóbbi szerepben Liam Neeson látható.

A történet egyébként 10, egymástól elkülöníthető szálon fut.

Minden 5 héttel karácsony előtt kezdődik Daniel és Sam közös sztorijában. Daniel (Liam Neeson) gyászolja felesége, Joanna közelmúltbeli halálát, miközben egyedül próbálja nevelni Joanna fiát, Samet.

Sam közben szerelmes lesz egy amerikai iskolatársába – akit szintén Joannának hívnak –, és úgy dönt, hogy megtanul dobolni, hogy felléphessen a lánnyal az iskola karácsonyi ünnepségén.

A koncert után Sam úgy érezte, hogy nem sikerült felkeltenie a lány figyelmét, de Daniel meggyőzte Samet, hogy vallja meg az érzéseit Joannának, mielőtt még aznap este visszautazna az USA-ba. Daniel közben összefut Carollal (Claudia Schiffer), Sam osztálytársának anyjával.

Sam áttörve a biztonságiakon csak a repülőtéren éri utol a lányt, de csak annyit tud mondani a lánynak, hogy „szia”. A biztonságiak visszaviszik a fiút a kijárathoz, azonban Joanna utána fut, és egy puszit ad neki.

Hirdetés

A repülőgépen támadt pánik során az utasok csak egy emberre számíthatnak. Arra, akit a legveszélyesebbnek tartanak. Bill Marks (Liam Neeson) szövetségi légi marsallra.

Bill Marks szövetségi légi marsall a New York és London közötti non-stop járaton. Békés, nyugodt útnak néz elébe, de közel sem így van, amikor zsaroló SMS-t kap a titkos vonalon a telefonján: a fedélzeten 20 percenként meg fognak ölni egy utast, ha egy bizonyos svájci bankszámlára nem utalnak át 150 millió dollárt.

Marks kétségbe esik, és ő az egyedüli, aki az utasok életéért aggódik. Pánik tör ki a fedélzeten, amikor kiderül az utasok számára a helyzetük. Senki nem hisz Marksnak, még a kollégái sem, mert a bankszámla Marks nevére szól.

Marks – aki elvált, ötéves kislánya halálát 12 éve nem tudja feldolgozni, és alkoholista – kézbe veszi az ügyet, és megpróbálja kideríteni, hogy ki az elkövető...

8. Mennyei királyság (2001)

Ebben a filmben a Liam Neeson által alakított karakter viszonylag hamar meghal, ám a legjobb filmek listájából nem hagyhattuk ki.

1184-ben Godfrey, Ibelin ura (Liam Neeson) keresztes lovagjai társaságában a Szentföldről visszatér Franciaországba, hogy felkutassa törvénytelen fiát, Baliant.

Balian (Orlando Bloom), a hitét vesztett patkolókovács származása ellenére a Szentföldre utazik, ahol akaratlanul is a háború középpontjába kerül. Ám Jeruzsálem hamis csillogása, a lovagok, Tiberias (Jeremy Irons) és Guy de Lusignan (Csókás Márton) ármánykodása közepette beleszeret a szépséges hercegnőbe, majd vezéralakja lesz az eseményeknek.

Végül minden bátorságát és tudását összeszedve megpróbálja megvédeni a várost a legendás Szaladin (Ghassan Massoud) hatalmas seregével szemben.

7. Némaság (2017)

Az idős szerzetes szerepében Liam Neeson.

Japán a 17. század derekán, amikor a kereszténység tiltott dolognak számított. A két ifjú, jezsuita szerzetes, Sebastiao Rodrigues és Francisco Garrpe azért utazott a távoli országba, hogy megtalálják eltűnt mentorukat, Cristóvao Ferreirát.

6. The Commuter – Nincs kiszállás (2018)

Akciófilm a vonatra tervezve. Az akcióhős: Liam Neeson.

Az egykori rendőrtiszt, Michael MacCauley (Liam Neeson) családfőként él a feleségével és fiával. A férfi mindennap a Hudson vonala mentén, ugyanazon a vasúti vonalon utazik a munkájába jövet-menet a tarrytowni Grand Central Terminalnál, ám hamarosan elmondja neki a főnöke, hogy el kell bocsássa a tíz évnyi életbiztosítási-ügynök állásából.

Hazafelé a vonaton Michael véletlenül egy gyilkossági összeesküvésbe keveredik, miután találkozik egy Joanna (Vera Farmiga) nevű titokzatos nővel.

5. Dermesztő hajsza (2018)

A bosszúálló apa szerepében Liam Neeson. Bárkivel szembe száll, aki a fia halálát okozta.

A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja.

Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd.

A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómunkás kezei között csak úgy hullanak a gengszterek a hófödte hegyekben…

4. Fehér pokol (2012)

A híres farkasos film, amelyben Liam Neeson farkasszemet néz egy óriási ordassal. Ha láttad, sosem felejted a film záró jelenetét.

John Ottway egy alaszkai olajmezőn dolgozik vadászként, feladata megvédeni a munkásokat a vadállatoktól. A férfi rossz passzban van, képtelen feldolgozni szeretett felesége elvesztését.

Egy napon szabadságra induló munkásokkal utazik a repülőgépen, amely szerencsétlenül jár a vadonban. A gép lezuhan, a katasztrófát csak nyolcan élik túl.

A maroknyi túlélőnek nemcsak a könyörtelen időjárással kell megküzdenie, hanem a vérszomjas farkasfalkával is. Ottwayban feléled az életösztön, megpróbálja megtalálni a kiutat a fehér pokolból.

3. Star Wars: Bajlós Árnyak (2010)

Qui-Gon Jinn szerepében Liam Neeson. A leghitelesebb Jedi lovag, titkos küldetéssel.

A történet úgy indul, hogy nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban.

A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót.

A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot: Qui-Gon Jinnt és annak tanítványát, Obi-Wan Kenobit. A feladatuk a béke és az igazság szerzőiként, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt.

Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő.

2. Elrabolva (2008)

Az akcióhős Liam Neeson egyik legsikeresebb filmje, ami két folytatást is kapott.

Bryan Mills (Liam Neeson) ex-CIA-ügynök, aki már elvált, lányát, Kimet (Maggie Grace) volt felesége (Famke Janssen) és az új mostohaapja (Xander Berkeley) neveli. Millsnek mindene a lánya, bármit megtenne érte.

Kim bejelenti, hogy Európába utazik barátnőjével, Amandával (Katie Cassidy). Mills nem akarja elengedni, de végül igent mond egy feltétellel: érkezés után egyből telefonálni kell haza.

Kim a párizsi reptéren leszállás után megismerkedik Peterrel, akivel együtt mennek a szállásra. A taxi előtt még Peter készít egy fotót a lányokról a mobiltelefonjukkal.

Érkezés után nem sokkal rájuk törik az ajtót és Amandát elrabolják. Kimnek még sikerül beszélnie az apjával, aki egyből megérti, hogy mi történik. Kim is barátnője sorsára jut.

Mills egyből Európába repül, hogy visszaszerezze a lányát. Ebben volt munkatársai is segítik. 96 órája van, hogy megtalálja a lányát. Utána már a reménykedés is hiábavaló lenne.

1. Schindler listája (1993)

A főszerepben Liam Neeson, aki a híres, zsidó mentő Oskar Schindlert alakítja. A szerep 1994ben Oscar-díj jelölésre volt elég, a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

1939-ben a németek a lengyel zsidókat a környező területekről a krakkói gettóba helyezik át röviddel a második világháború kitörése után.

Eközben Oskar Schindler, egy német üzletember érkezik a városba, azzal az elképzeléssel, hogy a háború alatt vagyont szerez. A hadsereg által támogatott Schindler szert tesz egy gyárra, ahol étkezdei felszereléseket gyártanak.

Mivel nem tudja pontosan, hogy kell egy ilyen gyárat vezetni, felvesz egy segítőt, Itzak Sternt (Ben Kingsley), majd zsidókat kezd foglalkoztatni, megmentve ezzel őket a haláltól.

Visszatérve az Oscar-díjra: Neeson pechje az volt, hogy Tom Hanks abban az évben alakította a Philadelphia – Az érinthetetlen főszerepét. És meg is kapta érte az arany szobrot.

Fentiekből talán kiderül, hogy miért a 70-es Liam Neeson napjaink egyik legkeresettebb és legnépszerűbb hollywoodi sztárja. A legmenőbb akcióhős ebben a korban, ahhoz kétség sem fér.


Ha tetszett ez az összeállítás, Liam Neeson legjobb filmjeiből, oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

További Liam Neeson filmes hírek, filmek

A becsületes tolvaj

A becsületes tolvaj

Egy bankrabló rátalál élete szerelmére, ezért úgy dönt, hogy jó útra tér és becsületes életet él. A helyzet azonban bonyolódik, amikor egy korrupt FBI...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 16 =

Scroll to top