Lajkó – cigány az űrben (2018) magyar vígjáték

Lajkó – cigány az űrben: alternatív történelem
Alternatív történelem

Sokan azt gondolják, hogy Lajka kutya volt az első élőlény, aki feljutott az űrbe, pedig nem! A Lajkó – cigány az űrben egy olyan alternatív történelmet mesél el, mely szerint egy egyszerű cigány gyerek Magyarországról képes volt a Szovjetunió segítségével eljutni a világűrbe!

Az első filmes Lengyel Tamás rendező filmjét sokan Bacsó Péter klasszikusával, A tanúval hasonlítják össze. Ez elsősorban annak tudható be, hogy azonos korszakban ( az ’56-os forradalom környékén) játszódik mind a két film, másodsorban a stílusuk is nagyon hasonló. A fekete komédia eszköztárával figurázzák ki az ’50-es évek kommunista diktatúráit.

Nézd meg a Keresztes Tamás főszereplésével készült új magyar film hivatalos előzetesét és a jelenetfotókat a filmadatlapja alatt! A filmajánló alján összegyűjtöttünk néhány érdekességet is!

Lajkó – cigány az űrben adatlap, plakát

Lajkó – cigány az űrben (2018) magyar vígjáték plakátja

Színes, magyar film, készült 2018-ben, hossza 90 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: vígjáték, filmszatíra, fekete komédia, dráma
Nemzetközi filmadatbázis: Lajkó – cigány az űrben
Forgatókönyv: Lengyel Balázs ötletéből a forgatókönyvet írta: Lengyel Balázs, Lovas Balázs
Szereplők: Keresztes Tamás, Gyabronka József, Pálffy Tibor, Anna Böger, Fehér László, Beniuk Bohdan, Varga Zétény, Papadimitriu Athina, Máté Gábor

Rendezte: Lengyel Balázs
Hazai mozipremier: 2018. március 29.
Magyarországon forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Tartalom

1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz.

Lajkó – cigány az űrben: csak a TSZ segíthet a nagy cél megvalósításában!
Csak a TSZ segíthet a nagy cél megvalósításában!

Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Mikor Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra. Ám előbb Bajkonurban, egy különleges verseny keretében dől el, hogy a magyar Lajkó, a német Helga Mengele, az észt Ilmar, vagy a mongol Timuzsin lesz-e a szerencsés kiválasztott, a versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.

Jelenetfotók – képek

Lajkó – cigány az űrben: Lajkó vonzódik a magasságokhoz
Lajkó vonzódik a magasságokhoz
Lajkó – cigány az űrben: a Szovjetunióban kell megküzdeni több nép gyermekével, hogy űrhajós lehessen
A Szovjetunióban kell megküzdeni több nép gyermekével, hogy űrhajós lehessen
Lajkó – cigány az űrben: Maga Brezsnyev elvtárs a bíráló bizottság elnöke!
Maga Brezsnyev elvtárs a bíráló bizottság elnöke!

Fotók: Vertigo Média Kft

Filmelőzetesek – videók – filmklipek

Érdekességek – Hírek

Lengyel Balázs az HBO sikeres tévésorozatának, az Aranyélet második évadának a vezető írója, akinek a Lajkó – cigány az űrben az első játékfilmes rendezése. Előtte A répa címmel rövidfilmet is rendezett.

A Lajkó a XX. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A XX. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is – mondja a rendező a történetről.


Lajka egy szovjet keverék kutyus, aki az első élőlény volt bolygónkról, amely a Szputynik-2 műhold fedélzetén Föld körüli pályára állt. A műholdat 1957. november 3-án indították Bajkonurból. (A wikipédia cikke Lajkáról itt!)


A filmajánló elején emlegetett A tanú című filmet Bacsó Péter rendezte és a kort végletekig kifigurázó alkotás 1969-es elkészülte után 10 évig egy dobozban pihent, mielőtt bemutathatták volna. Bacsó Péter alkotása kultuszfilmmé lett az évek során, rengeteg szállóigévé vált idézet maradt fenn a mai napig belőle. A legismertebb talán:

A nemzetközi helyzet fokozódik…


Mi az, hogy alternatív történelem a filmek esetén? Fontos és közismert történelmi eseményeket változtatnak meg az alkotók az izgalmasabb sztori kedvéért. A mi kedvencünk az ilyen típusú filmekből Becstelen brigantyk, melyet két rendező zseni, Quentin Tarantino és Eli Roth közösen készített.


Scroll to top