Lady Bird (2017) amerikai film

Saoirse Ronan új filmjében egy katolikus suliba járó, szabadabb életre vágyó tinilányt alakít, aki saját maga választotta nevével, színes hajával és makacsságával tűnik ki a környezetéből. Greta Gerwig első önálló rendezése a Lady Bird, mely annyira jól sikerült, hogy egész biztosan nem ez lesz az utolsó filmje.

Lady Bird adatlap, plakát

Lady Bird (2017) amerikai film plakátja

Színes, amerikai film, készült 2018-ban, hossza 94 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: film,
Nemzetközi filmadatbázis: Lady Bird
Forgatókönyv: Greta Gerwig
Szereplők: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet

Rendezte: Greta Gerwig
Hazai mozipremier: 2018. március 1.
Magyarországon forgalmazza: UIP-Duna Film.

Tartalom

Christine „Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) teljesen olyan, mint a szeretettől túláradó, megrögzötten makacs és határozott anyja, Marion (Laurie Metcalf), akivel örökös harcban áll. Marion nővér, és fáradhatatlanul dolgozik, hogy ellássa családját, miután Lady Bird apja elveszíti az állását. A kaliforniai Sacramentóban vagyunk 2002-ben, az amerikai gazdaság szeszélyesen változásai közepette játszódó történet érzékeny tükröt tart a kapcsolatoknak, melyek formálnak minket, a hiteknek, melyek meghatároznak minket, és a páratlan szépségű helynek, amelyet otthonnak nevezünk.

Greta Gerwig első önálló rendezése merész, új hangot üt meg, bravúrosan tárja fel a humort és a pátoszt, amit egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszony rejt.

Jelenetfotók – képek

Lady Bird (2017) amerikai film 3

Lady Bird (2017) amerikai film 2

Lady Bird (2017) amerikai film 1
Fotók: UIP-Duna Film

Filmelőzetesek – videók – filmklipek

Magyar feliratos előzetes

„Lady Bird! Vár a szeretőd!” – magyar feliratos filmklip

Családi reggeli

„Hívj Lady Birdnek, megígérted!” – magyar feliratos filmklip

Érdekességek – Hírek

A film elnyerte a legjobb filmnek járó Golden Globe díjat, továbbá Saoirse Ronan lett a legjobb színésznő a musical vagy vígjáték kategóriában. Ahhoz képest, hogy Saoirse Ronan Brooklyn című filmjében drámai szerepben brillírozott, most megmutatta, hogy a vígjátékokban is kitűnően helytáll.


Tudtad, hogy a ladybird angol szó magyar fordítása az, hogy katicabogár?


A film mozgatórugója az anya-lánya közti kapcsolat, mely a két hasonlóan erős egyéniség folymatos párviadalaként is felfogható. A film munkacíme sokáig az volt, hogy Anyák és lányok.


Greta Gerwig további produkciókat tervez, amelyek története ugyanott játszódik: Kalifornia állam fővárosában, Sacramentóban.

Szeretném, ha tetralógiává bővülne a Sacramento-univerzum – mesélte Gerwig legújabb interjújában. – Elena Ferrante Nápolyi regények című könyvsorozata adta az ötletet. Ő Nápolyt és körrnyékét énekelte meg a könyveiben, én pedig Sacramentóval tenném ugyanezt. A Lady Birdben sokat mesélek róla, de van még jó néhány momentum, ami kifejtésre vár. (UIP Hírek)


Scroll to top