A komornyik

Ha azt mondjuk, hogy a takarítói állás bizalmi, akkor mit mondunk a komornyik szerepéről, főleg ha az az Amerikai Egyesült Államok elnökének komornyikja?
A film arról szól, hogy Cecil Gaines hét elnöknél szolgált a Fehér házban, mint főkomornyik. Szolgálati ideje alatt a polgárjogi küzdelmek és Vietnám mellett egyéb hangsúlyos események befolyásolták az életét, családját és az amerikai társadalmat.

A komornyik - plakát

A film egy egyedülálló, valós történetet dolgoz fel. Az augusztusi USA bemutatót követően a film vezette a toplistákat.

A komornyik [+12]

2013 – színes amerikai dráma

Eredeti cím: The Butler
Rendező: Lee Daniels
Szereplők: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Robin Williams, John Cusack, Alan Rickman, Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Cuba Gooding Jr.

Premier: 2013. november 21.
Forgalmazza az A Company Hungary
Cecil Gaines (Forest Whitaker) feleségével elmenekül délről
Cecil Gaines (Forest Whitaker) feleségével elmenekül délről

A komornyik a 20. századi Amerika zsúfolt politikai hátterének világában játszódik. Az Oscar-díjra jelölt rendező, Lee Daniels (Precious – a boldogság ára) nagyszabású drámája Cecil Gaines (Forest Whitaker), a Fehér Ház komornyikjának kitalált történetét meséli el, aki hét elnök alatt is szolgált 1957 és 1986 között. A filmet egy 2008-ban, a Washington Postban megjelent cikk inspirálta, mely egy korábbi komornyik, Eugene Allen valódi történetét mesélte el.

A komornyik története röviden

Daniels filmje 1926-ban indul, amikor Cecil elmenekül a szegregáció által sújtott Délről egy jobb élet reményében. Nehézségekkel teli útján a férfi elsajátítja mindazokat a nélkülözhetetlen készségeket, melyek élete legnagyobb lehetőségéhez vezetik: komornyiki álláshoz az Egyesült Államok elnöki rezidenciáján. Itt Cecil szemtanújává válik az Ovális Iroda életének a polgárjogi mozgalmak kibontakozásának időszakában. Állásának köszönhetően felesége, Gloria (Oprah Winfrey) két gyereküket kényelmes középosztálybeli miliőben neveli, ám a férfi szakmai elkötelezettsége lassan elidegeníti tőle, és konfliktushoz vezet renitens fiával (David Oyelowo) is.

Komornyikok: Cuba Gooding Jr. és Forest Whitaker
Komornyikok: Cuba Gooding Jr. és Forest Whitaker

A komornyik a Gaines család történetén keresztül mutatja be az amerikai politikai élet és a faji kérdés hullámait; John F. Kennedy és Martin Luther King meggyilkolásától kezdve a Freedom Riders és a Fekete Párduc polgárjogi mozgalmi akcióin át a Vietnámi háborúig és a Watergate-ügyig, melyek során Cecil mint a Fehér Ház alkalmazottja és mint családos ember is megtapasztalja e történelemformáló események hatásait.

Egy nagy név a sok közül: Dwight D. Eisenhower amerikai elnök szerepében Robin Williams
Egy nagy név a sok közül: Dwight D. Eisenhower amerikai elnök szerepében Robin Williams

Az alkotók

A film fantasztikus szereplőgárdát vonultat fel olyan sztárokkal, mint Yaya Alafia, Mariah Carey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding, Jr., Terrence Howard, Elijah Kelley, Minka Kelly, Lenny Kravitz, James Marsden, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Alan Rickman, Liev Schreiber és Robin Williams. A komornyik egy férfi rugalmasságáról, egy nemzet naggyá válásáról és a család összetartó erejéről szól.

A komornyik szinkronos előzetese

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − négy =


Scroll to top