Kolibri kód

- filmrakat | 2013. április 20. szombat
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Joey Jones (Jason Statham) áll a Kolibri kód történetének középpontjában. A különleges katonai egység volt tagja, aki a londoni alvilág csapdájába esik. Amikor viszont lehetősége adódik, hogy magára öltse egy másik ember személyiségét, a bosszú angyalává változik.

Kolibri kód: A különleges katonai egység volt tagja hazatér

Kolibri kód: A különleges katonai egység volt tagja hazatér

Jason Statham hihetetlen atletikus képességekkel rendelkező színész. A filmben szereplő jelenetek jelentős részét más színésszel darabokban vették volna fel: az akciók jelentős részében dublőrök segítségét kellett volna a snittek elkészítéséhez igénybe venni, Statham azonban mindent meg tudott csinálni, semmi szükség nem volt dublőrre!

KOLIBRI KÓD [+16]

amerikai akció thriller

producer: Paul Webster, Guy Heeley
operatőr: Chris Menges
díszlettervező: Michael Carlin
jelmeztervező: Louise Stjernsward
haj- és maszktervező: Paul Pattison
zeneszerző: Dario Marianelli
vágó: Valerio Bonelli

írta és rendezte: Steven Knight

Szereplők: Jason Statham, Agata Buzek, Vicky McClure, Benedict Wong, Ger Ryan, Dai Bradley

Bemutató: 2013. május 16.
Forgalmazza a Big Bang Média.

A Kolibri kód röviden

Rambo óta tudjuk, hogy a hazájukért harcoló katonákat a társadalom már nem fogadja ugyan olyan lelkesedéssel, mint ahogyan útjukra bocsájtja őket. A Kolibri kód (Hummingbird) főhőse, a különleges egység volt tagja Joey Jones ráadásul egy katonai bírósági ügy után lesz hajléktalan, otthona az utca, barátai, szerelme is az utcán él. Egyre mélyebbre csúszik, az alkohol és a kábítószer lassan a hatalmába keríti.

Kolibri kód: Joey Jones hajléktalan, otthona az utca, barátai, szerelme is az utcán él

Kolibri kód: Joey Jones hajléktalan, otthona az utca, barátai, szerelme is az utcán él

Az egyik nap betör a londoni bevásárló negyed, a Covent Garden egyik lakásába és megkapja az esélyt az újrakezdésre. Talál hitelkártyát, kocsikulcsot és egy jól feltöltött bankszámlát, továbbá rájön, hogy a lakás tulajdonosai több hónapig nem térnek haza. Leáll az ivással és a drogokkal, és beáll mosogatónak egy kínai étterembe. Hamarosan előléptetik ajtónállóvá és nem hivatalos kidobóvá, majd sikeres tevékenységének köszönhetően egy kínai gengszterfőnök is alkalmazza, sofőr, majd végrehajtó lesz és egyre feljebb lépked a maffia ranglétráján.

Kolibri kód: Joey egyre feljebb lépked a maffia ranglétráján.

Kolibri kód: Joey egyre feljebb lépked a maffia ranglétráján.

Közben nem felejti el az utcán szerzett barátait, szerelmét és a hajléktalan szálló vezetőjén Cristina nővéren  (Agata Buzek) keresztül megpróbál nekik segíteni. Ételt, süteményt és pénzt ad a hajléktalan szállónak, ahova korábban ő is élelemért és ruháért járt. Aztán minden egyik pillanatról a másikra megváltozik: Joey terhes barátnőjét meggyilkolják, összetűzésbe kerül egy illegális embercsempész bandával és egy lövöldözés miatt a rendőrség is a nyomában van. A megpróbáltatások közepette Cristina nővér és Joey egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Kolibri kód: Cristina nővér és Joey egyre közelebb kerülnek egymáshoz

Kolibri kód: Cristina nővér és Joey egyre közelebb kerülnek egymáshoz

Miért éppen Kolibri kód?

Amikor az általa önkényesen elfoglalt lakásban Joey felriad egy rémálmából, megjelenik egy kolibri. Nem véletlen, hogy éppen ez a madár bukkan fel: így neveznek egy drónt, amelyet Afganisztánban használnak. A drón a harci robotok egy fajtája, pilóta nélküli repülőgép, vagy repülő tárgy. Az író-rendező Steven Knight így nyilatkozott a Kolibri kód című thrillerében megjelenő madár szerepéről:

Azért választottam a kolibrit, hogy legyen egy mindent látó szem, amely tanúja a tetteinknek, éppen úgy, mint egy megfigyelő drón – fejtegeti Knight. – Valamilyen formában a város tudatát képviseli. És az is benne van, Joey szembe akar nézni magával és el akar számolni saját maga felé azzal, hogy mit tett a múltban. Csinált néhány valóban szörnyű dolgot, és részben ez az oka, hogy abba a helyzetbe került, amiben megismertük. A katonák között népszerű legenda, hogy rovar nagyságú drónok figyelik őket, mindent látnak. Tetszett az ötlet, hogy valaki úgy érzi, minden tettét figyelik, pedig valójában az, aki minden tettünket látja, mi magunk vagyunk. Ezért Joeynak kell szembenéznie azzal, mit tett. A kolibri számomra az önmagunk megfigyelését jelenti, a saját múltbéli tetteink feltárását és azt, milyen választ adunk ezekre most.

Kolibri kód: Jason Statham és Agata Buzek

Kolibri kód: Jason Statham és Agata Buzek

Szinkronos filmelőzetes

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × egy =

Címlapról

Sztálin halála (2017) brit vígjáték

Sztálin halála (2017) brit vígjáték
Egészen az 50-es évek Szovjetuniójába repít vissza bennünket az orosz mozikból kitiltott, Sztálin halála című...
Tovább

A hűséges (2018) francia-belga film

A hűséges (2018) francia-belga romantikus dráma
Matthias Schoenaerts főszereplésével készült A hűséges, mely egy önmagát megtagadni nem tudó gengszter és egy...
Tovább

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább