Kódjátszma (2015) amerikai film

Kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében.
Kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében.

A Kódjátszma a zseniális matematikus Alan Turing (Benedict Cumberbatch) életéről és haláláról mesél, aki megváltoztatta a második világháború végkimenetelét. A rendező, a norvég Morten Tyldumnak ez az első nagyobb költségvetésű rendezése, de azóta már gőzerővel dolgozik a cyberpunk atyjaként ismertté vált William Gibson Pattern Recognition című regényéből készülő, 2016-ban érkező filmen. Filmajánló a Filmrakatban.

Kódjátszma (12)
Színes, amerikai életrajzi dráma/thriller

Írta: Andrew Hodges. Forgatókönyv: Graham Moore. Producer: Nora Grossman. Executive producer: Graham Moore. Rendezte: Morten Tyldum

Szereplők: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong, Allen Leech, Matthew Beard

Hazai bemutató: 2015. január 29. Magyarországon forgalmazza a Fórum Hungary Kft.
Kódjátszma (2015) amerikai thriller

Kódjátszma – Filmajánló

A második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing, aki nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe.

A zseniális matematikus 1912-ben született, napjainkban pedig a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik.

A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését.

A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott. Ez a tény szomorú szimbóluma is lehetne Turing életének, akinek homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia, Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték.

1952-ben lelepleződött és választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. 1954-ben találtak rá holtan, az pedig a mai napig nem ismert, hogy öngyilkosság vagy merénylet áldozatává vált-e.

Homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia

Az Enigma-kód feltörése önmagában is izgalmas sztori, azonban Turing élettörténetével kiegészülve hihetetlenül izgalmas és egyben szívszaggató dráma is.

A rejtőzködésre kényszerülő zseni megformálására nehéz lenne alkalmasabb színészt találni mint Nagy-Britannia egyik legnagyobb sztárját, a Sherlock sorozatból vagy a 12 év rabszolgaságból ismert Benedict Cumberbatch-nél.

A női főszerepet, Turing egyik legközelebbi barátját és bizalmasát Joan Clarke-ot a szintén brit Keira Knightley kelti életre.

Kódjátszma – trailer

Érdekességek a filmmel kapcsolatban

A főként Norvégiában ismert Tyldumot 2012-ben BAFTA-díjjal tüntették ki a Headhunter című rendezéséért.

A filmet nyolc héten keresztül forgatták Nagy-Britanniában, többek között egy használaton kívüli légibázison, a még ma is létező Bletchley Park-i kódtörő központban, illetve egy viktoriánus villában, amely korábban a James Bond figuráját megalkotó Ian Fleming otthona volt.

 

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + kilenc =


Scroll to top