Kódjátszma (2015) amerikai film

Kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében.
Kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében.

A Kódjátszma a zseniális matematikus Alan Turing (Benedict Cumberbatch) életéről és haláláról mesél, aki megváltoztatta a második világháború végkimenetelét. A rendező, a norvég Morten Tyldumnak ez az első nagyobb költségvetésű rendezése, de azóta már gőzerővel dolgozik a cyberpunk atyjaként ismertté vált William Gibson Pattern Recognition című regényéből készülő, 2016-ban érkező filmen. Filmajánló a Filmrakatban.

Kódjátszma (12)
Színes, amerikai életrajzi dráma/thriller

Írta: Andrew Hodges. Forgatókönyv: Graham Moore. Producer: Nora Grossman. Executive producer: Graham Moore. Rendezte: Morten Tyldum

Szereplők: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong, Allen Leech, Matthew Beard

Hazai bemutató: 2015. január 29. Magyarországon forgalmazza a Fórum Hungary Kft.
Kódjátszma (2015) amerikai thriller

Kódjátszma – Filmajánló

A második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing, aki nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe.

A zseniális matematikus 1912-ben született, napjainkban pedig a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik.

A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését.

A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott. Ez a tény szomorú szimbóluma is lehetne Turing életének, akinek homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia, Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték.

1952-ben lelepleződött és választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. 1954-ben találtak rá holtan, az pedig a mai napig nem ismert, hogy öngyilkosság vagy merénylet áldozatává vált-e.

Homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia

Az Enigma-kód feltörése önmagában is izgalmas sztori, azonban Turing élettörténetével kiegészülve hihetetlenül izgalmas és egyben szívszaggató dráma is.

A rejtőzködésre kényszerülő zseni megformálására nehéz lenne alkalmasabb színészt találni mint Nagy-Britannia egyik legnagyobb sztárját, a Sherlock sorozatból vagy a 12 év rabszolgaságból ismert Benedict Cumberbatch-nél.

A női főszerepet, Turing egyik legközelebbi barátját és bizalmasát Joan Clarke-ot a szintén brit Keira Knightley kelti életre.

Kódjátszma – trailer

Érdekességek a filmmel kapcsolatban

A főként Norvégiában ismert Tyldumot 2012-ben BAFTA-díjjal tüntették ki a Headhunter című rendezéséért.

A filmet nyolc héten keresztül forgatták Nagy-Britanniában, többek között egy használaton kívüli légibázison, a még ma is létező Bletchley Park-i kódtörő központban, illetve egy viktoriánus villában, amely korábban a James Bond figuráját megalkotó Ian Fleming otthona volt.

 

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 5 =


Scroll to top