A királynő eltitkolt kapcsolata

- filmrakat | 2017. szeptember 18. hétfő
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Viktória királynő és az indiai Abdul különös barátsága egy sokáig eltitkolt kapcsolat volt, melynek történetét szándékosan rejtegették több mint egy évszázadon át. Ám egy indiai írónőnek – és egy urdu nyelven megírt naplónak – hála végre fény derült rá, és a könyvéből készült filmnek köszönhetően lassan az egész világ megismerheti a sokáig rejtegetett kapcsolat történetét.

A királynő és Abdul kapcsolata már nem talány többé:

A rejtélyes indiai férfi és a királynő barátsága

Viktória királynő és Abdul amerikai családi film

2001-ben Shrabani Basu írónő anyagot gyűjtött a curry történetéről szóló könyvéhez. Így tudta meg, hogy Viktória királynő nagyon szerette a currys ételeket. Ellátogatott az Osborne House-ba, Viktória Wight-szigeti rezidenciájába, és nagyon elcsodálkozott, amikor két portréval és egy bronz mellszoborral találkozott, amelyek egy tekintélyt sugárzó indiai férfit ábrázoltak. Viktória öltözőszobájában megint csak az indiai férfi portréját pillantotta meg, közvetlenül Viktória kedvence, John Brown képe alatt.

Kicsoda John Brown?

John Brown skót közrendű férfi a királynő mindenese volt, és olyan közeli barátságba kerültek, hogy kapcsolatuk mibenléte máig izgatott találgatások tárgya

Az orborne-i kastély Durbar Roomja pedig zsúfolásig tele volt indiai kincsekkel, ami arról tanúskodott, hogy Viktória rajongott a „Birodalom koronaékszeré”-ért, habár hiába volt India császárnője, egyszer sem lépett az ország földjére.

Biztonsági megfontolásokból nem mehetett Indiába, tehát India jött el hozzá – magyarázza Basu.

Az írónő 2006-ban felkereste a királynő Balmoral kastélyát a Skót Felföldön, ahol megtekintette a Karim villát, amelyet az uralkodó építtetett Abdulnak. Basu rájött, hogy ez az indiai férfi, akit csak munshinak (tanító) hívtak, fontos szerepet tölthetett be a királynő életében, ezért nekilátott, hogy kiderítse, kicsoda volt ő.

A királynő urduul írt hindu naplója

Bertie, a királynő fia, a későbbi VII. Edward király megsemmisítette édesanyja és a munshi levelezését, de megfeledkezett a királynő hindu naplójáról. A napló segítségével Basu rekonstruálni tudta a királynő és Abdul történetét. Az urdu nyelvű naplót Viktória kézzel írta, és a Királyi Archívumban volt fellelhető, de észrevétlen maradt, mert nem szerepelt a bejegyzett források között, mivel egyetlen történész sem tudott urdu nyelven.

Tudok urduul, de a szöveget nem tudtam elolvasni – folytatja Basu. – Abdul latin betűkkel írt Viktóriának, és azt értettem. Az urdu szöveget le kellett fordíttatnom. 13 kötetről van szó.

A megsárgult lapok felfedték Viktória és Abdul barátságát.

Még egy kötet előkerült, amikor Basu tovább kutatott a pakisztáni Karacsiban. Abdulnak nem voltak gyerekei, de a dédunokaöccse előkeresett egy naplót, amely egy láda mélyén hevert. Abdul 1887-ben kezdte írni a naplót, amikor megkezdődtek Indiában a királynő trónra lépésének ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek. A személyes napló megerősítette azt, amit Basu a királynő urdu nyelvű feljegyzéseiben talált.

Végre megtaláltuk Abdul hangját – mondja Basu. A részletek lenyűgözőek voltak. Abdult 24 évesen küldték az Egyesült Királyságba – meséli az írónő. – Viktória felfigyelt rá és gyorsan magas rangra emelte. Külön angolórákat kapott, hogy minél hamarabb be tudjon illeszkedni. A királynőt minden este urdura tanította, és Ghalib verseit olvasta neki. Elválaszthatatlan barátokká váltak.

Kicsoda Mirza Ghalib?

Mirza Ghalib /1797-1869/ a legnagyobb urdu nyelvű költő, kultusza ma is él Indiában, Pakisztánban és világszerte a hindu diaszpórában.

A királynő urduul tanul (filmrészlet)

A személyzet pletykálni kezdett róluk, és attól lehetett tartani, hogy a walesi herceg (vagyis Bertie) közbeavatkozik. Viktória azonban kiállt Abdul mellett.

A fellelt dokumentumok alapján Basu megírta Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant (Viktória és Abdul: a királynő legfontosabb bizalmasának igaz története) című könyvét, melyből Stephen Frears elkészítette a hamarosan bemutatásra kerülő Viktória királynő és Abdul című filmjét…

Forrás: UPI-Duna Film

Továbbiak a filmről:

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

Lajkó – cigány az űrben (2018) magyar vígjáték

Lajkó – cigány az űrben: alternatív történelem
A Lajkó – cigány az űrben egy olyan alternatív történelmet mesél el, mely szerint egy...
Tovább

Hurrikán meló (2018) amerikai akció thriller

Hurrikán meló: a páncélteremben
A közelgő hurrikán miatt 600 millió dollárnyi bankjegyet kell megsemmisíteni, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Az...
Tovább

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller

Veszett vidék (2017) ausztrál thriller plakát
Az 1920-as években egy ausztrál bennszülött önvédelemből lelő egy fehér embert. A Veszett vidék arról...
Tovább