Mozifilmen Jane Austen Emma című regénye

Jane Austen Emma című műve modern feldolgozásban kerül a közönség elé a 2020-ban mozikba kerülő vígjátékban. Örök témát taglal: hosszas küzdelem után hogyan találd meg a társad, akit neked rendelt a sors, és leld meg oldalán a lelki békédet.

A filmet Autumn De Wilde rendezte, a főbb szerepeket Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy, Mia Goth és Callum Turner alakítják. A filmajánlót itt találod: Emma.

Lássuk, mit tudhatunk a film alapjául szolgáló történetről és annak írónőjéről!

Az Emma volt Jane Austen utolsó regénye

Kevés olyan szerzőt ismerünk, mint Jane Austen, akinek komikus elemekkel átszőtt regényei immár századok óta rabul ejtik az olvasókat. Az 1815 decemberében kiadott Emma Austen negyedik, egyben utolsó regénye volt.

Hogy nem lehetett több műve abban az is közrejátszott, hogy az írónő Addison-kórban, egy ritka mellékvese-betegségben halt meg 41 évesen).

Korábban, az Emma előtt megjelent művei

Az írónő összes regénye remekmű, nem véletlen, hogy valamennyi megfilmesítésre került (többször is), illetve tévé sorozatokat is készítettek belőlük.

Természetesen az Emmának sem az idei az első filmváltozata. Az 1996-os feldolgozás az Oscar-díjas Gwyneth Paltrow címszereplésével a mai napig rendkívül népszerű.

A közvélekedés szerint a négy történet közül az Emma tekinthető az írónő fő művének.

A cselekmény középpontjában egy alapjában véve jótét lelkű, de elkényeztetett, beképzelt és hiú teremtés áll, aki kezdetben nincsen tisztában a jellemhibáival. Azonban mégiscsak csodálatosan összetett személyiségű hősnő, aki a cselekmény során egyre inkább megtalálja önmagát és kevésbé önző emberré válik. Emma lassan felnő az élet által megkövetelt feladatokhoz, szerény, megfontolt és boldog fiatalasszony lesz belőle.

Ám Jane Austen Emma című regényét nem csupán ragyogó hősnőjének nemes karaktere tette örök klasszikussá. Austen óriási élvezettel jeleníti meg a korszak társadalmát és szokásait, a regényben bemutatott Highburyt megannyi szórakoztató és elgondolkoztató figura népesíti be.

A regény szövege annyira ízes és gazdag, hogy a visszatérő olvasók minden alkalommal újabb meglepetésekre bukkanhatnak. Az Emma egyszerre románc és szatíra, egy letűnt világ, a 19. század eleji Anglia kifinomultan érzékletes portréja.

Jane Austen utolérhetetlen az 1800-as évek eleji Anglia kisvárosi világának ábrázolásában, kíváncsian várjuk, hogy a 2020-ban bemutatásra kerülő film mennyit lesz képes visszaadni ebből.

És persze arra is, hogy a szerelmi történet nem vonja-e el teljesen a figyelmünket a többi fontos tényezőről.


Ha tetszett a filmes hír, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

10 + 19 =

Scroll to top