Ingrid Bergman lett a 68. Cannes-i Filmfesztivál arca

- filmrakat | 2015. március 24. kedd
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

68. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos plakátja
Az 1982-ben Londonban elhunyt, háromszoros Oscar-díjas Ingrid Bergman filmsztár látható a 2015. május 13. és 24. között megrendezendő 68. cannes-i filmfesztivál plakátján. Filmes hírek a Filmrakatban.

Modern ikonként, szabad nőként, merész színésznőként Ingrid Bergman egyszerre volt hollywoodi sztár és a neorealizmus alakja, szenvedélyeinek függvényében szerepeket és országokat váltott, de soha semmit nem veszített bájából és egyszerűségéből – írták a száz évvel ezelőtt született svéd filmszínésznőről közleményükben az egyik legjelentősebb filmes seregszemle szervezői.

A cannes-i fesztivál szerint Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini és Ingmar Bergman színésznője, aki Cary Grant, Humphrey Bogart és Gregory Peck partnere is volt, “a szabadság, a bátorság és a modernitás szinonimája”.

Máig egyik legnépszerűbb filmje az 1942-es Casablanca, amely filmtörténeti klasszikusnak számít. Az Oscart először 1944-ben a Gázláng főszerepéért vehette át, de miután Diadalív és Szent Johanna című filmje is hűvös fogadtatásra talált, Itáliába költözött és Roberto Rossellinivel, a Róma nyílt város rendezőjével kezdett dolgozni. A közös munka eredménye a Stromboli című film, továbbá egy házasság lett. A férjével készült filmjei egyébként megbuktak, kapcsolatuk megromlott, végül el is váltak.

Bergman következő férje Lars Schmidt svéd származású színházi producer volt, akivel 1958-ban házasodtak össze. 1957-ben az Anastasia című történelmi meséért megkapta második Oscar-díját. Harmadik Oscar-díját 1974-ben érdemelte ki a Gyilkosság az Orient Expresszen című krimi epizódalakításáért.

Az 1982-ben Londonban elhunyt filmsztár 1973-ban a cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke volt.

A családomat és engem is nagyon meghatott, hogy a cannes-i filmfesztivál csodálatos édesanyánkat választotta az idei cannes-i plakáthoz, születése centenáriumának alkalmából – idézte a közlemény Isabella Rossellini filmszínésznőt, Ingrid Bergman lányát.

A fesztivál egy dokumentumfilm bemutatójával is tiszteleg majd Ingrid Bergman emléke előtt. Stig Björkman rendező In Her Own Words című alkotását a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató szekció, a Cannes Classics programjában vetítik.

A fesztivál társrendezője lesz Isabella Rossellini Ingrid Bergman Tribute című előadásának, amelyet édesanyja születésének századik évfordulójára rendez a színésznő, az apjával Roberto Rossellinivel folytatott levelezése alapján.

Történetében először két elnöke lesz a cannes-i filmfesztivál zsűrijének: Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, akik 1991-ben kaptak Aranypálma-díjat. A tavalyi év után pedig idén is Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz a seregszemle házigazdája. A meghívott filmek listáját április 16-án teszik közzé.

Forrás: MTI 2015.
Kép: Festival De Cannes/Press

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tíz + 1 =

Címlapról

A hűséges (2018) francia-belga film

A hűséges (2018) francia-belga romantikus dráma
Matthias Schoenaerts főszereplésével készült A hűséges, mely egy önmagát megtagadni nem tudó gengszter és egy...
Tovább

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább