Hogyan nevezzelek? (2013) francia film

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Egy szerető, egymást támogató baráti társaságban a legkisebb nézeteltérés is hatalmas veszekedésbe torkollhat, mint ahogy azt a Hogyan nevezzelek? (Le prénom) című francia vígjátékból is láthatjuk. Vincentnek (Patrick Bruel) hamarosan fia születik, akinek nevet kell adni. Vincentnek és feleségének határozott elképzelése van a nevet illetően…

Hogyan nevezzelek: Patrick Bruel és Valérie Benguigui
Hogyan nevezzelek: Patrick Bruel és Valérie Benguigui, az ifjú szülők

A gyermek nevének megválasztása általában a családon belül szokott nézeteltéréseket, sőt évekig tartó haragot szülni. Némely helyen hagyomány, hogy az apa, vagy a nagyapa nevét kapja a születendő fiú, illetve ha a gyermek lány, akkor a nagyanya, vagy az anya jöhet szóba. Mivel tudjuk hogy nagyszülőből kettő-kettő is van, már meg van az ok a veszekedésre! És ha valaki esetleg szakít az évszázados elnevezési hagyományokkal, az semmi jóra ne számítson!

HOGYAN NEVEZZELEK? [+12]

Színes, francia vígjáték

Rendezte: Alexandre de La Patellière, Matthieu Delaporte
Forgatókönyvíró: Alexandre de La Patellière, Matthieu Delaporte
Producer: Jérôme Seydoux, Florian Genetet-Morel
Fényképezte: David Ungaro
Vágó: Célia Lafitedupont
Szereplők: Patrick Bruel, Valérie Benguigui, Charles Berling, Guillaume de Tonquedec, Judith El Zein

Országos bemutató: 2013.05.02.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Hogyan nevezzelek? rövid története

Egy ártatlan baráti összejövetelen tör ki a botrány, amit Vincent nővére, Elisbeth és férje szerveznek. A közös vacsorán Vincent elújságolja a baráti társaságnak, hogy születendő gyermeke fiú lesz. A hírt kitörő örömmel fogadják a barátok, ám amikor megtudják, hogy szülei Adolfnak (egészen pontosan Adolphe-nak) neveznék el, elszabadulnak az indulatok. A keresztnévadás körüli parázs vita régmúlt sérelmek és mélyen őrzött titkok sorát hozza felszínre, fergeteges helyzetkomikumokkal megajándékozva az önfeledten szórakozó nézőt. Kiderül, közel sem csak a névadás osztja meg a társaságot, s az este folyamán megnevettető szituációkban egytől-egyig megtanulják, hogy mi az igazi szeretet és barátság.

Szokatlan nevek Magyarországon

Nem csak a celebeknél, már a hétköznapokban is előfordul, hogy különös névvel ajándékozzák meg a szülei a babájukat. Cloe, Benett, Mirtil vagy Dagobert nálunk is anyakönyvezhető nevek, Benett például Sebestyén Balázs kisfiának a neve, míg Jáksó László kisfia a Bence Dagobert keresztneveket kapta szüleitől. Látom magam előtt a szülők töprengő arcát, amint az ultrahangról készült képet nézegetik: hogyan nevezzelek?

Feliratos filmelőzetes

A film sikere

A Hogyan nevezzelek? című vígjátékot jelölték a francia filmszakma presztízselismerésére, a César-díjra is. Az összesen öt nominációból a legjobb női- és férfi- mellékszereplő César-díját nyerte el a film, amely minden szereplője számára igazi jutalomjáték.

Hogyan nevezzelek: Pierre (Charles Berling) és Vincent (Patrick Bruel)
Hogyan nevezzelek: Pierre (Charles Berling) és Vincent (Patrick Bruel)

Az névváltoztatás sokszor indokolt

A Hogyan nevezzelek című új vígjáték felszínre hozott egy réges régi viccet is:

Bemegy a polgár az Önkormányzathoz és kéri hogy változtassák meg a nevét:
– Hogy hívják, Uram?
Otromba Jenő.
– Aha. Érthető hogy nevet akar változtatni. És mi lenne az új név?
Otromba János.

Ország:

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =


Scroll to top