Hatalmas elismerés Antonio Banderasnak

Antonio Banderas kapja ebben az évben a Spanyol Nemzeti Filmdíjat – közölte a spanyol kulturális minisztérium kedden.

A díjról döntő filmes és színpadi művészetek intézetének (ICAA) indoklása szerint elismerésre méltó a művész hazai és nemzetközi filmes karrierje, amellyel utat nyitott sok spanyol színésznek és színésznőnek, továbbá kitartó elkötelezettsége a filmművészet mellett színészként, rendezőként és producerként egyaránt.

Antonio Banderas a Spongyabob: ki a vízből! kalózkapitánya
Antonio Banderas a kalózkapitány

A filmsztár pályájának fontosabb állomásai

A malagai születésű Antonio Banderas, aki idén lesz 57 éves, az első spanyol sztár, aki Hollywoodban is irigylésre méltó karriert futott be, eddig több mint 90 filmben működött közre.

Spanyolországban neve a nyolcvanas években egybeforrt az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar nevével, aki felfedezte az akkor még kezdő színpadi színészt.

Közös Almodovar és Antonio Banderas filmek

Először 1982-ben dolgoztak együtt A szenvedélyek labirintusa című vígjátékban, amelyet a Matador, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, valamint a Kötözz meg és ölelj! követett.

Az Almodóvar-filmek külföldi sikerei hozták meg Antonio Banderas számára a nemzetközi lehetőségeket, 1992-ben megkapta első amerikai szerepét A mambó királyai című alkotásban, egy évre rá pedig a Philadelphia című filmben alakította Tom Hanks partnerét.

Díjak, jelölések

Antonio Banderast háromszor jelölték Golden Globe-díjra, ötször a legfontosabb spanyol filmes elismerésnek számító Goya-díjra, utóbbit 2015-ben vehette át mint tiszteletbeli díjazott. Az Európai Filmakadémia rendezőként (Tűzforró Alabama) és színészként (Zorro álarca) is jutalmazta.

Antonio Banderas a 30 ezer euróval járó Spanyol Nemzeti Filmdíjat szeptemberben veheti át a San Sebastian-i Filmfesztiválon.

Forrás: MTI

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top