A háború császára

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Vajon mi történik a háborúban vesztes japán császárral? Sokan a második világháború kezdetének nem a 1939. szeptember 1-jei, Lengyelország elleni német támadást tekintik, hanem az 1937-es második kínai-japán háborút. A keleti válság kirobbantója, a háború császára a japán Hirohito volt. A film a világháború után a legyőzött császár sorsának alakulását meséli el.

A háború császára. Douglas MacArthur parancsnok (Tommy Lee Jones)
A háború császára. Douglas MacArthur parancsnok (Tommy Lee Jones)

A háború császára [+12]

2012 – színes, amerikai háborús film

Eredeti cím: Emperor
Rendezte: Peter Webber
Szereplők: Tommy Lee Jones, Matthew Fox, Eriko Hatsune

Magyarországi bemutató: 2013. szeptember 19.
Forgalmazó: ADS Service Kft.
Vajon ki a háború igazi császára? A legyőzött Hirohito, vagy Douglas MacArthur parancsnok?
Vajon ki a háború igazi császára? A legyőzött Hirohito, vagy Douglas MacArthur parancsnok?

A háború császára – a film története röviden

A Második Világháború lezárásaként Japán megadja magát a szövetséges erőknek. A romokban heverő ország politikai, gazdasági vezetését Douglas MacArthur parancsnok (Tommy Lee Jones) veszi át. A parancsnok irányítása alatt dolgozik a japán kutató Bonner Fellers tábornok (Matthew Fox), aki a háborút lezáró igazságszolgáltatás részeként, Hirohito császárt sorsát hivatott eldönteni: háborús bűnösként, akasztással végzi az egykori uralkodó vagy az életét megkímélő büntetésben részesül? Fellers tábornok az igazságos ítélet érdekében kutatni kezd, így találkozik régi egyetemi szerelmével, Ayával – az egykori japán cserediákkal -, akivel közös emlékeit újraélve mélyebben megismeri a bizonytalan jövőjű ország lelkületét, amelynek segítségével Japán, valamint az egész világ sorsát befolyásoló, bölcs döntést hozhat.

Bonner Fellers tábornok találkozik egykori szerelmével
Bonner Fellers tábornok találkozik egykori szerelmével

Hirohito császár a legtovább uralkodó japán császára

A történelemkönyvek szerint sokan a második világháborús szerepe miatt a japán Hitlerként emlegették Hirohito császárt, aki jelentős változásokat vezetett be hosszúra nyúlt uralkodása idején a szigetországban. Azzal hogy szövetséget kötött a Hitleri Németországgal, már önmagában megalapozta, hogy háborús bűnösnek kiáltsák ki. Ám az életben nem minden fekete vagy fehér. A nyugdíjas éveiből a második világháború miatt visszahívott Douglas MacArthur tábornok szerint a császár felelősségre vonása akkora felzúdulást váltott volna ki a japán népben, hogy további egymillió fővel kellett volna emelni a megszállók létszámát.

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 3 =


Scroll to top