Friss hírek a 2015. évi Velencei Filmfesztiválról

Szeptemberben nyitja kapuit a 2015. évi Velencei Filmfesztivál. Ahogy közeledik a megnyitó napja, úgy érkeznek a hírek az egyik legnagyobb európai filmes rendezvényről. Lássuk, kik vesznek részt a versenyfilmes zsűri munkájában, milyen sztárok kerültek be az Arany Oroszlán-díjról és a Jövő Oroszlánja-díról döntő testületekbe.

Elizabeth Banks a 72. velencei filmfesztivál versenyfilmes zsűrijében
Elizabeth Banks a Másnaposok szerencséje című filmben

Elizabeth Banks amerikai színésznő(képünkön), Diane Kruger német filmcsillag és Pawel Pawlikowski, az Oscar-díjas Ida rendezője is részt vesz a szeptember 2-án megnyíló 72. velencei filmfesztivál versenyfilmes zsűrijének munkájában – jelentették be hétfőn Rómában a szervezők.

Az Arany Oroszlán-díjról döntő testületbe Nuri Bilge Arany Pálma-díjas török rendező, Emmanuel Carrere francia forgatókönyvíró-rendező, Hou Hsziao-hszien tajvani rendező, Francesco Munzi olasz rendező és Lynne Ramsay brit forgatókönyvíró-rendező kapott még meghívást.

A Gravitáció című sci-fi két űrhajósról szól, akik megpróbálnak életben maradni
A Gravitáció című sci-fi két űrhajósról szól, akik megpróbálnak életben maradni

A versenyfilmes zsűrit Alfonso Cuarón  mexikói rendező vezeti. Két évvel ezelőtt az 53 éves rendező filmjével, a Gravitációval nyílt meg az olaszországi seregszemle, amely a legrégebbi filmfesztivál a világon. A produkció később hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb rendezőnek járót. A mexikói művész erős szálakkal kötődik a mustrához, az Anyádat is című 2001-es és Az ember gyermeke című 2006-os filmje is Velencében ünnepelte világpremierjét.

A fesztivál szervezői bemutatták a mustra Horizontok szekciójának zsűrijét is. A Jonathan Demme által irányított grémiumban Alix Delaporte francia rendező-forgatókönyvíró, Paz Vega spanyol színésznő, a Velencében korábban kétszer is megfordult hongkongi Fruit Chan és Anita Caprioli olasz színésznő bírálja el a filmeket.

A Luigi De Laurentiisről elnevezett, a legjobb elsőfilmnek járó “jövő oroszlánja”-díjat és az azzal járó jelentős summát, százezer dollárt a Saverio Costanzo vezette zsűri ítéli oda. A debütálók szekciójának zsűrijében Roger Garcia hongkongi producer, a hongkongi filmfesztivál igazgatója, Natacha Laurent francia filmkritikus és filmtörténész, Charles Burnett amerikai rendező, valamint Daniela Michel mexikói újságíró, a Morelia Filmfesztivál alapító igazgatója vesz részt.

A 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált idén szeptember 2. és 12. között rendezik meg.

Forrás: MTI

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =


Scroll to top