Francis Ford Coppola nyerte el az Asztúria Hercegnője-díjat

- filmrakat | 2015. május 6. szerda
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Francis Ford Coppola rendező, forgatókönyvíró, producer

Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró nyerte el a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában 2015-ben, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez – jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

“Rendkívüli elbeszélő, aki kimagasló helyet foglal el a filmtörténetben” – fogalmazott rövid indoklásában a zsűri, méltatva a Keresztapa-trilógia rendezőjének formai és tematikai újító szerepét.

A zsűri hangsúlyozta, hogy a 76 éves Coppola egész karrierje folyamatos harc volt azért, hogy megőrizhesse teljes függetlenségét alkotóként és vállalkozóként is, de így fejlődhetett rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként egyaránt és vált a kortárs kultúra ikonjává.

Az olasz bevándorló családból származó Francis Ford Coppola hírnevét a Keresztapa mellett olyan alkotások öregbítik, mint a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis most vagy a Drakula. Munkáit ötször jutalmazták Oscar-díjjal.

Az Asztúria Hercegnője-díj művészeti kategóriájának nyertesét idén 19 ország 31 jelöltje közül választották ki, a listán egy magyar művész is szerepelt, ám a neveket nem hozták nyilvánosságra.

Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.
A díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehet át. Művészeti kategóriában korábban elismerték a többi közt Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassmann, Bob Dylan és Pedro Almodóvar munkásságát.

Forrás: MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább

Melissa McCarthy férje rendezte a színésznő új filmjét

Melissa McCarthy A partiállat című filmben
Nem csak rendezte, más feladatokat is ellátott Melissa McCarthy férje a színésznő legújabb filmjének készítésekor....
Tovább