Felnőtté válás útján

A felnőtté válás rögös, buktatókkal teli útján ismerjük meg a hatéves Masont (Ellar Coltrane), a Sráckor című film főhősét. Richard Linklater különleges filmet alkotott: 12 éven át kísért végig egy kisfiút a felnőtté válás útján. Mi ebben a különleges? Hogy a film ugyan azokkal a színészekkel készült végig a 12 év alatt!

Richard Linklater filmrendező (Sráckor -  a felnőtté válás útja)
Richard Linklater filmrendező

A dolog úgy kezdődött, hogy a rendező filmet akart csinálni a gyermekkor legbensőségesebb érzelmeiről és magának a gyereklétnek a nehezen leírható tapasztalatairól, csakhogy nem igazán tudta, miként fogjon hozzá.

Minden a maratoni hosszúságú filmkészítés ellen szólt! Linklater tisztában volt azzal, hogy ez a megközelítés több racionális okból is kivitelezhetetlen: szellemileg túlságosan megterhelő; anyagilag megoldhatatlan; nincs olyan stáb és filmes cég, amely elkötelezné magát ilyen hosszú, ráadásul bizonytalan időre; és az ötlet szembemegy minden módszerrel, amelyet alkalmazva a filmipar manapság működik.

Tehát belevágott…

Mintha vakon előrevetettem volna magam a jövőbe – mondja a rendező. – A legtöbb művészeti vállalkozás arra törekszik, hogy a dolgok túlnyomó része kontroll alatt legyen, de esetünkben egy csomó olyan tényező merült fel, ahol ilyesmiről szó sem lehetett. Tudtam, hogy fizikai és érzelmi változások fognak bekövetkezni az életünkben, ahogy az idő halad előre, és én készen álltam arra, hogy az eredeti ötletet folyamatosan összevessem azokkal a változásokkal, amelyeket a színészek átélnek. A film bizonyos értelemben az idővel kezdett együttműködni, az idő pedig elég jó munkatárs, ha nem is mindig kiszámítható.

A felnőtté válás örömökkel és buktatókkal van tele
A felnőtté válás örömökkel és buktatókkal van tele

Hagyományos forgatókönyv helyett Linklater afféle szerkezeti tervet készített, és ezzel el tudta nyerni az IFC Film vezetőinek támogatását, akik stabilan elkötelezték magukat a több mint egy évtizeden át készülő projekt mellett. A rendező aztán megkereste a leendő stáb tagjait és elmagyarázta nekik, hogyan halad majd a munka: évente egyszer, miután nagy nehezen sikerült egyeztetni a mindenkinek megfelelő időpontot, összejönnek, és három-négy napot forgatnak.

A felnőtté válás különböző szakaszait bemutató film színészeinek is egészen más elvárásoknak kellett megfelelniük, mintha hagyományos filmben vagy tévés produkcióban játszottak volna. Ami a logisztikát illeti, úgy kellett trükközniük a naptárukkal, hogy a következő 12 évben a Sráckor forgatási ideje valahogy mindig beférjen a többi munka közé. Ám ami ennél is fontosabb, nem csupán egyetlen rövid, intenzív időszakra kellett a karakterük bőrébe bújniuk, hanem az időben nagyon hosszan elnyújtva, mindig tovább- és továbbhaladva, ahogy évente visszatértek a szerepükhöz, megváltozott körülmények között.

Hogy hogyan sikerült mindez? Kiderül 2014. szeptember 18-tól a mozikban!

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top