Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál

- filmrakat | 2015. március 2. hétfő
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)
Dől a moné (Gambit) 3

Alan Rickman

A Febiofest az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Eldőlt, hogy Alan Rickman brit színész és rendező Kristián-díjat kap a filmfesztivál megnyitóján március 19-én – közölte Martina Chvojka Reková, a filmszemle szóvivője hétfőn Prágában.

A neves alkotót a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért tüntetik ki a fesztivál rendezői. Ugyancsak Kristián-díjat kap az idei Febiofesten Kim Novak, az amerikai filmművészet legendás alakja. Hitchcock Szédülés című klasszikusának sztárja impresszionista, szürrealista ihletésű festményeit is bemutatja a fesztivál alatt a prágai Strahov képgalériában.

A fesztivál sztárvendégei között szerepel John Madden, az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare amerikai rendezője, Eran Riklis izraeli rendező, valamint Jeroen Krabbé holland filmszínész is. Jean-Jacques Annaud francia rendező Farkastotem című új produkcióját kíséri el a fesztiválra.

A márciusi mustra programján szereplő mintegy másfélszáz filmet, köztük a tavalyi nagy nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait, 14 szekcióban fogják vetíteni. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

A március 19-től március 27-ig tartó fesztivál részletes programja a www.febiofest.cz honlapon található.

Forrás: MTI 2015.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

16 − 16 =

Címlapról

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább

Melissa McCarthy férje rendezte a színésznő új filmjét

Melissa McCarthy A partiállat című filmben
Nem csak rendezte, más feladatokat is ellátott Melissa McCarthy férje a színésznő legújabb filmjének készítésekor....
Tovább

Szuperhősös film készül Chris Pratt főszereplésével

Komikusból akcióhős: Chris Pratt | Filmrakat.hu
Chris Pratt főszereplésével idén nyáron mutatják be a hazai mozik a legújabb Jurassic World filmet,...
Tovább