A fa alatt (2017) izlandi film

A fa alatt (2017) izlandi film: A fa árnyékától nem tud napozni a fiatal feleség
A fa árnyékától nem tud napozni a fiatal feleség

A rossz szomszédság A fa alatt izlandi film központi témája. Az egyik ház kertjében lévő óriási fa árnyékot vet a szomszéd kertjére, ahol a fiatal feleség emiatt nem tud napozni. A csipp-csupp vita hamar elmérgesedik: eltűnnek a háziállatok, biztonsági kamerákat szerelnek fel…

A fekete komédia vicces és megdöbbentő fordulatokban bővelkedő izlandi alkotás, mely számos filmdíjat és rangos fesztiválokon elismerést jelentő jelölést is begyűjtött. A szomszédok közti vita – ami A fa alatt történéseit mozgatja – kívülről lehet mulatságos, ám annak aki megéli, igenis véresen komoly dolog.

A skandináv filmkészítők a tőlük megkedvelt izgalmas krimik mellett egyre több műfajban megmutatják magukat. Izlandi filmek is egyre többször láthatók magyar mozikban is, ilyen volt az Emlékszem rád horror, vagy Kosok című fanyar humorú vígjáték. A legújabb izlandi filmpremier A fa alatt. Nézd meg a film adatlapját, jelenetfotóit és hivatalos előzetesét!

A fa alatt mozifilm adatlap, plakát

A fa alatt (2017) izlandi film plakát

Színes, izlandi film, készült 2017-ben, hossza 89 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: fekete komédia, vígjáték,
Nemzetközi filmadatbázis: Undir trénu
A film honlapja (angol): Under The Tree
Forgatókönyv: Huldar Breiðfjörð, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Szereplők: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Selma Björnsdóttir, Lára Jóhanna Jónsdóttir

Rendezte: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Hazai mozipremier: 2018. május 24.
Magyarországon forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Tartalom

Két középkorú házaspár váratlanul rossz szomszédi viszonyba keveredik egymással. Vitájuk tárgya egy fa, ami zavaró árnyékot vet a szomszédos telekre, akadályozva a napozást. A tipikus kertvárosi csetepaténak induló eseménysor azonban egyszer csak irányt vált, és váratlanul egy kontrollálhatatlan erőszakspirálba torkollik ebben az éjfekete humorú, izlandi társadalmi szatírában.

Egy másik fajta szomszédság bontakozik ki a 2021-ben mozikba kerülő vígjátékban, a Szenvedélyes szomszédokban. Ott a kissé kiégett, középkorú házaspár mellé olyanok költöznek, akik komolyan veszik a házaséletet. Különösen azt a részét, amit ágyban szoktak csinálni…

Jelenetfotók – képek

Fotók: Vertigo Média Kft

Filmelőzetesek – videók – filmklipek

A fa alatt hivatalos előzetese

Érdekességek – Hírek

A film Izland nevezettje volt a 2018-as Oscar-díj idegen nyelvű film kategóriában. A magyar jelölt a Testről és lélekről című film volt, végül egyik sem nyert. Az Oscar-díjas filmek 2018-as listája itt tekinthető meg.


A fa alatt világpremierje a világ legrégebbi filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok versenyszekciójában volt. Az alkotás Velence után olyan rangos filmfesztiválokon szerepelt, mint Valladolid, Zürich, Palm Springs. A legjobb skandináv hagyományokat követő A fa alatt 11 jelölést kapott az Izlandi Film- és Tévéakadémia éves díjátadóján, s összesen 7 EDDA-díjat kapott. A fekete komédia elnyerte a legjobb film, rendezés, forgatókönyv, színész, színésznő, férfi mellékszereplő és vizuális effektusok díjait, azaz többek között az öt legfontosabb kategóriában diadalmaskodott. A fa alatt éjfekete humorát emellett számos nemzetközi filmfesztiválon ismerték el világszerte.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

Scroll to top