A fa alatt (2017) izlandi film

A fa alatt (2017) izlandi film: A fa árnyékától nem tud napozni a fiatal feleség
A fa árnyékától nem tud napozni a fiatal feleség

A rossz szomszédság A fa alatt izlandi film központi témája. Az egyik ház kertjében lévő óriási fa árnyékot vet a szomszéd kertjére, ahol a fiatal feleség emiatt nem tud napozni. A csipp-csupp vita hamar elmérgesedik: eltűnnek a háziállatok, biztonsági kamerákat szerelnek fel…

A fekete komédia vicces és megdöbbentő fordulatokban bővelkedő izlandi alkotás, mely számos filmdíjat és rangos fesztiválokon elismerést jelentő jelölést is begyűjtött. A szomszédok közti vita – ami A fa alatt történéseit mozgatja – kívülről lehet mulatságos, ám annak aki megéli, igenis véresen komoly dolog.

A skandinávok filmkészítők a tőlük megkedvelt izgalmas krimik mellett egyre több műfajban megmutatják magukat. Izlandi filmek is egyre többször láthatók magyar mozikban is, ilyen volt az Emlékszem rád horror, vagy a Kosok című fanyar humorú vígjáték. A legújabb izlandi filmpremier A fa alatt. Nézd meg a film adatlapját, jelenetfotóit és hivatalos előzetesét!

A fa alatt mozifilm adatlap, plakát

A fa alatt (2017) izlandi film plakát

Hirdetés

Színes, izlandi film, készült 2017-ben, hossza 89 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: fekete komédia, vígjáték,
Nemzetközi filmadatbázis: Undir trénu
A film honlapja (angol): Under The Tree
Forgatókönyv: Huldar Breiðfjörð, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Szereplők: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Selma Björnsdóttir, Lára Jóhanna Jónsdóttir

Rendezte: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Hazai mozipremier: 2018. május 24.
Magyarországon forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Tartalom

Két középkorú házaspár váratlanul rossz szomszédi viszonyba keveredik egymással. Vitájuk tárgya egy fa, ami zavaró árnyékot vet a szomszédos telekre, akadályozva a napozást. A tipikus kertvárosi csetepaténak induló eseménysor azonban egyszer csak irányt vált, és váratlanul egy kontrollálhatatlan erőszakspirálba torkollik ebben az éjfekete humorú, izlandi társadalmi szatírában.

Jelenetfotók – képek

Fotók: Vertigo Média Kft

Filmelőzetesek – videók – filmklipek

A fa alatt hivatalos előzetese

Érdekességek – Hírek

A film Izland nevezettje volt a 2018-as Oscar-díj idegen nyelvű film kategóriában. A magyar jelölt a Testről és lélekről című film volt, végül egyik sem nyert. Az Oscar-díjas filmek 2018-as listája itt tekinthető meg.


A fa alatt világpremierje a világ legrégebbi filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok versenyszekciójában volt. Az alkotás Velence után olyan rangos filmfesztiválokon szerepelt, mint Valladolid, Zürich, Palm Springs. A legjobb skandináv hagyományokat követő A fa alatt 11 jelölést kapott az Izlandi Film- és Tévéakadémia éves díjátadóján, s összesen 7 EDDA-díjat kapott. A fekete komédia elnyerte a legjobb film, rendezés, forgatókönyv, színész, színésznő, férfi mellékszereplő és vizuális effektusok díjait, azaz többek között az öt legfontosabb kategóriában diadalmaskodott. A fa alatt éjfekete humorát emellett számos nemzetközi filmfesztiválon ismerték el világszerte.


Mozifilm innen:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 1 =

Scroll to top