Az Enni, inni, meghalni című svéd film plakátja

Enni, inni, meghalni

Az Enni, inni, meghalni című svéd film plakátja

 

Az Enni, inni, meghalni egy fiatal kelet-európai bevándorló lány története, mely Svédország idei hivatalos Oscar-nevezése a legjobb külföldi film kategóriában. Az egyik napról a másikra idegen országban kilátástalan helyzetbe került kisember története…

A fiatal, bevándorló Rasa dolgozik,  apját is ő tartja el
A fiatal, bevándorló Rasa dolgozik, apját is ő tartja el

Enni, inni, meghalni (+12)

2013 – színes, feliratos, svéd dráma

Eredeti cím: Äta sova dö

Írta és rendezte: Gabriela Pichler
Producer: China Åhlander
Fényképezte: Johan Lundborg
Vágó: Gabriela Pichler

Szereplők: Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen

Országos bemutató: 2013.12.12.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Enni, inni, meghalni története röviden

A fiatal Rasa kelet-európai bevándorlóként dolgozik Svédországban. A munkáját legálisan végzi egy olyan csomagolóüzemben, ahol a többség hozzá hasonlóan külföldi, s ahol a közösség összetartó, amelynek a lány harsány, de megbecsült tagja. A déli kisvárosban nem sok munkalehetőség van, a lány pedig betegeskedő apját is eltartja.

Helyzetük váratlanul kilátástalanná válik, amikor a gazdasági válság miatt a gyár, hatékonyságának növelése érdekében, leépítésekre kényszerül, aminek Rasa is áldozatává válik. A lány mindenáron munkához szeretne jutni, de a munkaszerzésben nincs tapasztalata, és a csomagoláson kívül máshoz nem ért.

Boldog akinek van munkája. Boldog?
Boldog akinek van munkája. Boldog?

Az Enni, inni, meghalni Svédország idei hivatalos Oscar-nevezése a legjobb külföldi film kategóriában. Az alkotás világpremierje a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film a Kritikusok Hete szekció közönségdíját nyerte el. Az Enni, inni, meghalni öt kategóriában versenyzett a Svéd Filmintézet szervezésében megtartott Svéd Filmdíj átadón, ahol elnyerte az év legjobb filmje díjat, a legjobb rendezés, és forgatókönyv elismeréseit, valamint Nermina Lukac-ot a legjobb színésznőnek választották. Az Enni, inni, meghalni képviseli a svéd filmet a Nordic Council Film Award 2013-as jelöltjei között, amelyet az év legjobb skandináv filmjének adnak át.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 19 =


Scroll to top