Az Enni, inni, meghalni című svéd film plakátja

Enni, inni, meghalni

Az Enni, inni, meghalni című svéd film plakátja

 

Az Enni, inni, meghalni egy fiatal kelet-európai bevándorló lány története, mely Svédország idei hivatalos Oscar-nevezése a legjobb külföldi film kategóriában. Az egyik napról a másikra idegen országban kilátástalan helyzetbe került kisember története…

A fiatal, bevándorló Rasa dolgozik,  apját is ő tartja el
A fiatal, bevándorló Rasa dolgozik, apját is ő tartja el

Enni, inni, meghalni (+12)

2013 – színes, feliratos, svéd dráma

Eredeti cím: Äta sova dö

Írta és rendezte: Gabriela Pichler
Producer: China Åhlander
Fényképezte: Johan Lundborg
Vágó: Gabriela Pichler

Szereplők: Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen

Országos bemutató: 2013.12.12.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Enni, inni, meghalni története röviden

A fiatal Rasa kelet-európai bevándorlóként dolgozik Svédországban. A munkáját legálisan végzi egy olyan csomagolóüzemben, ahol a többség hozzá hasonlóan külföldi, s ahol a közösség összetartó, amelynek a lány harsány, de megbecsült tagja. A déli kisvárosban nem sok munkalehetőség van, a lány pedig betegeskedő apját is eltartja.

Helyzetük váratlanul kilátástalanná válik, amikor a gazdasági válság miatt a gyár, hatékonyságának növelése érdekében, leépítésekre kényszerül, aminek Rasa is áldozatává válik. A lány mindenáron munkához szeretne jutni, de a munkaszerzésben nincs tapasztalata, és a csomagoláson kívül máshoz nem ért.

Boldog akinek van munkája. Boldog?
Boldog akinek van munkája. Boldog?

Az Enni, inni, meghalni Svédország idei hivatalos Oscar-nevezése a legjobb külföldi film kategóriában. Az alkotás világpremierje a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film a Kritikusok Hete szekció közönségdíját nyerte el. Az Enni, inni, meghalni öt kategóriában versenyzett a Svéd Filmintézet szervezésében megtartott Svéd Filmdíj átadón, ahol elnyerte az év legjobb filmje díjat, a legjobb rendezés, és forgatókönyv elismeréseit, valamint Nermina Lukac-ot a legjobb színésznőnek választották. Az Enni, inni, meghalni képviseli a svéd filmet a Nordic Council Film Award 2013-as jelöltjei között, amelyet az év legjobb skandináv filmjének adnak át.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =


Scroll to top