Én, Tonya (2017) amerikai fekete vígjáték

Én, Tonya (2017) amerikai fekete vígjátékHa tehetséges vagy a sportban, akkor szorgalommal és egy kis szerencsével szinte bármit elérhetsz. Tonya Harding műkorcsolyázó azonban nem bízta a szerencsére: legnagyobb riválisának térdét tette tönkre! A 90-es évek legnagyobb sportbotrányának szatirikus feldolgozása a mozikban.

Én, Tonya adatlap, plakát

Én, Tonya (2017) amerikai fekete vígjáték plakátja

Színes, amerikai film, készült 2018-ban, hossza 119 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: filmvígjáték, fekete komédia
Nemzetközi filmadatbázis: I, Tonya

Hirdetés

Forgatókönyv: Steven Rogers
Szereplők: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Caitlin Carver, Bobby Cannavale, Mckenna Grace

Rendezte: Craig Gillespie

Hazai filmpremier: 2018. február 1.
Magyarországon forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Tartalom

Tonya Harding bulvártörténete a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó szabad szájú anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, s az élete innentől meredeken más irányt vett. Például egy, legnagyobb riválisa elleni merényletig. Tonya egyszeriben a legnagyobb közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt, neveltetése és ex-pasija áldozata. Az Én, Tonya az események szatirikus feldolgozása. Vagy lehet, hogy az élet ennyire abszurd fordulatokra volt képes?

Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargohoz hasonlítanak. A főszerepet a Wall Street farkasával világhírűvé váló, majd többek között a Suicide Squad – Öngyilkos osztagban is emlékezeteset alakító színésznő, Margot Robbie játssza. A legjobb vígjáték/musical, a legjobb színésznő (vígjáték/musical) és legjobb női mellékszereplő Golden Globe-díjára jelölt alkotás Allison Janney révén a mellékszereplő Golden Globe-díjat meg is nyerte. Az Én, Tonya elmúlt napokban számtalan további jelölést és elismerést kapott. Öt BAFTA-díjra (legjobb eredeti forgatókönyv, színésznő, női mellékszereplő, jelmez, smink), öt Critics Choice-díjra, három Satellite-díjra is jelölték, Margot Robbie lett a legjobb színésznő a San Francisco-i, és a New York-i online kritikusoknál, Allison Janney (A segítség, Az órák, Juno) nyert a philadelphiai, a San Diego-i, és a detroiti kritikusoknál. A film a két színésznő jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.

Jelenetfotók – képek

Én, Tonya (2017)
Én, Tonya (2017) - az agresszív anyuka
Én, Tonya (2017) - fekete komédia

Fotók: Vertigo Média Kft

Filmelőzetes

Érdekességek – Hírek

2018-ban Allison Janney megnyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját és Golden Globe-díját is az Én, Tonyában nyújtott kiemelkedő alakításáért.


Szavaztak az év legjobbjairól a denveri kritikusok – írja a Vertigo Media honlapja. A Denveri Filmkritikusok Szövetsége a női mellékszereplő kategóriában Allison Janney-t díjazta az Én, Tonyában nyújtott alakításáért.


Scroll to top