Én, Tonya (2017) amerikai fekete vígjáték

Én, Tonya (2017) amerikai fekete vígjátékHa tehetséges vagy a sportban, akkor szorgalommal és egy kis szerencsével szinte bármit elérhetsz. Tonya Harding műkorcsolyázó azonban nem bízta a szerencsére: legnagyobb riválisának térdét tette tönkre! A 90-es évek legnagyobb sportbotrányának szatirikus feldolgozása a mozikban.

Én, Tonya adatlap, plakát

Én, Tonya (2017) amerikai fekete vígjáték plakátja

Színes, amerikai film, készült 2018-ban, hossza 119 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: filmvígjáték, fekete komédia
Nemzetközi filmadatbázis: I, Tonya

Forgatókönyv: Steven Rogers
Szereplők: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Caitlin Carver, Bobby Cannavale, Mckenna Grace

Rendezte: Craig Gillespie

Hazai filmpremier: 2018. február 1.
Magyarországon forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Tartalom

Tonya Harding bulvártörténete a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó szabad szájú anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, s az élete innentől meredeken más irányt vett. Például egy, legnagyobb riválisa elleni merényletig. Tonya egyszeriben a legnagyobb közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt, neveltetése és ex-pasija áldozata. Az Én, Tonya az események szatirikus feldolgozása. Vagy lehet, hogy az élet ennyire abszurd fordulatokra volt képes?

Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargohoz hasonlítanak. A főszerepet a Wall Street farkasával világhírűvé váló, majd többek között a Suicide Squad – Öngyilkos osztagban is emlékezeteset alakító színésznő, Margot Robbie játssza. A legjobb vígjáték/musical, a legjobb színésznő (vígjáték/musical) és legjobb női mellékszereplő Golden Globe-díjára jelölt alkotás Allison Janney révén a mellékszereplő Golden Globe-díjat meg is nyerte. Az Én, Tonya elmúlt napokban számtalan további jelölést és elismerést kapott. Öt BAFTA-díjra (legjobb eredeti forgatókönyv, színésznő, női mellékszereplő, jelmez, smink), öt Critics Choice-díjra, három Satellite-díjra is jelölték, Margot Robbie lett a legjobb színésznő a San Francisco-i, és a New York-i online kritikusoknál, Allison Janney (A segítség, Az órák, Juno) nyert a philadelphiai, a San Diego-i, és a detroiti kritikusoknál. A film a két színésznő jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.

Jelenetfotók – képek

Én, Tonya (2017)
Én, Tonya (2017) - az agresszív anyuka
Én, Tonya (2017) - fekete komédia

Fotók: Vertigo Média Kft

Filmelőzetes

Érdekességek – Hírek

2018-ban Allison Janney megnyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját és Golden Globe-díját is az Én, Tonyában nyújtott kiemelkedő alakításáért.


Szavaztak az év legjobbjairól a denveri kritikusok – írja a Vertigo Media honlapja. A Denveri Filmkritikusok Szövetsége a női mellékszereplő kategóriában Allison Janney-t díjazta az Én, Tonyában nyújtott alakításáért.


Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mozifilm innen:

Hasonló filmhír, filmajánló

Scroll to top