Emlékképek (lengyel filmdráma, 2016)

A film Wladyslaw Strzeminskinek, a 20. század egyik legkiemelkedőbb lengyel avantgárd festőjének állít… Olvasd tovább a film rövid tartalmát a plakát alatt!

Emlékképek

Plakát, adatlap

Emlékképek (lengyel filmdráma 2016) » Filmek

Színes, lengyel film, készült 2016-ban, hossza 138 perc

Korhatár: 12 év

Eredeti cím: Powidoki

Forgatókönyv: Andrzej Wajda ötlete alapján a forgatókönyvet írta: Andrzej Mularczyk
Szereplők: Boguslaw Linda , Aleksandra Justa , Bronislawa Zamachovska , Zofia Wichlacz

Rendezte: Andrzej Wajda

Magyarországi bemutató: 2017. május 4.

Magyarországon forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Tartalom

A film Wladyslaw Strzeminskinek, a 20. század egyik legkiemelkedőbb lengyel avantgárd festőjének állít emléket, aki nemcsak művészként, hanem tanárként is kiemelkedő eredményeket ért el. Strzeminski élete a Lengyel Népköztársaság megalakulása után vett hirtelen fordulatot, hiszen a mozgássérült festő a legnehezebb pillanatokban sem volt hajlandó meghajolni a párt akarata előtt. Életét ellehetetlenítették, egyedül diákjai álltak ki mellette az utolsó pillanatig, valamint egyetlen lánya, Nika, aki félárva lett édesanyja halála után. Strzeminski élete utolsó pillanatáig festett és dolgozott A látás elmélete című könyvén, miközben a nyomor egyre elviselhetetlenebbé vált számára.

Az Emlékképek rendezője, Andrzej Wajda (A mi nemzedékünk, Csatorna, Hamu és Gyémánt, Danton, Katyn, Az ígéret földje) a világ filmgyártásának egyik legnagyobb, korszakos figurája. Nemcsak a lengyel filmgyártást teremtette meg szinte egymaga az ötvenes évek elején, de hatalmas hatást gyakorolt a kelet-európai filmkészítésre is a szocializmus évtizedeiben.

A lengyel filmrendező utolsó filmjének világpremierje a rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további fesztiválon vetítették az Emlékképeket, többek között a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon és Rómában is. A film a Lengyel Filmfesztiválon a zsűri különdíját kapta. A tavaly elhunyt Oscar-életműdíjas Wajda művészetét világszerte számos díjjal ismerték el, életművéért többek között Velencében Arany Oroszlán-díjat, Berlinben Arany Medve-díjat kapott, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI is életműdíjjal tüntette ki. Az Emlékképek főszerepében az a Boguslaw Linda (Pan Tadeusz, Magányos nő) látható, aki ötször kapta meg a legjobb színésznek járó díjat a Lengyel Filmfesztiválon.

Az Emlékképek méltó lezárása Wajda fantasztikus pályafutásának, az Emlékképek volt Lengyelország nevezettje az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Jelenetfotók – Képek

Emlékképek (lengyel filmdráma 2016) 1
Emlékképek (Powidoki, lengyel filmdráma 2016)
Emlékképek (Powidoki)

Fotók: Vertigo Média Kft

Filmelőzetes

Ország:
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top